Publisko izdevumu un revīzijas komisija: valsts neveic pietiekamus pasākumus savu bērnu faktiskās dzīvesvietas apzināšanā

(23.04.2013.)

„Ir nepieļaujama situācija, ka valstī joprojām nav informācijas par 2648 bērniem vecumā no pieciem līdz 18 gadiem. Šie bērni Iedzīvotāju reģistrā nav uzskaitīti kā izceļojuši, tie nav reģistrēti nevienā izglītības iestādē, nav bijuši sociālo dienestu redzeslokā, kā arī nav pārbaudīta informācija, cik ilgstoši viņi nav izmantojuši ģimenes ārsta pakalpojumus,” norāda Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 23.aprīlī, iepazīstoties ar situāciju iedzīvoju uzskaitē, secināja, ka Iedzīvotāju reģistra dati neatbilst reālajam Latvijā faktiski pastāvīgi dzīvojošo iedzīvotāju, tajā skaitā bērnu, skaitam.

„Ņemot vērā, ka finansējuma sadalījums veselības un labklājības jomā tiek balstīts uz Iedzīvotāju reģistra datiem, tad var secināt, ka noteikts apjoms budžeta līdzekļu tiek piešķirts nepamatoti,” uzsver E.Siliņa.

Deputāti komisijas sēdē noskaidroja, ka Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas, Finanšu ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas un to padotības iestāžu rīcībā ir dati, tostarp saņemti no ārvalstu iestādēm, ko varētu izmantot pastāvīgi dzīvojošās personas statusa izvērtēšanai. Šāda informācija patlaban netiek apkopota vienuviet, kā arī nav mehānisma, kā to pārbaudīt, analizēt un balstoties uz to pieņemt lēmumus.

„Līdz ar to var secināt, ka valsts neefektīvi izmanto visus tās rīcībā esošos resursus, lai noskaidrotu „pazudušo bērnu” faktisko situāciju un pilnveidotu Iedzīvotāju reģistra datu aktualizēšanas procesus,” akcentē E.Siliņa.  Komisija plāno aicināt Ministru kabinetu izvērtēt starpnozaru sadarbību informācijas apmaiņā un izstrādāt stingrāku regulējumu attiecībā uz to bērnu uzskaiti, kuri ilgstoši neapmeklē ģimenes ārstu un nav reģistrēti izglītības iestādēs.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt