Edvards Smiltēns Prāgā: visas Eiropas interesēs ir pēc iespējas drīzāka Ukrainas teritoriju atbrīvošana un uzvara karā

(25.04.2023.)
Galerija

Visas Eiropas interesēs ir pēc iespējas drīzāka Ukrainas teritoriju atbrīvošana un uzvara karā, pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Eiropas Savienības (ES) parlamentu priekšsēdētāju konferences ietvaros Prāgā aizvadot divpusējo tikšanos ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk).

Sarunā ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju E.Smiltēns apliecināja Latvijas nerimstošo atbalstu Ukrainai, uzsverot, ka pēc iespējas drīzāka tās uzvara karā ir mūsu pirmā un galvenā prioritāte.

Saeimas priekšsēdētājs apliecināja Latvijas stingro nostāju, ka Ukrainai pēc iespējas ātrāk ir jākļūst par ES un NATO dalībvalsti, tā skaidri un nepārprotami noenkurojot to Rietumu pasaules ekonomiskajā, drošības un kultūrtelpā. Par nozīmīgu lūzuma punktu var kļūt šovasar gaidāmais NATO Viļņas samits, no kura Ukraina sagaida izšķirošus un drosmīgus alianses lēmumus, atzīmēja E.Smiltēns.

Ukrainai un Moldovai līdz šī gada beigām ir jāuzsāk iestāšanās sarunas par dalību ES, akcentēja E.Smiltēns.

Prāgā Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar Norvēģijas Karalistes parlamenta prezidentu Masudu Garahhani (Masud Gharahkhani). Sarunas laikā spriests par Latvijas un Norvēģijas divpusējām attiecībām, kā arī sadarbību NB8 - Baltijas un Ziemeļvalstu - formātā. Kā īpaši aktuāla uzsvērta turpmākā reģiona valstu sadarbība drošības jomā, ņemot vērā Somijas un gaidāmo Zviedrijas pievienošanos NATO.

Prāgā notiekošajā spīkeru konferencē parlamentu priekšsēdētāji diskutēja par Krievijas agresiju Ukrainā un ES reakciju uz to plašākā ģeopolitiskā kontekstā, pievēršoties jautājumiem par ES paplašināšanos, enerģētisko drošību un pēckara rekonstrukciju. Tāpat uzmanība veltīta ES lomai demokrātiju globālajā sadarbībā, kā arī totalitāro režīmu ietekmei uz ES dalībvalstīm, tostarp cīņu pret dezinformāciju un piegādes ķēžu drošību.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307739371
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima