Saeima galīgajā lasījumā lems par pienākumu pašvaldību vadošajām amatpersonām saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam

(20.03.2024.)

Saeima ceturtdien, 21.martā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus likumā “Par valsts noslēpumu” un izmaiņas Pašvaldību likumā, kas pašvaldību vadošajām amatpersonām paredz pienākumu saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Deputāti galīgajā lasījumā lems par izmaiņām likumā, lai sankcionēto personu nekustamajam īpašumam nepiemērotu nodokļu atlaides un piemērotu fiksētu nodokļa likmi 10 procentu apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības. Deputāti arī galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Notariāta likumā un Civillikumā, kas paredz modernizēt mantojuma tiesību regulējumu, tostarp ieviešot skaidrāku mantojuma pieņemšanas procesu.

Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par likuma grozījumiem, lai vienkāršotu ar invaliditāti saistīto pabalstu saņemšanu jauniešiem pēc pilngadības sasniegšanas. Deputāti galīgajā lasījumā arī skatīs Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz vienkāršot augstsprieguma tīklu pārbūves saskaņošanu ar zemju īpašniekiem. Tāpat rīt plānots ratificēt Latvijas un Moldovas līgumu sociālās drošības jomā, lai uzlabotu abās valstīs strādājošo personu sociālās garantijas.

Deputāti otrajā lasījumā skatīs Imigrācijas likuma izmaiņas, kas paredz ierobežot negodprātīgus darba devējus un dot tiesības Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uz noteiktu laiku aizliegt šādām personām uzaicināt strādāt ārzemniekus.

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti skatīs izmaiņas Krimināllikumā, ar ko plānots noteikt kriminālatbildību par mēģinājumu ar dziļviltojuma tehnoloģiju palīdzību ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Saeimas deputāti rīt sēdē uzklausīs tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par paveikto pagājušajā gadā. Rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu finanšu ministram Arvilam Ašeradenam.

Tāpat deputātiem būs jālemj par 10 286 pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par kvalitatīvu skolas laiku bez personiskajām viedierīcēm sākumskolās un pamatskolās” un 10 173 pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par savlaicīgu medicīnas aprūpi bez rindām” turpmāko virzību.

Rīt deputātiem būs jālemj par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu Saeimas komisijām, tostarp izmaiņām likumā, ar ko iecerēts noteikt konkrētus attālumus no apdzīvotām vietām vēja elektrostaciju būvniecībai, ņemot vērā vēja turbīnu ģeneratoru augstumu.

Izglītības komisija lūgusi rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut izmaiņas likumā, kas paredz noteikt vienotu izglītojamo uzņemšanas kārtību vispārējās vidējās izglītības programmās 2024./2025. mācību gadam.

21.marta Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā kopumā ir ieļauti 26 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī