Saeimā rīt notiks ikgadējās ārpolitikas debates

(24.01.2024.)

Saeimā ceturtdien, 25.janvārī, notiks ikgadējās ārpolitikas debates, un tajās ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš deputātiem ziņos par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos. Saeimas sēde rītdien sāksies pulksten 9.00.

Pirms sēdes pulksten 8.55 Saeimas priekšsēdētāja aicinājusi Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, Ministru prezidenti Eviku Siliņu un ārlietu ministru Krišjāni Kariņu uz fotografēšanos pie Zigfrīda Annas Meierovica portreta Saeimas nama Kamīnzālē. Svinīgā fotografēšanās pie Z.A.Meierovica portreta tradicionāli notiek pirms ikgadējām Saeimas ārpolitikas debatēm, godinot Latvijas pirmā ārlietu ministra ieguldījumu mūsu valsts izveidē un attīstībā.

Sekot ārpolitikas debatēm klātienē ik gadu aicināti Latvijā akreditēto diplomātisko misiju un starptautisko organizāciju vadītāji, bet tiešraidē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā tās varēs vērot ikviens interesents.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos.

Pēc ārpolitikas debatēm Saeima turpinās darbu, un galīgajā lasījumā plānots skatīt grozījumus Sporta likumā, kas paredz liegt visām Latvijas valsts komandu sporta spēļu izlasēm spēlēt ar Krievijas un Baltkrievijas komandām, kā arī organizēt sacensības, kurās šo valstu sportisti piedalās zem sava karoga vai neitrālā statusā.

Otrajā lasījumā sēdē plānots skatīt grozījumus Ceļu satiksmes likumā, lai varētu palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem, kā arī likuma grozījumus, kas paredz sūdzības par bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumiem izskatīt pašvaldības ētikas komisijā.

Deputāti lems arī par vairāku jaunu Saeimā iesniegtu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū likumprojekts par valsts nekustamā īpašuma Hanzas ielā 2, Rīgā, nodošanu bez atlīdzības laikmetīgas mākslas centram “KIM?”, kā arī likumprojekts par vecāku pabalsta apmēra palielināšanu.

Sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekti par izmaiņām vairāku parlamenta delegāciju sastāvā un deputātu pieprasījums ekonomikas ministram un klimata un enerģētikas ministram par valsts elektroapgādes sistēmas drošību.

Deputāti rītdienas sēdes darba kārtībā lūguši iekļaut pieprasījumu satiksmes ministram par pasta nodaļu slēgšanu ārpus lielākajām pilsētām, savukārt Ministru kabinets lūdzis rīt skatīt lēmuma projektu par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai pret teroristisko organizāciju ISIL/Da’esh vērstajā starptautiskās koalīcijas militārajā operācijā Inherent Resolve.

Saeimas 25.janvāra sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir 13 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde