Reinis Znotiņš: jaunuzņēmumu attīstībai jābūt starp Ekonomikas ministrijas galvenajām prioritātēm

(26.10.2021.)

“Jaunuzņēmumu industrijas attīstībai jābūt starp Ekonomikas ministrijas galvenajām prioritātēm. Šobrīd redzam, ka ministrijā tam nepietiek kapacitātes. Tāpat mums jādomā par finansējuma piešķiršanu jaunuzņēmumu industrijas organizācijām,” otrdien, 26.oktobrī, pēc Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Informācijas tehnoloģiju un inovatīvas uzņēmējdarbības apakškomisijas sēdes uzsvēra tās priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

“Pašreizējā situācijā nozares organizācijas netiek atbalstītas. Eiropas struktūrfondu pārrāvuma dēļ apdraudēta riska kapitāla pieejamība Latvijas uzņēmumiem. Ļoti būtisks jautājums jaunuzņēmumiem ir arī kvalificēta darbaspēka pieejamība, jo Latvijas darbaspēka resurss ir praktiski izsmelts. Šīs lietas ir jāsakārto, lai turpinātu attīstīt šo industriju, kurai ir augsts potenciāls. Tas ir ceļš uz lielāku valsts labklājību,” uzsvēra R.Znotiņš.

Ekonomikas ministrijas pārstāve apakškomisijas deputātus sēdē informēja par esošo jaunuzņēmumu ekosistēmu Latvijā, tās izaicinājumiem un attīstības iespējām. Tāpat uzklausīti jaunuzņēmumu industrijas pārstāvju viedokļi par nepieciešamajām izmaiņām, lai uzlabotu nozares izaugsmes iespējas.

Iesaistītās puses sēdē akcentēja, ka pašlaik nozares ekosistēmu raksturo vairāki spēcīgi spēlētāji, bet to sadarbība vērtējama kā vāja. Savukārt nozares pārstāvji vērsa deputātu uzmanību uz to, ka industrijas attīstībai būtisks nepārtraukts valsts atbalsts – bāzes finansējums dažādām aktivitātēm.

Spriežot par Ekonomikas ministrijas pienesumu nozares attīstībā, R.Znotiņš uzsvēra, ka tā ir galvenā atbildīgā par valsts attīstību un ministrijā būtu jābūt konkrētiem atbildīgajiem arī par jaunuzņēmumu jomu, gan augsta līmeņa ierēdniecības, gan politikas līmenī.

R.Znotiņš informēja, ka diskusijas par jaunuzņēmumu attīstības iespējām apakškomisijā plānots turpināt jau 9.novembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima