NATO PA dalībnieki papildinās Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumus

(07.05.2010.)

NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) dalībnieki, kuri maija beigās Rīgā ieradīsies uz NATO PA Rīgas sesiju, kā dāvanu mūsu valstij un Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) pasniegs vērtīgas grāmatas, kas saistītas ar NATO un aizsardzības tematiku. 
 
„Mūsdienu pasaulē ir daudz apdraudējumu, taču lielākā drošībā vienmēr būs izglītots cilvēks - tāds, kurš izprot situāciju un var pats par sevi parūpēties. Kļūstot zinošākiem, mēs esam lielākā drošībā. Tādēļ šī simboliski ir ļoti spēcīga ideja - dāvināt zināšanas par pasaules lielāko drošības organizāciju, kura kopš 2004.gada sargā arī mūs. Zināšanas ne tikai par NATO militāro pusi, bet arī tās civilo dimensiju - kiberdrošību, enerģētikas un ekonomikas jautājumiem. Daudzi cilvēki nemaz nezina, ka šīs tēmas ir ne mazāk būtiska NATO ikdienas darba daļa,” norāda NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle.

V.Paegle atzīst, ka šis būs nozīmīgs pienesums LNB krājumiem, kurā patlaban ir vairāk nekā 100 NATO tematikai veltītu grāmatu. Saskaņā ar bibliotēkas sniegto informāciju, lielākā daļa no šīm grāmatām bibliotēkā ienākusi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas - 20.gadsimata 90.-jos gados. Bibliotēkā salīdzinoši daudz grāmatu ir par Ziemeļatlantijas līguma organizāciju, tās vēsturi, mazāk par attīstību mūsdienās.

Tāpēc bibliotēkas krājumi būtu jāatsvaidzina ar jaunākajiem izdevumiem, īpaši par NATO civilajām programmām - informācijas un komunikācijas tīklu drošību, patērētāju un ražošanas apgādi, izglītību un apmācībām.

Vairākas delegācijas jau apstiprinājušas savu dalību grāmatu dāvināšanas akcijā un izvēlējušās, ar kādu lasāmvielu papildināt topošās „Gaismas pils” krājumus. Beļģijas delegācija dāvinās aizvadītajā gadā iznākušās grāmatas par Eiropas drošības un aizsardzības politiku, civilās un militārās sadarbības stiprināšanu pasaulē, kā arī masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas ierobežošanu. No Šveices Latvijas Nacionālā bibliotēka saņems Ženēvas Drošības politikas centra publicētās grāmatas un bukletus. Savukārt Nīderlandes delegācija plāno dāvāt grāmatu par Nīderlandes integrāciju NATO un Eiropas Savienībā, kas nāks klajā šogad.

Grāmatu dāvināšanas akcija notiks NATO PA Rīgas sesijas ietvaros 30.maijā sesijas norises vietā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

NATO PA 2010.gada pavasara sesija Rīgā notiks no 2010.gada 28.maija līdz 1.jūnijam.

Ar plašāku informāciju par NATO PA un PA pavasara sesiju var iepazīties NATO PA 2010.gada pavasara sesijas mājaslapā www.natopariga.lv, kā arī organizācijas oficiālajā mājaslapā: www.nato-pa.int.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt