S.Āboltiņa: Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ir jauna iespēja pilsētas izaugsmei un starptautiskajai sadarbībai

(24.04.2013.)
Galerija

„Marka Rotko mākslas centra izveide Daugavpilī ir bijusi brīnišķīga iniciatīva un ir jauna iespēja pilsētas izaugsmei un starptautiskajai sadarbībai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 24.aprīlī, Daugavpilī atklājot šajā pilsētā dzimušā izcilā amerikāņu gleznotāja Marka Rotko vārdā nosaukto mākslas centru.

S.Āboltiņa klātesošajiem uzsvēra, Rotko centrs ir ieguvums arī visai mūsu valstij, dodot iespēju Latvijai iekļauties mūsdienu mākslas pasaules apritē ar augstākās raudzes mākslas centru. Rotko centrs šodien tika atklāts svinīgā pasākumā, klātesot arī pasaulslavenā mākslinieka bērniem Keitai Rotko Prizelai un Kristoferam Rotko.

„Ikkatra no viņa gleznām ir kā liecība par cilvēka mirstīgumu, jūtīgumu pret pasauli, spriedzi, rotaļu, ironiju un cerībām. Tā ir liecība par vispārcilvēciskām emocijām, kas ir kopīgas mums visiem un padara mūs par cilvēkiem,” raksturojot gleznotāja daiļradi, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja. „Neesmu mākslas eksperte, tomēr varu atzīt, ka mani Rotko māksla aizkustina ar īpašu starojumu, kas dod nojausmu par augstākām patiesībām. Tā ir kā meditācija, ielūkošanās pašam sevī un piepildīta klusuma atklāšana,” centra atklāšanā sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka „Rotko ir ievadījis jaunu laikmetu Rietumu mākslā un līdz ar abstrakto ekspresionismu un Ņujorkas skolu Amerikas Savienotās Valstis kļuva par pasaules laikmetīgās mākslas centru. Mēs to sakām ar lielu lepnumu, jo Marka Rotko vārds ir cieši saistīts arī ar mūsu valsti — ar Latviju.”

Atskatoties uz mākslas centra tapšanu, Saeimas priekšsēdētāja pauda pateicību Daugavpils domei un Kultūras ministrijai, kā arī privātajiem atbalstītājiem un ASV vēstniecībai Latvijā, uzsverot kādreizējā ASV vēstnieka lomu šajā grandiozajā projektā: „Pirms 10 gadiem ar ASV vēstnieka Latvijā Braiena Karlsona un viņa kundzes Māršas Karlsones dedzīgo līdzdalību Marka Rotko simtgade Daugavpili pārvērta līdz nepazīšanai, un šī atceres jubileja pārauga par pilsētas svētkiem. Gāja gadi, un Daugavpils pašvaldība un Kultūras ministrija toreiz dzimušo ideju par mākslas centru turēja dzīvu un pakāpeniski attīstīja,” sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka aiz lielajiem notikumiem vienmēr stāv cilvēki — ar savu ideju, ar savu pārliecību un neatlaidību.

Atklājot mākslas centru, Saeimas priekšsēdētaja atskatījās uz Daugavpils vēstures sāpīgajām lappusēm. „Holokausts Daugavpilī, kur Rotko dzimšanas laikā puse no iedzīvotājiem bija ebreji, pilnībā iznīcināja tradicionālo bagāto un dziļo ebreju kultūru. Rotko ģimene, kuru jau agrāk bija ietekmējuši cariskās Krievijas pogromi un dzīve pastāvīgās bailēs, bija daļa no tās. Arī paša Marka Rotko liktenis, Īzi Morgenšterna vārdiem runājot, „ir zīmīgs un klasisks 20.gadsimta ebreja liktenis”, un šis likteņa „spiediens” ir atstājis būtisku ietekmi uz viņa daiļradi,” raksturoja S.Āboltiņa.

Jaunizveidotais Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs apmeklētājiem piedāvās izstādes un ekspozīcijas vairāk kā 2000 kvadrātmetru platībā, tostarp Markam Rotko veltīto ekspozīciju, centra kolekcijas izstādi, Pītera Grifina (Apvienotā Karaliste) grafikas darbus, Solomona Geršova (Krievija) gleznas, Pētera Martinsona (Latvija) keramiku un Latgales mākslinieku izstādi. Visiem apmeklētājiem centrs durvis vērs 25.aprīlī.

Marka Rotko mākslas centrs ir Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde, tas izveidots Daugavpils cietoksnī, bijušajā Arsenāla ēkā.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem