Eiropas valstu parlamenta priekšsēdētāji atklātā vēstulē aicina ASV pārstāvju palātu iespējami drīz lemt par palīdzību Ukrainai

(28.02.2024.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa kopā ar vairāku citu Eiropas valstu parlamentu spīkeriem atklātā vēstulē aicina ASV Pārstāvju palātu iespējami drīz lemt par palīdzību ārvalstīm un nepieciešamajiem līdzekļiem Ukrainai cīņas turpināšanai.

Aizvadītajās dienās ir apritējuši divi gadi, kopš Krievija un tās diktatoriskais režīms neizprovocētā un nepamatotā militārā agresijā ir vērsies pret Ukrainu. Eiropas valstu parlamentu spīkeri uzsver, ka šis iebrukums ir apdraudējis ne tikai Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti, bet arī metis izaicinājumu visai demokrātiskajai pasaulei, apdraudot drošību visā Eiropas un eiroatlantiskajā telpā.

“Šo pēdējo divu gadu laikā valstis, kas joprojām ir apņēmušās ievērot mūsu kopīgās vērtības un tic pasaulei, kuras pamatā ir noteikumi un cieņa pret ANO Statūtiem, ir apvienojušās, lai palīdzētu Ukrainai un tās iedzīvotājiem atvairīt brutālo agresiju, kas katru gadu prasa simtiem dzīvību,” pauž spīkeri, atzīmējot, ka mūsu kopīgā iesaiste ir palīdzējusi apturēt agresoru un atbrīvot lielu daļu iepriekš okupēto Ukrainas teritoriju. “Mēs atzinīgi vērtējam ASV neatņemamo un ievērojamo lomu šajos kopīgajos centienos. ASV ir konsekventi demonstrējušas spēcīgu abu partiju atbalstu Ukrainas uzvarai cīņā pret Krievijas iebrukumu,” teikts vēstulē.

Eiropas valstu parlamentu priekšsēdētāji atzīmēja, ka Krievijas iebrukumam Ukrainā ir bijusi būtiska ietekme uz drošības situāciju pasaulē un tā virzās uz ilgtspējīgas pasaules kārtības iznīcināšanu.

“Mūsu pienākums un uzdevums ir novērst šo haosu un nesodāmību, un tāpēc mūsu valstis ir apņēmušās vēl vairāk palielināt atbalstu Ukrainai un tās aizstāvības spēkiem, uzskatot to par ievērojamu ieguldījumu mūsu individuālajā un kolektīvajā drošībā. Ļaunuma ass ir jāuzvar, un visi vainīgie ir jāsauc pie atbildības. Tas kalpos kā būtisks preventīvs līdzeklis turpmākiem konfliktiem un atgriezīs mūsu tautām kontroles un drošības sajūtu,” vēstulē pauž Eiropas valstu parlamentu priekšsēdētāji.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī