Tautsaimniecības komisija: siltumapgādes tarifam jābūt zemākam un prognozējamam

(20.03.2024.)

“Šī brīža tarifi neatspoguļo aktuālās energoresursu cenu izmaiņas. Siltumapgādes tarifiem ir jābūt zemākiem un iedzīvotājiem jābūt iespējai savlaicīgi prognozēt izmaksas nākamajā apkures sezonā. Efektīvi izmantojot energoresursus, pārskatot tarifa aprēķina metodiku, to ir iespējams panākt,” trešdien, 20.martā, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Komisija sēdē sprieda par situāciju siltumapgādes tirgū, tostarp siltumenerģijas tarifiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) norādīja, ka vairums siltumapgādes pakalpojumu sniedzēju jau iesnieguši apstiprināšanai tarifu projektus, tostarp AS “Rīgas siltums”, kas ir lielākais centralizētās siltumapgādes nodrošinātājs Latvijā. Tos plānots izvērtēt līdz maija sākumam. SPRK pauda, ka kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksu īpatsvars tarifos veidos aptuveni 80 procentus un tām ir tendence mazināties. SPRK uzsvēra, ka izmaiņas tarifos notiek ar dažu mēnešu nobīdi no resursu cenu izmaiņām, ievērojot ekonomiskā pakāpeniskuma principu. Gadījumā, ja patlaban tarifs ir augstāks nekā reālās izmaksas, to pārskatot nākamajam periodam, tas tiks izlīdzināts par labu galapatērētājam.

Sēdes dalībnieki apstiprināja, ka, ņemot vērā energoresursu cenu samazinājumu, arī siltumenerģijas gala tarifiem nākamajā apkures sezonā vajadzētu būt mazākiem. Kā steidzami risināmu jautājumu deputāti akcentēja atlikumsiltuma izmantošanu. Komisija norādīja, ka šobrīd TEC-2, ražojot elektrību koģenerācijas režīmā, saražo arī ievērojamu daudzumu siltuma, kas netiek izmantots. Tā lietderīga izmantošana veicinātu energoefektivitāti un videi draudzīgāku enerģijas izmantošanu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, AS “Rīgas siltums” pārstāvji norādīja, ka, mēnesi testējot atlikumsiltuma izmantošanu siltumapgādē, ietaupījums bija līdzvērtīgs vairāk nekā 100 šķeldas kravām un gaisā nenonāca vairāk nekā 2700 tonnas CO2 izmešu. Tāpat uzņēmuma pārstāvji akcentēja inovāciju nozīmi lētākai un drošai siltumapgādei.

Klimata un enerģētikas un Ekonomikas ministrijas apliecināja, ka jau tiek izstrādāts regulējums, lai atlikumsiltumu izmantotu siltumapgādē.

Komisija aicināja SPKR pārskatīt siltumapgādes tarifu aprēķina metodiku. Savukārt atbildīgajām ministrijām jāiesniedz priekšlikumi enerģijas tirgus regulējuma pilnveidošanai.

Pēc tam, kad SPRK būs izvērtējusi AS “Rīgas siltums” iesniegto tarifa projektu, komisija atgriezīsies pie šodien uzsāktās diskusijas par siltuma tarifu pamatotību un patērētāju ieguvumiem. “Komisija turpinās skatīt šo jautājumu un sagaida, ka jaunie siltumenerģijas tarifi būs iedzīvotājiem draudzīgāki,” pauda S.Ābrama.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī