Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija: priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumam jābūt caurspīdīgam

(24.04.2012.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti otrdien, 24.aprīlī, atbalstīja vairākus priekšlikumus jaunajā priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā, tostarp, kārtību priekšvēlēšanu aģitācijai publiskās vietās. 

Komisijas izveidotās darba grupas pārstāvji informēja, ka līdzšinējais regulējums priekšvēlēšanu aģitācijai publiskās vietās ir nepārskatāms, tādēļ likumā jāprecizē, kas ir publiska vieta un ārtelpas. Topošā likumprojekta redakcija paredz, ka tie būs skvēri, parki, ielas, ceļi, tilti, tuneļi un citas tamlīdzīgas vietas, neatkarīgi no īpašuma piederības, kas attiecīgajā laikā bez maksas vai par maksu ir publiski pieejamas nenoteiktam personu lokam. Plānots, ka aģitācijas veicējs var ārtelpās uzrunāt vēlētājus, dalīt bukletus, avīzes un citus priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus bez saskaņošanas ar pašvaldību vai ārtelpas īpašnieku. Savukārt iekštelpās aģitācijas veicējs var uzrunāt vēlētājus un dalīt priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, iepriekš to rakstiski saskaņojot ar telpu īpašnieku.


Jaunajā likumā paredzēts saglabāt esošo kārtību: ja aģitācijas veicējs publiskās vietās novieto galdus un uzslien teltis, viņam jāinformē pašvaldība. Tomēr, ja vietai ir īpašnieks, paredzēts, ka arī viņu būs jābrīdina par ieplānoto pasākumu. Komisijas deputāti darba grupai norādīja likumā ierakstīt, ka pašvaldībai aģitācijas veicējs ir jāinformē par to, kurš ir konkrētās ārtelpas īpašnieks.


Paredzēts precīzāk noteikt, ka politisko vides reklāmu izvietošanu reglamentē normatīvie akti par reklāmas izvietošanu.

Komisijas deputāti atbalstīja noteiktos aizliegumus radīt priekšrocības kādam konkrētam aģitācijas veicējam materiālu izvietošanai publiskās vietās vai iekštelpās, ja aģitāciju atļauj valsts institūcija vai kapitālsabiedrība, kurā vairāk nekā piecdesmit procentu kapitāla daļu vai akciju pieder valstij.


Likumprojekts paredz, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) priekšvēlēšanu laikā veic neatkarīgu uzskaiti medijos un vidē izvietotajām reklāmām. Komisijas deputāti aicināja KNAB nākamajās sēdēs informēt deputātus par to, kā birojs varētu realizēt šādu neatkarīgu uzskaiti.


Nākamajā sēdē deputāti turpinās darbu pie priekšvēlēšanu aģitācijas aizlieguma medijos.


Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pašreiz strādā pie jauna Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma, kas noteiks priekšvēlēšanu aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām. Pašlaik priekšvēlēšanu aģitāciju regulē vairāki atsevišķi likumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā