Saeimas deputāti aktīvi reģistrējas akcijai „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”

(28.11.2013.)

Gatavojoties Rīgas kļūšanai par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 28.novembrī, Saeimas namā aicināja Latvijas parlamenta deputātus reģistrēt savu dalību tautas līdzdalības akcijai „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”, kas plānota kā centrālais Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikums. Tās laikā ikviens grāmatu draugs ir aicināts nodot grāmatas no rokas rokā no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas uz jauno.

Akcijai šodien Saeimā reģistrējušies vairāk nekā 100 cilvēki – deputāti un darbinieki.

Ņemot vērā, ka pašlaik LNB sadarbībā ar nodibinājumu „Rīga 2014” īsteno arī akciju „Tautas grāmatu plaukts”, kuras laikā ikviens ir aicināts dāvināt Gaismas pilij kādu sev īpašu grāmatu, arī Saeimas Prezidijam radusies ideja par dāvinājumu, teica S.Āboltiņa.

„Latvijas parlamenta amatpersonas dodoties ārvalstu vizītēs, bieži vien izvēlas kā dāvanu pasniegt tieši grāmatas - gan par Latviju, gan mūsu valsts parlamentu. Līdzīgi arī citu valstu parlamentārieši oficiālo tikšanos laikā Saeimai dāvina skaistas grāmatas par savu valsti, to kultūru, vēsturi un nozīmīgiem notikumiem. Manuprāt, šīs grāmatas lasīt un aplūkot ir pelnījis ikviens Latvijas iedzīvotājs, tādēļ Saeimas Prezidijā radās ideja daļu no skaistākajām parlamenta īpašumā esošajām grāmatām dāvināt Gaismas pilij,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete sacīja, ka nākamā gada sākumā ikvienam būs iespēja piedalīties vairākos simboliskos notikumos, godinot gan Rīgu kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, gan Latvijas Nacionālo bibliotēku, gan arī grāmatu kā cilvēces mantojuma pieminekli un neatņemamu ikdienas sastāvdaļu.

„Grāmatu nodošanai no rokas rokā 18.janvāra dienā būs liela nozīme. Komisijas deputāti jau ir pieteikušies šai akcijai gan tāpēc, lai godinātu grāmatu un izjustu gandarījumu, gan tāpēc, lai justu kopības sajūtu ar cilvēkiem, kas dzīvajā grāmatu ķēdē apliecinās pagātnes un nākotnes saistību,” teica I.Druviete.

Tāpat S.Āboltiņa šodien Latvijas parlamentā atklāja pirmo reizi apskatāmu ceļojošo izstādi „Rīga 100 gadu garumā 1914. – 2014.”. „Mūsu valsts galvaspilsēta daudzkārt ir postīta un dedzināta, tomēr tā vienmēr atdzimusi jau daudz krāšņāka un skaistāka kā iepriekš,” teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka tieši Saeimā izstāde apskatāma pirmo reizi un tālāk tā ceļos un būs novērtējama Latvijas ārvalstu vēstniecībās.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt