Edvards Smiltēns: Čehijas ieguldījums reģiona drošībā – patiesas draudzības zīme

(21.04.2023.)
Galerija

“Latviju un Čehiju vieno kopīga izpratne par drošības izaicinājumiem, un esam pateicīgi par nerimstošo atbalstu visa reģiona aizsardzības spēju stiprināšanā, tā ir patiesas draudzības zīme,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, piektdien, 21.aprīlī, parlamentā tiekoties ar Čehijas ārlietu ministru Janu Lipavski (Jan Lipavský).

“Mēs esam līdzīgi domājošas valstis, kas cieši sadarbojas Eiropas Savienībā un NATO,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.  Kā uzsvēra ārlietu ministrs, Latvijas drošība ir arī Čehijas drošība. Čehija ir pārstāvēta Ādažos bāzētājā NATO paplašinātajā kaujas grupā.

Saeimas priekšsēdētājs un Čehijas ārlietu ministrs sprieda par atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresijas karu, uzsverot, ka šis jautājums nedrīkst pazust no starptautiskās dienaskārtības un Krievija ir jāsauc pie atbildības par pastrādāto. Kā akcentēja E.Smiltēns, Krievija ir apliecinājusi savas impēriskās ambīcijas un cenšas graut starptautisko pasaules kārtību, par visu augstāk stādot tiesības uz spēku.

E.Smiltēns un J.Lipavskis bija vienisprātis arī par atbalstu Moldovai, kas saskaras ar Krievijas mēģinājumiem destabilizēt situāciju. Tāpat pārrunāta cīņa pret Krievijas propagandu un neatkarīgu mediju stiprināšanas iespējas.

Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētājs, Ukrainā notiekošais rosinājis spert daudzus būtiskus soļus, lai pilnībā atbrīvotos no Padomju Savienības mantojuma ne vien cilvēku prātos, bet arī apkārtējā vidē, tostarp demontējot padomju režīmu slavinošus pieminekļus.

Jaunā ģeopolitiskā realitāte izceļ nepieciešamību pēc iespējas aktīvāk sadarboties arī ekonomikā, tādējādi stiprinot tautsaimniecības noturību, aicināja E.Smiltēns. Čehija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem, un Čehija Latvijas preču eksportam ir nozīmīgs tirgus.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307665942
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima