Tautsaimniecības komisija: tirdzniecības vietās būs jānorāda pārtikas produktu ražošanas valsts

(17.04.2024.)

Lai veicinātu patērētāju informētību par produktu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 17.aprīlī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja ierosinājumu pārtikas tirdzniecības vietās norādīt pārtikas produktu ražošanas valsti.

Plānots, ka produkta ražošanas valsti varēs norādīt rakstveidā vai ar attiecīgās valsts karoga attēlu. Ja pārtikas produkts būs ražots Krievijā vai Baltkrievijā, informācija būs norādāma tikai rakstveidā. Ministru kabinets noteiks kritērijus valsts, kurā ražots produkts, identificēšanai, prasības norāžu noformēšanai un izvietošanai. Tāpat paredzēts noteikt izņēmumus, kad norāžu izvietošana nav obligāta. Iecerēts, ka jaunās prasības būs spēkā no 1.septembra.

Par produkta ražošanas valsts nenorādīšanu pārtikas tirdzniecības vietā varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskajai personai līdz 50 naudas soda vienībām (250 eiro), savukārt juridiskajai personai līdz 200 naudas soda vienībām (1000 eiro), paredz grozījumi.

Komisijas deputāti uzsvēra, ka iecerētie grozījumi ļaus vieglāk atšķirt vietējos ražojumus un ērti noteikt, kur ražots konkrētais produkts, kā arī mazinās iespējas maldināt pircēju. Deputāti norādīja, ka joprojām atsevišķās mazumtirdzniecības vietās ir nopērkami Krievijas un Baltkrievijas produkti.

Šobrīd noteikts, ka izcelsmes valsts jānorāda tikai noteiktām pārtikas preču grupām, piemēram, gaļai, svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai. Komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama informē, ka tos paredzēts skatīt Saeimas sēdē nākamnedēļ. Iecerēts, ka grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde