Viktorija Baire: jāuzlabo pilsoniskās sabiedrības iesaiste Eiropas Savienības fondu naudas plānošanā

(23.02.2024.)
Galerija

Jo vairāk pilsoniskās sabiedrības pārstāvji ir jau sākotnēji iesaistījušies, plānojot Eiropas Savienības (ES) fondu programmas un projektus, jo labāk sabiedrība novērtēs sasniegtos rezultātus. Tādējādi arī pašas organizācijas labāk spētu gan skaidrot to nepieciešamību, gan piedalīties programmu un projektu rezultātu uzraudzībā. To uzsvēra Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Viktorija Baire piektdien, 23.februārī, atklājot konferenci “Tā ir arī mūsu nauda! Ko darīt, lai Eiropas Savienības fondu investīcijas būtu pārdomātākas?”.

Līdz šim Valsts kontrole ir secinājusi, ka sabiedrība ES fondu plānošanas jautājumos ir iesaistīta fragmentāri, izstrādes process nav bijis iesaistošs nevalstiskajām organizācijām, sacīja V.Baire, uzsverot, ka tam ir jābūt vērstam uz līdzdalību un balstītam kvalitatīvā sociālajā dialogā un pētījumos.

Lai to pilnveidotu, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija nākamnedēļ tiksies ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, kuras ir pieteikušas projektus Atveseļošanās fonda tematiskajā virzienā “Sabiedrības interešu uzraudzība pār ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojumu”, norādīja V.Baire. Organizācijas kopā ar komisijas deputātiem spriedīs par pirmajiem secinājumiem, kā arī, vai Saeima var palīdzēt šajā sadarbībā.

Dalībnieki konferencē pārrunāja līdzšinējo pieredzi ES fondu līdzekļu izmantošanā, kā šo praksi uzlabot un veicināt visu interešu grupu sekmīgu līdzdarbošanos. Dalībnieki sprieda par ES fondu sadales mācībām – par to, cik pārskatāmi līdz šim ir programmēti un ieviesti ES fondi, kā arī par to, ko no iepriekšējās prakses vajag vai nevajag pārņemt nākotnē. Tāpat dalībnieki diskutēja par sabiedrības iespējām uzraudzīt ES fondu izlietojumu.

Konferenci organizēja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija sadarbībā ar biedrībām “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” un “Zaļā brīvība”.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315026779
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī