Saeima galīgajā lasījumā pieņem likumu rūpnieciskā īpašuma aizsardzībai

(18.06.2015.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumu, kas paredz veicināt rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. 

Līdz ar jauno regulējumu izgudrotāji un uzņēmēji saņems ātru un efektīvu sava rūpnieciskā īpašuma aizsardzību, iepriekš norādījuši jaunā likuma izstrādātāji. Likumā iestrādāts ātrs un efektīvs ārpustiesas strīdu izskatīšanas process. Tāpat vienkāršotas izgudrojumu reģistrācijas procedūras Patentu valdē. 

Turpmāk visiem izgudrojumu patentiem, preču zīmēm, dizainparaugiem, kā arī pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijām būs vienota reģistrācijas procedūra. Izgudrotāji varēs reģistrēt savu izgudrojumu elektroniski, kā arī varēs saņemt informāciju, vai līdzīgs patents jau nav reģistrēts. 

Maksa par izgudrojumu reģistrāciju turpmāk nonāks Patentu valdes (PV) kasē, nevis valsts kopbudžetā kā līdz šim, un šī iestāde turpmāk vairs nesaņems valsts finansējumu. PV pārstāvji iepriekš informējuši, ka pēc finansēšanas modeļa maiņas būs iespējams būtiski uzlabot pakalpojumu pieejamību, tostarp preču zīmju un dizainparaugu datu bāzes pilnveidošanu. 

Regulējumā noteikta alternatīva strīdu izskatīšanai, turpmāk attiecīgās jomas speciālisti tos izskatīs mutiski vai rakstveida procedūrā. Tāpat iesviests sevišķs process, ievērojot rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības specifiku - nodalītas apelācijas un iebilduma lietas. 

Jaunais regulējums nosaka arī Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes un profesionālo patentpilnvarnieku darbību. 

Rūpnieciskais īpašums likumā definēts kā tiesības, kas saistītas izgudrojumu patentiem, pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijām, preču zīmēm un dizainparaugiem. 

Likums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā