Saeima iesaistās Starptautiskajā Zemes dienā

(22.04.2010.)

22.aprīlī, atzīmējot Starptautisko Zemes dienu, Saeima ievieš centralizēto parakstu zem e-pastiem, aicinot saņēmēju saudzēt dabas resursus un pirms drukāšanas izvērtēt, vai šis sūtījums nepieciešams papīra formātā. Šādus parakstus plānots ieviest zem visiem Saeimas deputātu un darbinieku e-pastiem.

Lai samazinātu papīra patēriņu, Saeimā pārskatīts un būtiski samazināts drukājamo dokumentu apjoms. Šobrīd 41 deputāts ir atteicies no Saeimas sēžu dokumentu saņemšanas papīra formā. Šo deputātu dokumentu kastītēm uzlīmēta simboliska zaļas egles zīme.

Taupot papīru, iespēju robežās tas tiek apdrukāts no abām pusēm un pēc tam savākts otrreizējai pārstrādei. Lai pēc iespējas vairāk izlietotā papīra nonāktu otrreizējā pārstrādē, marta vidū Saeimā tika izvietoti apmēram 30 īpaši šim mērķim paredzēti konteineri.

Savāktais papīrs nonāk papīrfabrikā „Līgatne”, kur no tā ražo biroja papīru, zīmēšanas papīru, akvareļpapīru, ietinamo papīru un vēl citus papīra veidus. Vienas tonnas avīžpapīra otrreizēja pārstrāde ietaupa apmēram 14 kokus. Turklāt otrreizējai avīžpapīra pārstrādei nepieciešams par 70 procentiem mazāk enerģijas un par 60 procentiem mazāk ūdens, salīdzinot ar pirmreizējo apstrādi.

Savukārt īstenojot elektroenerģijas ekonomijas pasākumus, Saeimā vairāk nekā par trešdaļu samazinātas telpu un fasāžu apgaismojuma izmaksas. Ietaupījums galvenokārt panākts, kvēlspuldzes aizstājot ar kompaktajām fluorescējošajām jeb tā sauktajām ekonomiskajām spuldzēm, kas patērē apmēra piecas reizes mazāk enerģijas un kalpo daudzreiz ilgāk par tradicionālajām spuldzēm.

22.aprīlis pasaulē tiek atzīmēts, kā Starptautiskā Zemes diena. Tās mērķis ir atgādināt, cik trausla ir Zeme, un aicināt saglabāt tās dabisko vidi. Pirmo reizi šī diena tika atzīmēta 1970.gadā Amerikas Savienotajās Valstīs. Kopš 1990.gada arī Latvijā 22.aprīlis tiek atzīmēts kā Starptautiskā Zemes diena.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā