Saeimas Eiropas lietu komisija: Ukrainai nepieciešams atbalsts arī tirdzniecībā ar ES

(01.03.2024.)

“Krievijas kara dēļ Ukraina arvien saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, tostarp ekonomiskām grūtībām,” piektdien, 1.martā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis, uzsverot – Eiropas Savienība (ES) ir apņēmusies Ukrainai sniegt visa veida nepieciešamo atbalstu, tostarp veicināt iespējas tirgot tās ražojumus.

Komisija sēdē apstiprināja nacionālo pozīciju par pagaidu tirdzniecības liberalizācijas pasākumiem Ukrainas ražojumiem. Iepriekš ieviestie atvieglojumi noteic, ka līdz šī gada jūnija sākumam Ukrainā audzētus augļus un dārzeņus, kā arī citus lauksaimniecības produktus neapliek ar muitas nodokli. Priekšlikums paredz pagarināt šos atvieglojumus līdz nākamā gada 6.jūnijam.

Priekšlikumā paredzēts arī automātiskais aizsardzības mehānisms, kas varētu tikt piemērots Ukrainas mājputnu gaļas, olu un cukura importa ierobežošanai pie noteiktiem kritērijiem. Ja Eiropas Komisija secinās, ka šo preču imports pārsniedz 2022.-2023.gadā importētā daudzuma vidējo aritmētisko līmeni, tad tām 21 dienas laikā varēs no jauna noteikt tarifu kvotu.

Krievijas agresijas karš ir būtiski mazinājis Ukrainas iespējas iesaistīties globālajā tirdzniecībā. Deputāti sēdē uzsvēra – jāveicina Ukrainas ekonomiskā atveseļošanās, ļaujot tai pelnīt, lai izturētu karu. Šāda atbalsta turpināšana veicinās kritiski svarīgas tirdzniecības plūsmas no Ukrainas uz ES, saglabājot Ukrainas tirdzniecības iespējas ar pārējo pasauli, tādēļ preču grupu izņēmumiem būtu jābūt pēc iespējas šaurākiem.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Ārlietu ministrijas pārstāvji norādīja, ka valsts funkcionalitātes uzturēšana kara apstākļos Ukrainai izmaksā teju trīs miljardus eiro mēnesī. Ekonomisks atbalsts tai ir ārkārtīgi svarīgs.

Komisija arī pauda, ka šādi tiek veicināta arī Ukrainas integrācija ES iekšējā tirgū.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī