Mūrniece: jālauž iesīkstējusī elektronisko mediju uzraudzības sistēma

(02.01.2012.)
VideoGalerija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 11.Saeimas rudens sesijā uzsākusi darbu pie nozīmīgām pārmaiņām elektronisko plašsaziņas līdzekļu uzraudzībā.

„Viens no atbildīgākajiem darbiem, pie kā komisija šajā sesijā strādāja, ir Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu ievēlēšana. Komisija uzskata, ka šai padomē ir jāstrādā profesionāļiem, tāpēc mūsu uzdevums bija lauzt iesīkstējušo sistēmu, ka padomes locekļus izvirza politiskās partijas vai Saeimas frakcijas,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Komisija bija aicinājusi nozares lietpratējus izvirzīt viņuprāt piemērotākos kandidātus darbam Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē. Komisijas priekšsēdētāja pauž gandarījumu par lielo atsaucību – pieteicās 41 padomes locekļa kandidāts, un komisijas deputāti rūpīgi uzklausīja un izvērtēja katru pretendentu.

Komisija nolēma kandidātu atlasi rīkot divās kārtās, un pirmajā kārtā deputāti atbalstīja 17 labāko kandidātu tālāku virzību. Šo pretendentu apspriešana paredzēta 10.janvārī. I.Mūrniece uzsver, ka atlasē vēlas iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrību, tādēļ kandidātu vērtēšanas otrajā kārtā aicinātas piedalīties biedrības un nodibinājumi, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā.

Līdztekus komisija ir uzsākusi diskusiju par nepieciešamajiem grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Šie grozījumi saistīti ar komerctelevīziju - TV3 un LNT – paziņojumiem par iespējamo izstāšanos no bezmaksas apraides. „Deputāti ir norūpējušies par Latvijas nacionālās informācijas telpas aizsargāšanu, tādēļ mēs meklējam risinājumus, kā šo problēmu novērst,” norāda komisijas priekšsēdētāja.

Aizvadītajā sesijā Saeima galīgajā lasījumā ir pieņēmusi komisijas virzītos grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā. Tie atvieglo procedūru uzturlīdzekļu piešķiršanai, un būtiski ir arī tas, ka likumprojekts uzliek par pienākumu piedzīt nepamatoti izmaksātos līdzekļus.

Runājot par nākamās sesijas darbiem, kā nozīmīgāko I.Mūrniece min profesionālas un rīcībspējīgas NEPLP ievēlēšanu. Tāpat jāmeklē risinājumi, lai sakārtotu elektronisko mediju vidi un komerctelevīzijas varētu palikt bezmaksas apraidē. Ņemot vērā iedzīvotāju sūdzības par nekvalitatīvo televīzijas signāla uztveršanu atsevišķos reģionos, komisija arīdzan vērtēs iespēju uzlabot televīzijas apraides kvalitāti.


Video intervija ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci pieejama šeit : https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/1/sVU2hznfdqk
Izmantojot materiālu, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima