Deputāti kopsēdē pārrunā Zviedrijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes

(11.01.2023.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 11.janvārī, kopsēdē tikās ar Zviedrijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Kārinu Hēglundi (Karin Höglund), lai pārrunātu Zviedrijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes.

K.Hēglunde uzsvēra, ka Zviedrijas prezidentūras prioritātes ir drošība un vienotība, Eiropas konkurētspēja, zaļā pārkārtošanās un enerģētikas pārkārtošana, demokrātiskās vērtības un tiesiskums. Zviedrijas prezidentūras prioritāšu pamatā ir zaļāka, drošāka un brīvāka Eiropa, pauda vēstniece.

“Zviedrija lielā mērā pārstāv Baltijas jūras reģiona valstu intereses šajā izaicinājumiem pilnajā laikā. Mēs esam ieinteresēti, lai tās prezidentūra Eiropas Savienības Padomē būtu veiksmīga,” teica Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka Zviedrijas izvirzītās prioritātes prezidentūras laikā saskan ar Latvijas prioritātēm.

“Būtiski ir spert nākamos soļus, lai Eiropas Savienība kļūtu par saliedētu, spēcīgu globālu spēlētāju,” sacīja A.Sprūds, paužot, ka Zviedrijas prezidentūras laikā Latvija vēlētos lielāku akcentu uz drošību un pastiprinātu atbalstu Ukrainas virzībai uz Eiropas Savienību.

“Zviedrijas prezidentūras plānotajās tikšanās reizēs un parlamentārā tīkla norisēs jābūt pārstāvētai un sadzirdētai arī Ukrainai kā Eiropas Savienības kandidātvalstij,” pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs aktualizēja arī cilvēktiesības kā būtisku dienaskārtības jautājumu.

Deputāti atzinīgi vērtēja prezidējošās valsts apņemšanos stiprināt Eiropas Savienības lomu globālās drošības jomā, tostarp turpinot pilnveidot Eiropas Stratēģisko kompasu. Tāpat deputāti uzsvēra vienotas, saskaņotas Eiropas Savienības dalībvalstu nostājas nozīmību sankciju īstenošanā pret Krieviju, kā arī speciāla tribunāla izveidē Ukrainā veikto kara un noziegumu pret cilvēci izmeklēšanai.

K.Hēglunde informēja, viena no prezidentūras prioritātēm būs sistemātisks ekonomisks, militārs un humanitārs turpmākais atbalsts Ukrainai un atbalsts tās integrācijai Eiropas Savienībā.

Dalībvalstu vienotība un gatavība rīkoties joprojām ir būtisks Eiropas Savienības drošības, noturības un labklājības priekšnosacījums, pauda vēstniece.

Zviedrija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē no šā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam. Šī būs trešā Zviedrijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305164849
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima