Z.Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: cilvēktiesību komisāra darbs ir izšķiroši svarīgs demokrātisku vērtību nosargāšanai

(24.01.2024.)

Piedaloties Saeimas delegācijai, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti trešdien, 24.janvārī, Francijas pilsētā Strasbūrā ievēlēja jaunu Eiropas Padomes Cilvēktiesību komisāru – Maiklu O'Flāhertiju (Michael O'Flaherty).

Saeimas delegācijas vadītāja pauž gandarījumu, ka ievēlētais cilvēktiesību komisārs ir apliecinājis atbalstu Latvijas izvirzītajām prioritātēm.

“Cilvēktiesību nodrošināšana ir būtisks demokrātisko vērtību stūrakmens. Komisāram būs ļoti svarīga loma, jo aizvien biežāk saskaramies ar izaicinājumiem un brutāliem pārkāpumiem šajā jomā. Mums nenogurstoši ir jācīnās pret Krievijas agresiju Ukrainā un īpaši jāstrādā, lai ikviens Krievijas nolaupītais Ukrainas bērns atgrieztos mājās,” uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Tāpat kā fundamentāli svarīgu cilvēktiesību jautājumu jau tuvākajā nākotnē Saeimas priekšsēdētājas biedre ir akcentējusi mākslīgā intelekta regulējuma izstrādi.

Šīs sesijas sākumā deputāti vairākās sanāksmēs uzklausīja visus Eiropas Padomes Cilvēktiesību komisāra amata kandidātus.

Tāpat arī jau 2023.gada 12.septembrī Z.Kalniņa-Lukaševica tikšanās laikā ar M.O'Flāhertiju akcentēja nepieciešamību starptautiskajām organizācijām aktīvi iesaistīties Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanā pie viņu likumiskajiem pārstāvjiem. Tāpat toreiz sarunas laikā tika pievērsta uzmanība tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstībai un to darbības regulēšanai, respektējot cilvēktiesības.

Z.Kalniņa-Lukaševica Francijas pilsētā Strasbūrā piedalās asamblejas šī gada sesijā. Kopā ar Saeimas priekšsēdētājas biedri uz Strasbūru devies arī asamblejas Latvijas delegācijas vadītājas vietnieks Edmunds Cepurītis, delegācijas pastāvīgais pārstāvis Andris Bērziņš un pastāvīgā pārstāvja aizstājēja Aiva Vīksna.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām. Tā apvieno 306 pastāvīgos pārstāvjus un 306 pārstāvju aizvietotājus no 46 Eiropas Padomes dalībvalstīm.  

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī