Pieprasījumu komisija lūgs premjeru pārskatīt atalgojuma nevienlīdzību sabiedriskajā sektorā

(13.03.2013.)
Galerie

„Šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē, diskutējot par nevienlīdzīgo atalgojuma sistēmu valsts iestādēs strādājošajiem, vienojāmies nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu pēc iespējas ātrāk pārskatīt darbinieku atalgojuma sistēmu.” To trešdien, 13.martā, sacīja komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

„Tūkstošiem valsts iestāžu darbinieki ir neizpratnē par to, kādēļ atalgojums vienam un tam pašam amatam dažādās iestādēs būtiski atšķiras. Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieki, protestējot pret šo nevienlīdzību, ir pat gatavi badoties. Nedrīkst pieļaut, ka valsts sektorā strādājošie vēl ilgi paliek neziņā, cik ilgi šāda nevienlīdzība turpināsies,” sacīja R.Ražuks. Komisijas priekšsēdētājs iebilda pret to, ka Finanšu ministrija (FM) plānu, kā panākt vienlīdzīgu darbinieku atalgojumu un sociālo garantiju sistēmu, grasās izstrādāt trīs gadu laikā. R.Ražuks uzstāja, ka ar izmaiņām nedrīkst vilcināties.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums ļauj katru gadu palielināt darbinieku atalgojumu fondu. Tomēr, katru gadu sastādot un pieņemot valsts budžetu, redzams, ka dažām ministrijām un to padotības iestādēm ir iespējams nodrošināt saviem darbiniekiem gan adekvātu atalgojumu, gan sociālās garantijas, taču citām nav iespējas pat pienācīgi atalgot savus darbiniekus, pauda Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons.

Finanšu ministrijas pārstāvji atzina, ka nevienlīdzība sabiedriskajā sektorā pastāv gan darbinieku atalgojuma ziņā, gan iespējās nodrošināt sociālās garantijas. Vienlaikus tie vērsa uzmanību, ka niecīgais darba samaksas apjoms ir cieši saistīts ar nepietiekamajiem valsts budžeta līdzekļiem.

R.Ražuks pauda, ka, lai palielinātu atalgojumu, ir racionāli samazināt valsts pārvaldē strādājošo skaitu, tomēr uzmanība jāvērš uz tām iestādēm, kur strādājošo skaitu samazināt nav iespējams.

Runājot par jau paveikto, Finanšu ministrijas pārstāvji akcentēja, ka pēckrīzes gados jau izdevies panākt darba samaksas pieaugumu pedagogiem un sociālās aprūpes darbiniekiem. Tāpat izdevies samazināt to darbinieku skaitu, kas saņem atalgojumu no 200 līdz 299 latiem ― pērn to saņēma 15 tūkstoši darbinieku, savukārt šogad tie ir astoņi tūkstoši nodarbināto.

Ministru prezidents pērn uzdeva visām ministrijām un padotības iestādēm pārskatīt procesus, samazināt administratīvo slogu, atteikties no papīru dokumentiem un ieviest vienas aģentūras principu. Augustā visām iestādēm būs jāiesniedz atskaite premjeram par paveiktajiem pasākumiem, pēc kuriem tiks vērtēts iestādei piešķiramais finansējums, deputātus informēja Valsts kancelejas pārstāve Eva Upīte.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632986442200/with/8553178239/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem