Dolgopolovs: mazajām biedrībām un nodibinājumiem būs atvieglota grāmatvedības kārtošana

(29.12.2011.)
VideoGalerija

Saeimas rudens sesijā galīgajā lasījumā pieņemti Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītie grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā, kas paredz, ka turpmāk tās biedrības un nodibinājumi, kuru saimnieciskie darījumi gadā nepārsniedz 25 tūkstošus latu, savu grāmatvedību varēs kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā. Gada pārskatam, kas jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, būs jāsagatavo tikai ieņēmumu un izdevumu pārskata daļa un ziedojumu un dāvinājumu pārskats.

„Šāda kārtība mazajām biedrībām un nodibinājumiem atvieglos grāmatvedības kārtošanu, kā arī ļaus ietaupīt naudu, jo samazināsies administratīvās procedūras un izmaksas. Vienkāršajā ieraksta sistēmā varēs gatavot pārskatu par saimniecisko darbību 2012.gadā un turpmākajos gados,” akcentē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Savukārt nākamās - ziemas – sesijas aktualitāte būs grozījumi Politisko partiju likumā, kas paredz pilnveidot partiju dibināšanas procesu, nosakot, ka partijas dibinātāju sapulces norisi apliecina zvērināts notārs. Šāda kārtība nepieciešama, lai nodrošinātu, ka partijas dibināšanas sapulcē piedalās nepieciešamais dibinātāju skaits un tikai likumā noteiktās personas.

Tāpat paredzēts pastiprināt partiju kontroles mehānismu, nosakot, ka visām politiskajām partijām Uzņēmumu reģistrā būs jāiesniedz savu biedru reģistrs, nevis tikai jāinformē par kopējo partijas biedru skaitu un pilsonību. Tas ļaus pārliecināties par partijas atbilstību likuma prasībām.

S.Dolgopolovs norāda, ka komisija arī turpinās darbu pie grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas noteiks tiesības dāvinātājiem un biedru naudas maksātājiem pierādīt savu dāvinājumu vai ziedojumu, kā arī maksātās iestāšanās un biedru naudas likumīgo izcelsmi. Ja naudas izcelsmi nevarēs pierādīt, tā būs jāiemaksā valsts budžetā. Ar izmaiņām likumā paredzēts apkarot ēnu ekonomiku, novērst prettiesiski iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, kā arī nodrošināt partiju finansiālās darbības atklātību, likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai.

Tāpat komisija turpinās strādāt pie grozījumiem Iesniegumu likumā, kas paredz mazināt tiesu noslodzi un novērst situāciju, kad persona par saņemto atbildi var tiesāties vairākkārt. Plānots, ka lietas par administratīvo aktu vai iestādes faktisko rīcību turpmāk izskatīs tikai vienā tiesu instancē – Administratīvajā rajona tiesā. Par laicīgi nesaņemtu atbildi persona varēs sūdzēties tikai tad, ja spēs pamatot, ka tai radīts būtisks tiesību vai interešu aizskārums. Turklāt iestādes nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu personas varēs prasīt tikai vienlaikus ar administratīvā akta vai iestādes faktiskās rīcības apstrīdēšanu.

Ziemas sesijā komisija strādās pie 10.Saeimā nepabeigtajiem grozījumiem likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām”, kas paredz priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu pirms pašvaldību vēlēšanām saskaņot ar aģitācijas regulējumu pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Paredzēts arī pilnveidot esošo kārtību, lai mazinātu vēlētāju izvēles ietekmēšanu ar slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām. Priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu plānots attiecināt arī uz internetu un vides reklāmu. Likumprojektā definēta slēptā priekšvēlēšanu aģitācija un noteiktas sekas par šādas aģitācijas izvietošanu.

Vēl komisijas darba kārtībā būs izmaiņas Civilprocesa likumā, kas paredz iespēju piedzīt komunālos parādus, piespiedu kārtā pārdodot ieķīlāto nekustamo īpašumu un šos parādus atgūstot pirms hipotekāro prasījumu apmierināšanas. Problēmas ar siltuma, gāzes, ūdensapgādes un citu pakalpojumu parādiem radušās tieši daudzdzīvokļu mājās, kur atsevišķu ļaunprātīgu nemaksātāju dēļ cieš pārējo dzīvokļu iemītnieki, kas ir spiesti segt kaimiņu parādus, vai arī pakalpojums tiek atslēgts visai mājai. Komisijai būs jārod optimālākais tiesiskais risinājums, sabalansējot gan sabiedrības, gan hipotekāro kreditoru intereses, akcentē V.Dolgopolovs.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija rudens sesijā izveidoja divas apakškomisijas – Mājokļu apakškomisiju un Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisiju.

 

Videointervija ar Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju Sergeju Dolgopolovu pieejama šeit: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB?feature=mhee#p/u/5/YLHLdIioUtA
Izmantojot materiālu, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima