Saeimā Aspazijas un Raiņa 150.jubilejai veltīta konference

(27.02.2015.)

Piektdien, 27.februārī, Saeimā notika Aspazijas un Raiņa 150.jubilejai veltīta konference „Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti”. Konferenci rīkoja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi un Latviešu biedrību savienību. 

Konferenci Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā atklāja deputāte Lolita Čigāne, Saeimas Izglītības kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ivars Brīvers, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde un Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe. 

Konferences dalībnieki iztirzāja Aspazijas un Raiņa sabiedriski politisko un radošo darbību, kas būtiski ietekmēja neatkarīgās Latvijas valsts izveidi. Konferencē tika analizēta idejas un radošā gara nozīme Latvijas valsts veidošanā. Tāpat konferences dalībnieki runāja par to, ko mums māca pašreizējā ģeopolitiskā situācija. 

Konferences pirmajā daļā kā runātāji uzstājās Latvijas Universitātes (LU) pasniedzējs un publicists Artis Svece, LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošā pētniece Skaidrīte Lasmane, LU Filosofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere-Le Galla. 

Savukārt konferences otrajā daļā runāja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule, Majoru vidusskolas literatūras skolotāja un biedrības „Aspazijas mantojums” vadītāja Ināra Andžāne, kā arī biedrības „Aspazijas mantojums” projektu vadītāja un aktrise Aija Magone. 

Konferences noslēgumā notika diskusija par Raiņa un Aspazijas idejām kā iedvesmas avotu mūsdienu pasaules veidošanā. Diskusiju vadīja LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātņu nodaļas asociētais profesors Ivars Ījabs. 

Konferences „Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti” darbam tiešraidē varēja sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Saeimā atklāj Aspazijas un Raiņa 150.jubilejai veltītu konferenci

 

Konferences materiāli:

Programma

Latvijas Unioversitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošās pētnieces Skaidrītes Lasmanes prezentācija "Nepabeigtā pasaule jeb Procesa filozofija"

Latvijas Universitātes Filosofijas un socioloģijas institūta vadošās pētnieces Dagmāras Beitneres-Le Gallas prezentācija "No tautas par nāciju: pašizpratne un pašapziņa"

Videoieraksts - 1.daļa un 2.daļa

Videosižets

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā