Saeima rīt konceptuāli lems par 2016.gada valsts budžeta projektu

(02.11.2015.)

Saeima otrdien, 3.novembrī, ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā konceptuāli lems par nākamā gada valsts budžeta projektu. 

Sēdes darba kārtībā ir likumprojekts “Par valsts budžetu 2016.gadam”, likumprojekts “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam” un vēl 24 ar budžetu saistīti likumprojekti. 

Kā budžeta prioritātes nākamgad noteiktas valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšana, veselības aprūpes pieejamības uzlabošana, kā arī izglītības kvalitātes uzlabošana, iepriekš par budžeta projekta virzību atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs. 

Papildu finansējums nākamajā gadā paredzēts Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju celšanai, tostarp zemessardzes un jaunsardzes attīstībai, kā arī valsts kiberdrošības stiprināšanai. Papildu nauda paredzēta policistu, ugunsdzēsēju, glābēju un ieslodzījuma vietu pārvalžu darbinieku algu paaugstināšanai, kā arī valsts robežsardzei valsts drošības stiprināšanas pasākumu īstenošanai. 

Tāpat papildu finansējums paredzēts veselības aprūpes nodrošināšanai, tostarp neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai, kā arī vispārējās un profesionālās izglītības nodrošināšanai, zinātnei un sportam. Papildu līdzekļi tiks novirzīti arī pašvaldību ceļu un valsts autoceļu pārvaldīšanai, uzturēšanai un atjaunošanai. 

Finansējums paredzēts arī minimālās darba algas celšanai - no līdzšinējiem 360 eiro to plānots paaugstināt līdz 370 eiro, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums no 75 eiro pieaugs līdz 85 eiro. 

Budžeta projekts paredz vairākus pasākumus nevienlīdzības mazināšanai, tostarp pakāpeniski ieviest diferencēto neapliekamo minimumu, savukārt algas virs 48600 eiro gadā aplikt ar solidaritātes nodokli. Tāpat visiem strādājošajiem plānots noteikt obligātās valsts sociālās apdrošināšanas minimālās iemaksas. 

Iedzīvotāju ienākuma nodokli nākamgad plānots saglabāt līdzšinējā 23 procentu apmērā, vienlaikus atceļot nodokļa atvieglojumu par pilngadīgām un darbspējīgām personām. 

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzi degvielai un autogāzei, alkoholiskajiem dzērieniem un smēķējamajai tabakai, ar pievienotās vērtības nodokli aplikt namu pārvaldīšanas izdevumus, kā arī palielināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmi, nodokļus un nodevas azartspēlēm. 

Par budžeta projekta virzību atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš nolēma lūgt Saeimu kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt 6.novembri, savukārt izskatīt otrajā galīgajā lasījumā - 30.novembrī. 

Saeimas 3.novembra ārkārtas sēde sāksies pulksten 9.00, un tās darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS12/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm

Tiešraidē budžeta projekta izskatīšanai pirmajā lasījumā varēs sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā