Edvards Smiltēns: Latvijas un Gruzijas tautas iestājas par līdzīgām vērtībām

(02.05.2023.)
VideoGalerija

“Latvijas un Gruzijas tautas vieno cieša draudzība. Mēs iestājamies par līdzīgām, eiropeiskām vērtībām. Mūsu valstis var lepoties ar ciešām divpusējām attiecībām,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 2.maijā, tiekoties ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Irakli Kurašvili (Irakli Kurashvili). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

E.Smiltēns pauda atbalstu Gruzijas eirointegrācijas procesam, cerot uz veiksmīgu reformu gaitu, lai Gruzija varētu saņemt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu. Vēstnieks pateicās par Latvijas atbalstu un uzsvēra parlamentārās sadarbības un pieredzes apmaiņas lomu iestāšanās rekomendāciju īstenošanā, tostarp dzimumu līdztiesības un inovāciju jautājumos.

Spriežot par Krievijas agresijas karu Ukrainā, E.Smiltēns novērtēja Gruzijas pozīciju starptautiskās organizācijās un uzsvēra: “Mēs turpināsim sniegt atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.”

“Pandēmijas negatīvā ietekme un Krievijas izvērstais karš Ukrainā rada būtisku spiedienu uz tautsaimniecību. Ir jārod risinājumi ienākumu un izdevumu sabalansēšanai, vienlaikus atjaunojot un paplašinot mūsu ekonomisko sadarbību,” sacīja E.Smiltēns. Saeimas priekšsēdētājs izcēla lauksaimniecību un mežsaimniecību kā tradicionālās Latvijas tautsaimniecības nozares ar lielu īpatsvaru valsts iekšzemes kopproduktā.

Puses bija vienisprātis, ka labā transporta savienojamība starp valstīm sniedz lielisku iespēju stabilai sadarbībai ekonomikā, tostarp tūrisma jomā, kā arī paplašinot tirdzniecību starp valstīm. Tāpat puses bija vienisprātis par iespējām veicināt sadarbību kultūrā, izglītībā un zinātnē.

Vēstnieks atzinīgi vērtēja Saeimā izveidotās deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Gruzijas parlamentu aktivitāti. E.Smiltēns aicināja uzturēt atvērtu un aktīvu parlamentāro dialogu un stiprināt parlamentāro sadarbību, tostarp vizīšu ietvaros.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307961584
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima