ES valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji izsaka līdzjūtību virs Ukrainas teritorijas notriektās civilās lidmašīnas bojāgājušo pasažieru tuviniekiem

(18.07.2014.)

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki nosoda civilās lidmašīnas notriekšanu virs Ukrainas teritorijas, norādot, ka ES nepieciešams pārskatīt Austrumu partnerības politikas turpmāko attīstību. Sanāksme tika sākta, pieminot virs Ukrainas teritorijas notriektās civilās lidmašīnas bojāgājušos pasažierus un izsakot līdzjūtību viņu tuviniekiem.

COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dalībnieki izteica visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un nosodīja civilās lidmašīnas notriekšanu pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas Zandas Kalniņas-Lukaševicas ierosinājuma. Komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka „Eiropa sēro kopā ar notriektās civilās lidmašīnas bojāgājušo pasažieru tuviniekiem. Visu interesēs ir nepieciešams visdrīzākajā laikā noskaidrot notikušā apstākļus. Notikumi Ukrainā kārtējo reizi apliecina nepieciešamību stiprināt kopīgās Eiropas Savienības rīcības”.

Atbilstoši tradīcijai COSAC priekšsēdētāju sanāksmes un COSAC plenārsēdes darba kārtību, īpaši uzaicināmo personu loku un COSAC pusgada ziņojuma satura izklāstu sākotnēji izstrādā aizejošās, esošās un nākamās ES Padomē prezidējošo valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, kā arī Eiropas Parlamenta delegācijas vadītājs.

Tādējādi Z.Kalniņa-Lukaševica kopā ar Grieķijas un Itālijas kolēģiem vienojās turpināt attīstīt Grieķijas prezidentūras laikā parlamentāriešu uzmanību piesaistošos jautājumus, tostarp ekonomikas konkurētspējas jautājumu risināšanu, ES ārējo un drošības politiku, kā arī parlamentu lomas stiprināšanu ES.

Tāpat COSAC vadības grupas sanāksmes dalībnieki apsprieda procedurālus jautājumus, kas saistīti ar COSAC plenārsēdes veiksmīgu norisi. Īpaši tika akcentēta nepieciešamība veiksmīgi organizēt un vadīt COSAC ieguldījumu un secinājumu tekstu priekšlikumu iesniegšanas un apstiprināšanas kārību.

COSAC priekšsēdētāju sanāksmes dienas kārtības centrā ir jautājumi par Itālijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm un ES struktūrfondiem no 2014. līdz 2020.gadam.

Z.Kalniņa-Lukaševica no 17. līdz 18.jūlijam darba vizītē uzturas Itālijas galvaspilsētā Romā, kur piedalās COSAC priekšsēdētāju sanāksmē, kā arī COSAC vadības grupas sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt