Plāno uzlabot zāļu pieejamību un uzraudzību

(22.02.2024.)

Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, Saeima ceturtdien, 22.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Farmācijas likumā. 

Būtiska valsts, sabiedrības, vides vai cita apdraudējuma gadījumā starptautiska organizācija vai cita ārvalsts institūcija, kas nav farmaceitiskās darbības uzņēmums, vienojoties ar Veselības ministriju, varēs piegādāt zāles uz Latviju. Attiecībā uz veterinārajām zālēm piegādātājam būs jāvienojas ar Zemkopības ministriju, teikts likumprojektā. Pašlaik likums šādu iespēju neparedz, un, kā atzīmē likumprojekta autori no Veselības ministrijas, tas rada zāļu nepieejamības risku apdraudējumu gadījumā. 

Likumā plānots nostiprināt arī aptiekas tiesības izplatīt zāles citai aptiekai. Kā atzīmē likumprojekta autori, praksē aptiekas atsevišķos gadījumos to jau veic, ja vienas aptiekas krājumos konkrētās zāles ir beigušās vai kāda aptiekā zāles izgatavo uz vietas. Tas veicinās iespēju pacientam saņemt zāles tuvāk savai dzīvesvietai, un tas īpaši attiecināms uz situāciju reģionos un mazajām aptiekām. 

Tāpat plānots precizēt normu par aptiekas tiesībām iepirkt zāles no citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas zāļu ražotājiem un importētājiem, lai nodrošinātu ātrākas zāļu saņemšanas iespējas pacientiem. 

Grozījumi paredz pilnveidot arī jaunieviesto terapijas zāļu atļaušanas kārtību. Tās ir gēnu terapijas zāles, tostarp audu inženierijas produkti un somatisko šūnu terapijas zāles. Plānots, ka pacients varēs saņemt atlīdzību par viņa veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu, ko izraisījusi izņēmuma jaunieviestās terapijas zāļu lietošana ārstniecībā. Kā atzīmē likumprojekta autori no Veselības ministrijas, šī jaunā biomedicīnas joma piedāvā jaunas iespējas cilvēka organisma slimību un disfunkciju ārstēšanā. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī