Saeimas priekšsēdētāja Vašingtonā: nedrīkstam novērtēt par zemu mūsu kopīgo pretinieku

(01.02.2024.)

Mums vairs nav nekādu ilūziju par Krieviju. Agresorvalsts ir pākārtojusi ekonomiku ilgstoša kara vajadzībām un vairāk nekā trešdaļu budžeta tērē miltāriem mērķiem. Mēs nedrīkstam novērtet pretinieku par zemu, Krievija kara laukā aizvien maina taktiku un ātri mācās. Rietumu sabiedrotajiem ir jāapzinās: Krievija neapstāsies Ukrainā, ja vien mēs to neapstādināsim. To, uzturoties vizītē Vašingtonā, sarunās ar ASV likumdevējiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

D.Mieriņa vizītē ASV ieradusies kopā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Lauri Husaru (Lauri Hussar) un Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen), lai stiprinātu transatlantisko sadarbību un iezīmētu baltiešu redzējumu par drošības situāciju pasaulē.

Sarunās ar senatoriem un kongresa amatpersonām mēs redzējām stingru atbalstu Ukrainai, pauž D.Mieriņa. Neviens nevēlas redzēt Krievijas dominanci un pieļaut, ka tā sagrautu pastāvošo pasaules kārtību. Taču atšķiras viedokļi par veidu, kā piešķirt Ukrainai nepieciešamo finansējumu. 

Baltijas valstu spīkeru redzējums ir vienots – ASV atbalsta piešķiršanai Ukrainai ir daudz plašāks konteksts. Tas saistīts arī ar ASV globālo līderību un uzticamību, ar spēju izšķirīgi sniegt palīdzīgu roku agresijas upuriem.

No ASV kolēģiem baltieši saņēma atzinīgus vārdus – par stingro nostāju, atbalstot Ukrainu starptautiski un rādot piemēru citām Eiropas valstīm. Tāpat no ASV likumdevēju puses novērtēts Baltijas valstu ieguldījums savā drošībā.

D.Mieriņa vērsa kolēģu uzmanību uz Krievijas radītajiem hibrīddraudiem: “Nav noslēpums, ka Krievija ir izvērsusi plašu informatīvā kara fronti. Tās mērķis ir diskreditēt mūsu bruņotos spēkus un valdības, šķelt sabiedrību un sabiedrotos. Tā ir cīņa, ko mēs izcīnām katru dienu.”

Kā būtisku izaicinājumu Saeimas priekšsēdētāja sarunās iezīmēja Krievijas spēju apiet sankcijas un piekļūt rietumu tehnoloģijām un komponentēm, kas nepieciešamas ieroču un bruņojuma ražošanai. Sabiedrotajiem daudz vairāk uzmanības  jāpievērš, lai novērstu sankciju apiešanu.

Tiekoties ar ASV amatpersonām, pārrunāta arī Krievijas aktīvu konfiskācija, novirzot līdzekļus Ukrainas atjaunošanai, un nepieciešamība saukt pie atbildības kara noziedzniekus. Tāpat D.Mieriņa informēja, ka Latvija Eiropas Savienības līmenī rosinājusi diskusijas par pārtikas importa aizliegumu no Krievijas, ņemot vērā pieaugošo tā dēvēto “asins graudu” ieplūšanu mūsu valstī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314488734/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī