Baltijas valstu parlamentārieši: jāturpina Austrumu partnerības valstu tuvināšana Eiropas Savienībai

(13.06.2014.)
Galerie

Baltijas valstu parlamentārieši ir vienisprātis, ka jāturpina dialogs ar visām Austrumu partnerības valstīm un jāmeklē veidi, kā veicināt to tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES). Austrumu partnerība piektdien, 13.jūnijā, bija viens no galvenajiem tematiem ikgadējā Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju deputātu tikšanās laikā, informēja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

„Iespējams, ir jāmaina metodika, pieeja, kā visas Austrumu partnerības valstis tuvināt Eiropas Savienībai, taču pašreizējā ģeopolitiskā situācijā tam ir būtiska nozīme reģiona drošības stiprināšanā,” sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

„Tāpat mūsu tikšanās uzmanības lokā bija rudenī gaidāmais NATO samits un ar NATO stratēģisko attīstību saistītās aktualitātes. Uzskatām, ka NATO jāturpina atvērtās drošības politika un jāraida pārliecinoši un skaidri signāli atvērtībai uzņemt šajā drošības aliansē arī Gruziju,” uzsvēra O.Ē.Kalniņš.

„Domājot par drošības veicināšanu mūsu reģionā un Krievijas pierobežā kopumā, ar kaimiņvalstu parlamentu kolēģiem bijām vienisprātis, ka notikumi Ukrainā norāda uz nepieciešamību pilnveidot NATO līguma 5.pantu, kurā uzbrukums vienai NATO dalībvalstij tiek uzskatīts par uzbrukumu visām. Pārskatot uzbrukuma un draudu definīciju, jādomā, kā uz šī līguma punkta pamata reaģēt uz drošības draudiem. Uzskatām, ka būtiski ir arī attīstīt drošības stratēģiju Baltijas reģionam,” akcentēja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

„Tāpat esam pārliecināti, ka visām NATO dalībvalstīm būtu jāvienojas par ieroču tirdzniecības pārtraukšanu ar Krieviju. Ceram, ka Francija atsauks savu lēmumu pārdot Krievijai helikopteru bāzes kuģus „Mistral”,” informēja O.Ē.Kalniņš.

Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju tikšanās dienas kārtībā bija arī ES un Amerikas Savienoto Valstu Transatlantiskās tirdzniecības un ieguldījumu partnerība. „Šim nolīgumam būs nozīme ne tikai ekonomikā - novērst tirdzniecības šķēršļus, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību. Tas būs arī politisks līgums, kas stiprinās transatlantiskās saites un vēl vairāk tuvinās Eiropas Savienību un Amerikas Savienotās Valstis,” uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Saeimu 13.jūnijā apmeklēja Igaunijas Rīgikogu Ārlietu komisijas delegācija tās priekšsēdētāja Marko Mihkelsona (Marko Mihkelson) vadībā un Lietuvas Seima delegācija Benedikta Jodkas (Benediktas Juodka) vadībā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde