Saeima apstiprina pārstāvjus vairākās starptautiskās organizācijās

(10.11.2011.)

Saeima ceturtdien, 10.novembrī, apstiprināja vadītājus un sastāvus vairākām Latvijas delegācijām starptautiskajās organizācijās.

Saeima šodien apstiprināja NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas sastāvu, par tās vadītāju ievēlot deputātu Ojāru Kalniņu (Vienotība). NATO PA Latvijas delegācijas pastāvīgie pārstāvji būs deputāti Ivans Klementjevs (SC) un Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), savukārt aizstājēji – Iveta Grigule (ZZS), Nikolajs Kabanovs (SC) un Romualds Ražuks (ZRP). NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu un partnervalstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai. Asamblejas sesijas norisinās divas reizes gadā – pavasarī un rudenī. 2010.gada pavasarī NATO PA sesija notika Rīgā.

Par Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas vadītāju Saeima šodien ievēlēja deputātu Sergeju Mirski (SC). Šīs organizācijas Latvijas nacionālajā grupā strādās arī deputāti Solvita Āboltiņa (Vienotība), Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), Jānis Ozoliņš (ZRP) un Raimonds Vējonis (ZZS). Starpparlamentu Savienība ir vecākā parlamentārā organizācija pasaulē, kurai ir novērotāja statuss Apvienoto Nāciju Organizācijā. Savienības darbības jomas ir demokrātijas attīstība pasaulē, cilvēktiesību popularizēšana un aizsardzība, dzimumu līdztiesības jautājumi, pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, kā arī aktuālie pasaules politikas un „karsto” notikumu jautājumi un konfliktu novēršana parlamentārās diplomātijas ceļā.

Tāpat Saeima šodien apstiprināja Inesi Lībiņu-Egneri (Vienotība) par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāju. Par delegācijas pastāvīgajiem pārstāvjiem Saeima apstiprināja Borisu Cileviču (SC) un Lolitu Čigāni (Vienotība), bet par pārstāvju aizstājējiem Andri Bērziņu (ZZS), Jāni Dombravu (VL-TB/LNNK) un Aleksandru Sakovski (SC). EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

Savukārt par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju tika apstiprināta deputāte Vineta Poriņa (VL-TB/LNNK), bet par locekļiem Andrejs Klementjevs (SC) un Valdis Liepiņš (ZRP). EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī veic vēlēšanu novērošanu.

Saeima ceturtdien arī apstiprināja Vidusjūras Savienības Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas sastāvu, tajā ievēlot deputātus Kārli Seržantu (ZZS) un Inu Druvieti (Vienotība), kura apstiprināta par delegācijas vadītāju. Vidusjūras Savienības Parlamentārā Asambleja ir konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas izveidota Eiropas Savienības (ES) Barselonas procesa rezultātā, lai stiprinātu ES un Vidusjūras valstu partnerības parlamentāro dimensiju, kā arī veicinātu dialogu un savstarpējo sapratni starp dažādām kultūrām, tautībām un civilizācijām.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt