Uzņēmējdarbības apakškomisija: nosakot pārmērīgi augstu dalības maksu, tiktu ierobežotas amatnieku iespējas piedalīties gadatirgū

(19.04.2023.)

“Amatnieki un mājražotāji ir neatņemama sastāvdaļa ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī Dziesmu un deju svētku norisē. Ir jāpārvar visi šķēršļi, lai tie noritētu kvalitatīvi un netiktu ierobežotas amatnieku un mājražotāju iespējas piedalīties gadatirgū, nosakot pārmērīgi augstu dalības maksu,” trešdien, 19.aprīlī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē uzsvēra tās priekšsēdētājs Artūrs Butāns.

Apakškomisijas sēdē deputāti šodien sprieda par Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) noteikto dalības maksu XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas, mūsdienu dizaina priekšmetu un amata prasmju demonstrējumu gadatirgus dalībniekiem.

Noteiktā dalības maksa tautas lietišķās mākslas amata prasmju demonstrējumu gadatirgū ir nesamērīga, uzsvēra mājražotāji un amatnieki, norādot, ka, piemēram, nedēļu ilga dalība gadatirgū Vērmanes dārzā šogad izmaksās 968 eiro, kas ir divas vairāk nekā iepriekš, un lūdza to pārskatīt un atstāt 2018.gada apmērā.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, LNKC pārstāvji norādīja, ka cenas ir noteiktas, pamatojoties uz iepriekšējā gadatirgus dalības maksu, un ir ņemta vērā inflācija un vispārējais izmaksu pieaugums. Dalības maksu veido uzkopšanas, atkritumu izvešanas, zālāju atjaunošanas, apsardzes, norises vietas vizuālā noformējuma, kultūras programmas nodrošināšanas, amatu meistaru demonstrējumu, kā arī elektrības, reklāmas, mārketinga un citi izdevumi.

Deputāti sprieda, ka daļa no dalības maksas komponentēm pēc būtības nav ar tirdzniecību saistīti izdevumi un maksas aprēķina princips nav īsti skaidrs. Tāpat deputāti pauda bažas, ka, nosakot pārmērīgi augstu dalības maksu, tiks ierobežotas amatnieku un mājražotāju iespējas piedalīties gadatirgū.

Apakškomisija aicināja LNKC veidot plašāku, konstruktīvāku dialogu ar nozari un pašvaldību, lai rastu kompromisu vismaz daļējai gadatirgus dalības maksas samazināšanai, un rosināja izstrādāt detalizētas, skaitliski pamatotas izmaksu tāmes.

LNKC informēja, ka dalības maksa nesedz pat pusi no visām pasākuma izmaksām, taču, reaģējot uz deputātu un nozares pārstāvju paustajām bažām, nedēļas laikā apņēmās pārskatīt noteikto gadatirgus dalības maksu.

A.Butāns informēja, ka apakškomisija iepazīsies ar LNKC sagatavoto gadatirgus dalības maksas aprēķinu kādā no nākamajām apakškomisijas sēdēm.

Kā vēsta LNKC apkopotā informācija, šobrīd dalībai XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas, mūsdienu dizaina priekšmetu un amata prasmju demonstrējumu gadatirgiem dažādās svētku norises vietā ir pieteikušies 209 dalībnieki, 140 no tiem - Vērmanes dārzā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima