Saeimas Prezidijs apstiprina jaunu deklarāciju sadarbībai ar pilsonisko sabiedrību

(22.02.2024.)
Galerija

Lai uzlabotu un modernizētu parlamenta dialogu ar pilsonisko sabiedrību, Saeimas Prezidijs ceturtdien, 22.februārī, apstiprināja jaunu deklarāciju par Saeimas un pilsoniskās sabiedrības sadarbību.

Jauna deklarācija apstiprināta saskaņā ar šodien Saeimas sēdē pieņemto lēmumu par līdzšinējās deklarācijas, kas bija pieņemta 2006.gadā, atzīšanu par spēku zaudējušu un jaunas deklarācijas apstiprināšanu Saeimas Prezidijā.

“Svarīgi iet līdzi laikam, pilnveidot sadarbības iespējas, nodrošināt labāku pilsoniskās līdzdalības iesaisti. Mēs aktualizējam deklarāciju atvērtākai sadarbībai. Uzskatu, ka dialogs ir visa pamatā: jo kvalitatīvāka sadarbība, jo izsvērtāki un kvalitatīvāki lēmumi tiek pieņemti,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.  

Deklarācijas teksts pārskatīts sadarbībā ar pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvjiem, definējot pilsoniskās sabiedrības attīstības virzienus, deklarācijas īstenošanas principus un ieviešot jaunas sadarbības formas.

“Deklarācija par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā tika pieņemta pirms 18 gadiem, apliecinot Saeimas apņemšanos iesaistīt nevalstiskās organizācijas Saeimas lēmumu pieņemšanas procesā. Šāda apņemšanās vēl joprojām ir aktuāla, taču, mainoties līdz ar laikiem, Saeima ir kļuvusi mūsdienīgāka un atvērtāka, savukārt pilsoniskā sabiedrība Latvijā prasīgāka pret lēmumu pieņēmējiem, aicinot veidot dialogu un partnerību kopīgam sabiedriskam labumam. Atjaunotā deklarācija nostiprinās tādas apņemšanās kā abpusēju atklātību, sadarbību un iekļaujošu pilsonisko un sociālo dialogu, lai veicinātu pilsoniskās sabiedrības attīstību, demokrātijas stiprināšanu, parlamenta procedūru pilnveidošanu un sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanu,” pauž Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga.

Jaunā deklarācija apstiprināta, lai nodrošinātu pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un uzlabotu Saeimas un pilsoniskās sabiedrības sadarbību, balstoties uz savstarpēju izpratni, cieņu un atbalstu, kā arī stiprinot pilsoniskās sabiedrības nozīmi demokrātiskas valsts un cilvēku drošumspējas attīstībā.

Deklarācija paredz izveidot sadarbības grupu, kas ikdienā vadītu un koordinētu abu pušu sadarbību un to pilnveidotu. Šo grupu vienādā skaitā veidos Saeimas Prezidija locekļi un pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvji.

Deklarācija paredz ikgadēja Saeimas un pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvju foruma rīkošanu, lai apspriestos par Saeimai un pilsoniskajai sabiedrībai aktuāliem tematiem, izvērtētu līdzšinējās sadarbības rezultātus, kā arī noteiktu turpmākās sadarbības jautājumus.

Tāpat sadarbības grupa līdztekus ikgadējam Saeimas un pilsoniskās sabiedrības forumam organizēs arī atvērto durvju dienu Saeimas komisijās. Tā būs iespēja nozaru komisijās diskutēt par tieši nevalstiskajam sektoram aktuāliem jautājumiem. Atvērto durvju diena iecerēta, lai dažādotu viedokļu pārstāvniecību parlamentā un iepazīstinātu ar parlamenta sniegtajām līdzdalības iespējām arī tādas organizācijas, kurām vēl nav sadarbības pieredzes Saeimā. Uzsākot šo tradīciju, pirmā atvērto durvju diena plānota jau 27.februārī – Starptautiskajā nevalstisko organizāciju dienā.  

Vienlaikus pilsoniskās sabiedrības pārstāvji jau līdz šim ir nozīmīgi parlamenta sadarbības partneri, kas iesaistās komisiju darbā un sniedz pārstāvēto sabiedrības grupu vērtējumu par likumprojektiem un citiem Saeimas dienaskārtības jautājumiem. 

Deklarācija

Foto no Saeimas Prezidija sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314957707/with/53545368770   
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī