Noskaidroti uzvarētāji eseju konkursā par Latvijas dalību NATO

(12.05.2015.)

Saeimas un NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) rīkotā eseju konkursa „Ko man šodien nozīmē Latvijas dalība NATO?” uzvarētāja ir Lauma Ance Umule no Limbažu novada ģimnāzijas, otro vietu ieguvuši Paula Stašaite no Alsungas vidusskolas un Ņikita Kovaļovs no J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna viduskolas, savukārt trešajā vietā ierindojusies Elīne Dembska, kas studē Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē.

Konkursa uzvarētājai būs iespēja piedalīties NATO PA pavasara sesijā, kas no 15. līdz 18.maijam notiks Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā, savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji saņems atzinības rakstus. Trīs labākie darbi tiks publicēti NATO PA mājaslapā www.nato-pa.int. Uzvarētājus šodien apbalvoja NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš pirms konkursa aicināja skolēnus un studentus, piedaloties eseju konkursā, iedziļināties vēstures notikumos, analizēt šodienas realitāti un dalīties savās pārdomās.

Konkursa uzvarētāja L.A.Umule, raksturojot savas izjūtas attiecībā uz Latvijas dalību NATO, esejā raksta: „Ziemeļatlantijas līgumu parakstīja 1949.gada 4.aprīlī. Toreiz tas bija drūms laiks Eiropā un pasaulē. Bija sācies aukstais karš. Šajā dienā mani vecvecvecāki un vecvecāki joprojām atradās mokošā divu nedēļu ilgā ceļā, ieslēgti lopu vagonos, pēc izsūtījuma no Latvijas 25.martā. Ceļā uz nezināmu vietu. Toreiz starptautiskās un militārās situācijas dēļ nebija iespēju viņiem palīdzēt. Tagad zinu un gribu būt droša, ka NATO ir pietiekami stipra, lai nekas tāds nevarētu notikt. Lai nekas tāds neatkārtotos ar manu paaudzi.” Autore pauž ticību, ka vēsture vairs neatkārtosies, jo Latviju sargā NATO.

„Tagad, pēc Krimas aneksijas un agresijas Donbasā, esmu sapratusi, ka valsts drošības jautājumi nav tikai politiķu nodarbošanās, bet tie skar mani, ikvienu no mums. Tikai tagad saprotu, cik svarīga Latvijai ir dalība NATO un Eiropas Savienībā, kā arī to, kas ir patiesie sabiedrotie,” esejā raksta otrās vietas ieguvēja P.Stašaite. Savukārt otrs otrās vietas ieguvējs Ņikita Kovaļovs esejā uzsver: „Kamēr pastāv NATO, kamēr Latvija ir Ziemeļatlantijas alianses biedrs, es esmu drošs par savu dzīvi, savas ģimenes dzīvi, saviem pēcnācējiem, par savas mīļās Dzimtenes tagadni un nākotni.” Autors arī atzīmē, ka Latvijas dalība NATO paplašina mūsu valsts ārpolitisko horizontu, pastiprina valsts autoritāti starptautiskajā arēnā un attīsta tās saistību un sadarbību ar citām valstīm.

Arī trešās vietas ieguvēja E.Dembska savā esejā akcentē Latvijas dalības NATO nozīmi kontekstā ar situāciju Ukrainā. „Šobrīd mēs īpaši novērtējam savu dalību NATO, mēs zinām – ja kāda agresorvalsts vēlēsies iebrukt mūsu zemē, mūs aizsargās. Jau šobrīd redzam citu valstu kareivjus pie mums, mēs ļoti bieži medijos dzirdam par apmācībām, kuras notiek, mēs zinām, kāds būtu rīcības plāns, un apzināmies, ka esam drošībā,” raksta autore, atzīmējot, ka vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka šī palīdzība ir abpusēja.

Konkurss tika rīkots, lai motivētu jauniešus aktīvi līdzdarboties Latvijas un pasaules politiskajos un sociālajos procesos, veicinātu interesi par drošības jautājumiem, valstu sadarbību, kopīgajām vērtībām, kā arī NATO un NATO PA atpazīstamību.

Informācija par NATO PA:NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. Šogad aprit 60 gadi kopš tās dibināšanas. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tas dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai. 2010.gadā NATO PA pavasara sesija notika Rīgā.

 

Fotogrāfijas no apbalvošanas pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157652693977395
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt