Budžeta komisija skatīšanai 11.Saeimā virza transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumus

(08.11.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 8.novembrī, apspriežot 10.Saeimā nepabeigto likumprojektu tālāko virzību, nolēma turpināt strādāt pie grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz vairākus atvieglojumus nodokļu nomaksā.

Likumprojekts paredz atbrīvot no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa personas, kuras vai kuras laulātā apgādībā ir bērns ar pārvietošanās traucējumiem. Atbrīvojumu plānots piemērot par vienu šādai personai turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli. 

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā, ka bērniem invalīdiem ar pārvietošanās traucējumiem ģimenes transportlīdzeklis bieži vien ir vienīgais pārvietošanās līdzeklis, lai nokļūtu skolā, veselības aprūpes, rehabilitācijas vai citā iestādē, savukārt sabiedriskā transporta izmantošana ir apgrūtinoša vai pat neiespējama, norāda likumprojekta autori Finanšu ministrijā. Patlaban no nodokļa atbrīvots ir transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs, kurš pats ir pirmās, otrās vai trešās grupas invalīds.

Tāpat transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis nebūs jāmaksā par vēsturiskajiem spēkratiem un sporta automašīnām, jo to dalība ceļu satiksmē ir ierobežota un tie netiek lietoti kā ikdienas transportlīdzekļi. Nodokli nevajadzēs arī maksāt par laiku, kad transportlīdzeklis bijis nozagts.

Likumprojektā arī paredzēts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20 procentu apmērā par vienu transportlīdzekli, ja ģimenē laulātajiem kopā apgādībā ir trīs vai vairāki nepilngadīgi bērni. Līdzšinējais regulējums atvieglojumu neparedz, ja, piemēram, vienam laulātajam apgādībā ir viens, bet otram laulātajam – divi bērni.

Likumprojektā plānotas arī citas izmaiņas, tostarp, noteikt, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā transportlīdzekļa turētājs, ja konkrētajam transportlīdzeklim ir reģistrēts gan īpašnieks, gan turētājs.

Tāpat paredzēts pienākums maksāt nodokli arī komersantam, kas nav reģistrēts kā transportlīdzekļa turētājs, bet to lieto uz patapinājuma līguma pamata no personas, kas nav komersants.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt