Aizsardzības komisija: telpu īpašniekam vai valdītājam jāatbild, ja viņa īpašumā notiek darbības ar nelegālu alkoholu

(31.10.2012.)

Lai efektīvāk cīnītos ar nelegālā alkohola tirdzniecību, ir būtiski prasīt atbildību ne tikai no tirgotājiem, bet arī no nekustamā īpašuma īpašniekiem un valdītājiem, ja viņu telpās pārdod nelegālo alkoholu, uzsver Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Komisija pēc tikšanās ar policijas pārstāvjiem pauž atbalstu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), kas cita starpā paredz atbildību īpašniekam vai valdītājam, kurš pieļāvis nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu un realizāciju savā īpašumā. Saeima ceturtdien, 1.novembrī, lems par šī likumprojekta nodošanu komisijām.

Iztaujājot Valsts policijas pārstāvjus par interaktīvo karti, kurā iedzīvotāji var sniegt informāciju par nelegālā alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām, komisijas deputāti otrdien, 30.oktobrī, noskaidroja, ka kopš šīs vasaras sākuma pieaudzis policijas veikto reidu skaits un izņemto nelegālo preču daudzums – kopumā iedzīvotāji norādījuši 955 nelegālas tirdzniecības vietas.

A.Latkovskis komisijas sēdē norādīja, ka policijai jāturpina sadarbība ar iedzīvotājiem, kuri sniedz informāciju par „točkām”, un jāpierāda, ka likumsargi ir ieinteresēti nelegālo rūpalu apkarot. Tāpat jāprēmē iecirkņu inspektori, kuri, ņemot vērā iedzīvotāju sniegto informāciju, likvidējuši nelikumīgās tirdzniecības vietas.

Atbildot uz deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) un deputātes Ingas Bites (RP) jautājumu, cik bieži konkrētajās adresēs policija bijusi, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends sacīja, ka policija vairākas reizes apsekojusi visas iedzīvotāju norādītās vietas.

Komisijas priekšsēdētāja biedrs Ivans Klementjevs interesējās par aizvērto nelegālo vietu skaitu, taču šādu statistiku policijas pārstāvji nevarēja sniegt.

Kopumā cīņa ar „točkām” ir uzlabojusies, bet tiesībsargājošajām iestādēm ir vēl daudz darba, un interaktīvā karte ir viens no rīkiem, kā uzlabot līdzšinējo situāciju, pauda deputāts Edmunds Demiters (RP). Tāpat Jānis Klaužs (ZZS) sacīja, ka problēmas ar nelegālā alkohola tirdzniecību atrisinātos, ja valstī uzlabotos ekonomiskā situācija.

Deputāts Gunārs Rusiņš interesējās par nelegālā alkohola izcelsmi, savukārt Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) jautāja par zemessargu iesaistīšanu policijas darbā. Valsts policijas pārstāvji norādīja, ka nelegālais alkohols līdzīgā daudzumā tiek ievests gan no citām Eiropas valstīm, gan tiek ražots uz vietas. Tāpat policija aicinājusi zemessargus kļūt par policistu palīgiem, kam esot arī atsaucība.  

Deputātiem diskutējot par nelegālo preču likvidāciju, deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) rosināja, ka pēc kvalitātes pārbaudēm konfiscēto degvielu varētu izmantot valsts, piemēram, Valsts vides dienesta un citu iestāžu vajadzībām.


      

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā