Saeimas Apmeklētāju un informācijas centram aprit četri gadi

(31.01.2013.)

Lai pilnveidotu parlamenta dialogu ar sabiedrību un veicinātu iedzīvotāju līdzdalību likumdošanā, 2009.gada sākumā Saeimā darbu sāka Apmeklētāju un informācijas centrs, kurā ikviens var iesniegt iesniegumu, uzzināt par Saeimas darbu, kā arī tikties ar deputātiem. Kopš centra atvēršanas apmeklētāju skaits ir būtiski pieaudzis − līdz tam Saeimu gadā apmeklēja tikai 150 cilvēku, bet tagad − vairāk nekā 3000.

Četru gadu laikā Apmeklētāju un informācijas centrs saņēmis vairāk nekā 24 000 privātpersonu, sabiedrisko un citu organizāciju iesniegumus, bet uzziņas pa Saeimas informatīvo tālruni centra darbinieki snieguši teju sešiem tūkstošiem interesentu.

Iedzīvotāju iesniegumi ir būtisks informācijas avots, ko Saeimas frakcijas, deputāti un komisijas izmanto parlamenta ikdienas darbā. Iedzīvotāji visbiežāk raksta Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, savukārt no Saeimas komisijām visvairāk iesniegumus saņem Juridiskā komisija un Sociālo un darba lietu komisija. Iedzīvotāji parasti izsaka priekšlikumus likumdošanas jautājumos par sociālo, darba, veselības aizsardzības, izglītības un tautsaimniecības jomu, sūdzas par valsts un tiesībsargājošo iestāžu darbu, pauž viedokļus par notikumiem valstī, kā arī lūdz skaidrot likumus.

Apmeklētāju un informācijas centra apmeklētāji regulāri vēlas noskaidrot dažādu informāciju ne tikai par Saeimas oficiālo dienas kārtību, bet arī pauž savu viedokli par notikumiem parlamentā. Piemēram, kāds kungs katru trešdienu interesējas, vai Saeimas sēde ceturtdienā notiks kā parasti pulksten 9.00, bet kāda kundze pēc sēdēm regulāri zvana un izsaka savu viedokli par tajā redzēto. Centrā reiz ieradās kāds vīrs, kurš stingri bija nolēmis kļūt par Valsts prezidentu, tāpēc viņš rakstīja iesniegumus visām Saeimas frakcijām.

Līdz šim ilgākais centra apmeklējums bijis 4 stundas, garākā telefona saruna – 40 minūtes, savukārt ilgākā tikšanās ar deputātu notikusi teju 2 stundas.

Aizvadītajā gadā centrs saņēma 6368 iesniegumus, tostarp pirmo reizi vairāk nekā 13 tūkstoši pilsoņu izmantoja iespēju vērsties parlamentā ar kolektīvo iesniegumu. Tāpat pērn notikušas vairāk nekā 600 iedzīvotāju tikšanās ar Saeimas deputātiem. Līdz ar Iesniegumu likuma grozījumiem no 2012.gada septembra iedzīvotāji izmanto iespēju iesniegumus Saeimai rakstīt arī portālā www.latvija.lv.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tas pieņem apmeklētājus katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 16.30. Apmeklējot centru, nav nepieciešama caurlaide. Uzziņas iespējams saņemt ne tikai klātienē, bet arī pa Saeimas informatīvo tālruni 67087321 un e-pastu info@saeima.lv.


Infografika ar Apmeklētāju un informācijas centra statistiku: http://infogr.am/Saeimas-Apmekletaju-un-informacijas-centrs/  
Video, kā Saeimā izskata iedzīvotāju vēstules un kurām amatpersonām cilvēki raksta visvairāk, pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=8PwHPJIpo4w
Informācija par centru Saeimas mājaslapā http://ej.uz/a7j6


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā