Varēs iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru, konceptuāli nolemj Saeima

(23.05.2024.)

Gadījumos, kad akciju sabiedrības rīcībā nav visu aktuālo datu par akcionāru, tai būs iespēja Uzņēmumu reģistrā iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru, paredz ceturtdien, 23.maijā, Saeimā konceptuāli – pirmajā lasījumā – atbalstītie par steidzamiem atzītie grozījumi Komerclikumā. 

Patlaban likums akciju sabiedrībām noteic pienākumu līdz 30.jūnijam Uzņēmumu reģistrā iesniegt akcionāru reģistru vai ziņas par centrālo vērtspapīru depozitāriju. Ja akciju sabiedrība minētajā termiņā neiesniedz attiecīgās ziņas un dokumentus, tās darbība var tikt izbeigta. 

Tāpat spēkā esošais regulējums noteic, ka akcionāru reģistrā jānorāda akcionāra vārds, uzvārds, personas kods (ja personai nav personas koda, tad dzimšanas datums) un sasniedzamības adrese. Ja nav norādītas kādas no likumā minētajām ziņām, akcionāru reģistrs uzskatāms par nepilnīgi aizpildītu, un Uzņēmumu reģistrs atsaka pieņemt šādu dokumentu. Likumprojekta autori Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā norāda, ka ir konstatētas situācijas, kad no akciju sabiedrības neatkarīgu iemeslu dēļ tai nav visu aktuālo ziņu par akcionāru, piemēram, iztrūkst adrese vai nav pieejams akcionāra personas kods. 

Iepriekš komisijas sēdē Tieslietu ministrijas pārstāvji norādīja, ka akcionāru reģistrus līdz šim iesnieguši vien 25 procenti akciju sabiedrību, uz kurām attiecas šī prasība. 

Līdz šā gada 30.septembrim plānots pagarināt akcionāru reģistra vai ziņu par centrālo vērtspapīru depozitāriju iesniegšanas termiņu. Tāpat grozījumi paredz iespēju akciju sabiedrībām iesniegt akcionāru reģistru arī ar nepilnīgi aizpildītiem datiem. Līdz brīdim, kad reģistrā tiks ierakstītas visas akcionāru identificējošās ziņas (vārds, uzvārds, personas kods vai, ja personai nav personas koda, – dzimšanas datums), akcionāram nebūs tiesību atsavināt akcijas vai apgrūtināt tās ar lietu tiesībām, viņam nebūs balsstiesību, kā arī, nosakot pārstāvības normu, šī akcionāra balsis netiks ņemtas vērā. Tāpat akciju sabiedrība neizmaksās attiecīgajam akcionāram dividendes. 

Ja līdz šā gada 31.decembrim akcionāru reģistrā nebūs ierakstīta neviena no akcionāru identificējošām ziņām, akciju sabiedrība no nākamā gada janvāra iesniegs tiesā pieteikumu par uzaicinājuma izdarīšanu un īpašuma tiesību uz akcijām dzēšanu, paredz grozījumi. Uzaicinājuma kārtībā dzēstās akcijas pāries akciju sabiedrībai. 

Iecerēts, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 17.jūnijā
15:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Belizas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Therese Rath
15:50  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Ara Margarian
16:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Juliana Angela Dube-Gobotswang