Saeimas ziņas

Saeimā norisināsies seminārs par parlamentāriešu lomu Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā
Lai diskutētu un izzinātu citu valstu pieredzi, ieviešot Eiropas Padomes konvenciju vardarbības izskaušanai pret sievietēm un ģimenē jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju, otrdien, 11.jūnijā, parlamentā notiks starptautisks seminārs “No politikas līdz rezultātiem: parlamentāriešu loma Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā”. To organizē Saeima un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komiteja.
Pēc Maskavas nama pārdošanas nauda nonāks Ukrainas atbalstam
Lai iegūto naudu pēc Maskavas nama pārdošanas valsts varētu nodot Ukrainai, Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai” un grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.
Arī pilngadīgi jaunieši, kuri mācās ārzemēs, varēs saņemt uzturlīdzekļus no valsts
Lai arī pilngadīgi jaunieši, kuri mācās ārzemēs, varētu saņemt uzturlīdzekļus no valsts, ja kāds no vecākiem tos nemaksā, Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā.
Laikā no šī gada janvāra līdz aprīlim pie administratīvās atbildības saukti četri deputāti. Par to ziņojumu Saeimai ceturtdien, 30.maijā, sniedza Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto informāciju.
Plāno reorganizēt VARAM un KEM, nodalot dabas un vides aizsardzības jomas
Lai reorganizētu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM), Saeima ceturtdien, 30.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā. Izmaiņas paredz VARAM citu nosaukumu, un ministrija piedāvā to mainīt uz Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju. Saeima šim likumprojektam noteica steidzamību.
Par dzīvojamās mājas uzturēšanas jautājumiem varēs lemt atkārtotā kopsapulcē
Lai sekmētu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Tie dod iespēju dzīvokļu īpašniekiem par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.
Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs procentu maksājumus
Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs kredītu kopējo procentu maksājumus 30 procentu apmērā, paredz Saeimā ceturtdien, 30.maijā, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.
Varēs iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru
Gadījumos, kad akciju sabiedrības rīcībā nav visu aktuālo datu par akcionāru, tā varēs Uzņēmumu reģistrā iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru, noteic ceturtdien, 30.maijā, Saeimā otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstītie par steidzamiem atzītie grozījumi Komerclikumā.
OCTA būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem, konceptuāli lemj Budžeta komisija
Civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem, paredz likuma grozījumi, kurus trešdien, 29.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.
Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem plāno kompensēt procentu maksājumus
Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem plāno kompensēt kredītu kopējo procentu maksājumus 30 procentu apmērā, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 29.maijā, otrajam – galīgajam – lasījumam atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.
Sestdien, 1.jūnijā