Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa dosies vizītē uz Azerbaidžānu

(17.05.2024.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un viņas vadītā delegācija no 18. līdz 22. maijam vizītē apmeklēs Azerbaidžānu, lai stiprinātu valstu divpusējās attiecības, sadarbību ekonomikā un kultūras jomā. D.Mieriņa uz Azerbaidžānu dosies pēc tās parlamenta (Milli Medžlisa) priekšsēdētājas Sahibas Gafarovas (Sahiba Gafarova) ielūguma. 

Azerbaidžānas parlamentā D.Mieriņa tiksies ar Milli Medžlisa spīkeri S.Gafarovu. Tāpat vizītes ietvaros plānotas tikšanās ar Azerbaidžānas Valsts prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev), ekoloģijas un dabas resursu ministru Mukhtaru Babajevu (Mukhtar Babayev). Paredzēts arī vairāku pašvaldību apmeklējums. 

Saeimas delegācija apmeklēs Azerbaidžānas Nacionālo vēstures muzeju, lai piedalītos latviešu tekstilmākslinieka Jūlija Straumes darbu izstādes “Jūlijs Straume 150: Ornaments cauri kultūrām” atklāšanā.  20. gadsimta latviešu lietišķās mākslas meistars 16 gadus dzīvojis Kaukāza reģiona valstīs, tostarp arī Azerbaidžānā. 

Tāpat Saeimas priekšsēdētaja viesosies Azerbaidžānas paklāju muzejā, kur notiks simboliska paklāja nogriešana no stellēm. Tas veidots kā kopija unikālam paklājam, kas starpkaru periodā rotāja latviešu literāta Jāņa Akuratera kabinetu. Paklājs tiks nogādāts uz Latviju un papildinās Akuratera muzeja kolekciju. 

Latvijas parlamentārieši apmeklēs arī izdevniecību “Teas press”, kas laidusi klajā Jāņa Jaunsudrabiņa romāna “Nāves deja” izdevumu azerbaidžāņu valodā. Šis darbs tapis, pašam rakstniekam esot bēgļu gaitās Kaukāzā, un tā darbība norisinās Azerbaidžānas galvaspilsētā. 

Saeimas priekšsēdētāju vizītē Azerbaidžānā pavadīs Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. 

Azerbaidžānas parlamenta priekšsēdētāja Sahiba Gafarova Latviju oficiālā vizītē apmeklēja 2022. gada februārī. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 1.jūnijā