Latvijas Republikas 9.Saeimas

pavasara sesijas ceturtā sēde

2008.gada 17.aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Karina Pētersone.

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi


Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Mums drīz jāsāk sēde.

Godātie deputāti! Labrīt vēlreiz, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Godātie deputāti! Sākam Saeimas 17.aprīļa sēdi.

Pirms izskatām apstiprināto darba kārtību, mums ir jāizskata divi iesniegumi par grozījumiem šīsdienas sēdes darba kārtībā.

Nacionālās drošības komisija lūdz iekļaut Saeimas 2008.gada 17.aprīļa sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par Jāņa Kažociņa iecelšanu Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu darba kārtības grozījumu? (No zāles: “Nav! Pareizi!”) Deputātiem iebildumu nav. Lēmuma projekts ir iekļauts darba kārtības sadaļā „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis vēl vienu lūgumu. Deputāti Pliners, Buhvalovs, Mitrofanovs, Buzajevs un Sokolovskis ir lūguši saīsināt termiņu, kurā deputātiem ir iespējams iepazīties ar deputātu Plinera, Buzajeva, Buhvalova, Sokolovska un Mitrofanova iesniegto likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī”.

Minētie deputāti arī ir lūguši, lai saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu iekļautu šo likumprojektu jau šīsdienas, 17.aprīļa, sēdes darba kārtībā, sadaļā „Prezidija ziņojumi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Jā… Es redzu, ka deputāts Pliners ir pieteicies izteikties par šo priekšlikumu. Lūdzu!

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Cilvēki pilnīgi pamatoti ir neapmierināti ar Saeimas darbu, un spīdošs pierādījums tam ir vairāk nekā 200 000 parakstu zem arodbiedrību ierosinātā likumprojekta, kas paredz tautai iespēju atlaist Saeimu. Jau tuvākajā nākotnē šis likumprojekts nonāks Saeimā, un ir ļoti svarīgi, kā deputāti reaģēs uz skaidri pausto vēlētāju gribu.

Vēl jo vairāk svarīgi tas ir tāpēc, ka zinām par bēdīgo likteni, kāds piemeklēja analoģisku PCTVL frakcijas piedāvātu likumprojektu, kurš tika iesniegts Saeimā vēl pirms tam, kad arodbiedrības uzsāka parakstu vākšanas kampaņu. Debates par to likumprojektu bija pavisam īsas: Pliners – par, Dobelis – pret. Likumprojekts Saeimā tika noraidīts un izmests miskastē.

Vai Saeima uzdrošināsies tāpat izrīkoties ar 200 000 vēlētāju parakstītu likumprojektu? Kāpēc gan ne? Reglaments taču to atļauj.

Tieši tādēļ, lai izvairītos no tā, ka šādā apkaunojošā veidā notiktu tautas atbalstīta likumprojekta izskatīšana, mēs aicinām nekavējoties iekļaut sēdes darba kārtībā un nekavējoties nodot komisijām mūsu piedāvāto likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī”. Šie grozījumi neļaus Saeimai izvairīties no debatēm par likumprojektu, kuru iesnieguši vēlētāji. Par pamatu piedāvātajai juridiskajai konstrukcijai ir ņemta pašreiz no Saeimas kārtības ruļļa izslēgtā norma, kas regulēja Satversmes 81.panta kārtībā iesniegto Ministru kabineta noteikumu apspriešanas procedūru. Katram deputātam būs tiesības 15 minūtes paust skaidri savu viedokli – vai viņš ir ar tautu vai pret tautu un vēlas visu mūžu saglabāt savu amatu un deputāta privilēģijas. Iespēja paust savu viedokli ir arī Ministru kabineta loceklim.

Dāmas un kungi, nevajag aizmirst, ka pēc arodbiedrību iniciētā likumprojekta, kurš paredz tautai iespējas atlaist Saeimu, līdz Saeimai visā drīzumā nonāks arī likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””! Vai arī tādā gadījumā mēs ignorēsim desmitiem tūkstošu pensionāru gribu un dosim iespēju vienam deputātam piecu minūšu laikā izteikties „par” atbalstu pensionāriem, kurus valdība ir nolēmusi bada nāvei, bet otram to pašu piecu minūšu laikā pateikt: „Lai mirst vien!”?! Tā, dāmas un kungi, vairs nav ne likumu jaunrade, ne reglaments, bet gan ņirgāšanās par godu un veselo saprātu!

Un visbeidzot jāteic, ka mēs, protams, varējām šos priekšlikumus iekļaut jau grozījumiem atvērtajā likumprojektā, taču valdošais vairākums saskaņā ar šo pašu reglamentu ir tiesīgs „marinēt” likumprojektu komisijā bezgalīgi ilgi. Tāpēc šodien balsojums par to, vai PCTVL frakcijas iesniegto likumprojektu iekļaut darba kārtībā, ir patiesības mirklis visām Saeimas frakcijām. Tieši tā, kā deputāti balsos tagad, viņi balsos gan par arodbiedrību ierosināto likumprojektu, gan par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””.

Aicinu būt kopā ar tautu un aicinu balsot „par”!

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Plineram.

Vai kāds vēlas izteikties „pret”? (No zāles dep. K.Leiškalns: „Nav vērts!”) Neviens nav pieteicies runāt. Ir jābalso par to, vai saīsināt termiņu, kurā deputātiem ir iespējams iepazīties ar šo likumprojektu, un par to, vai iekļaut šo likumprojektu šīsdienas sēdes darba kārtības sadaļā „Prezidija ziņojumi”.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šo priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 39, atturas - 17. Priekšlikums nav pieņemts.

Pārejam pie nākamā jautājuma. Sākam Saeimas šīsdienas darba kārtības izskatīšanu. Pirmā sadaļa - „Prezidija ziņojumi”.

Prezidijs ir apstiprinājis savu atzinumu par likumprojektu „Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums”. Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi?

Deputāts Šmits vēlas izteikties. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Šmitam.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Lūdzu nodot šo likumprojektu arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Šmita priekšlikumu? Iebildumu nav. Tātad likumprojekts ir nodots Juridiskajai komisijai kā atbildīgajai komisijai un arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Paldies.

Izskatām nākamo jautājumu. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Dzelzceļa likumā” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai pret šo Prezidija priekšlikumu ir kādi iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret Prezidija priekšlikumu? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Nākamais. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai pret šo priekšlikumu ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Tagad skatīsim nākamo darba kārtības sadaļu - „Par iesniegto patstāvīgo priekšlikumu”.

Desmit deputāti - deputāti Bendrāte, Rībena, Circene, Grava, Tabūns, Āboltiņa, Eniņš, Lācis, Seile un Ziedone-Kantāne - ir iesnieguši patstāvīgo priekšlikumu - lēmuma projektu „Latvijas Republikas 9.Saeimas deklarācija par situāciju Tibetā”. Vai deputātiem nav iebildumu, ka šis jautājums tiek iekļauts šodienas sēdes darba kārtībā un tiek izskatīts pēc būtības? (No zāles: „Ir!”) Deputātiem ir iebildumi.

Līdz ar to mums ir jālemj par šā patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā. Un par šo jautājumu būtu iespēja izteikties vienam deputātam „par”, vienam - „pret”.

Iesniedzēju vārdā runāt ir pieteikusies deputāte Silva Bendrāte. Lūdzu!

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Kolēģi! Situācija Tibetā neuzlabojas. Tas bija redzams jau aizvadītās nedēļas laikā, kad iepriekšējo reizi es biju šajā tribīnē un par to jums vēstīju, aicinot jūs iekļaut darba kārtībā mūsu sagatavoto deklarāciju par situāciju Tibetā. Deklarāciju ir sagatavojusi mūsu parlamenta grupa - Deputātu grupa Tibetas atbalstam.

Tātad situācija Tibetā neuzlabojas, bet, gluži otrādi, pasliktinās jo dienas, jo vairāk. Tur notiek „tīrīšana” tibetiešu mūku rindās. Ķīnas vēstnieka vēstulē Tibetas atbalsta grupai rakstīts, ka tā tiekot atklāts Dalailamas kliķes drošības departamenta tīkls, kas darbojoties Ķīnā. Šajā pašā vēstnieka vēstulē lasāms arī tas, ka nemiernieki rīkojoties ārkārtīgi brutāli (te ir domāti tibetieši): sadedzinājuši vai līdz nāvei piekāvuši 18 nevainīgus cilvēkus, tostarp nepilnu gadu vecu zīdaini. Tur rakstīts arī, ka Ķīnas Tibetas autonomā reģiona varas iestādes maksimāli ievērojušas neiejaukšanās principu, apturot noziedzīgās darbības, turējās pie likuma normām un neizmantoja nāvējošus ieročus. Kā zinām, masu informācijas līdzekļi vēsta pavisam par kaut ko citu. Tāpat tur ir rakstīts, ka tiesībaizsardzības iestādes ar savu rīcību guva visu Tibetas autonomajā reģionā dzīvojošo etnisko grupu nedalītu atbalstu, kas tad arī ir liels jautājums un absolūta nepatiesība.

Kolēģi! Vai šis stils un tonis jums tomēr neatgādina kaut ko tik pazīstamu, ka nevilšus ir jānoskurinās? Nebūsiet taču aizmirsuši, kā runāja un rīkojās totalitārais komunisms PSRS teritorijā! Taču visvairāk šokē šīs vēstules nobeigums, kur iestāšanās par vardarbības pārtraukšanu Tibetā un mierīga dialoga uzsākšanas aicinājums tiek nosaukts par bezatbildīgu un netaktisku rīcību no Latvijas puses.

Kolēģi! Latvijai, protams, ir būtiski savu ārpolitiku veidot izsvērti, tomēr, pieslejoties stiprākajam, bieži vien netiek izvērtēts tas fakts, vai stiprākā pusē ir patiesība, tas, vai stiprākais ievēro cilvēktiesības, pamatbrīvības un demokrātijas pamatvērtības, kas ir mūsu lielākā vērtība.

Kad Latvija ar savu garaspēku nevardarbīgi atguva neatkarību, tika cerēts, ka mēs, tieši mēs - mazā Latvija! -, starptautiskajā politikā varētu stiprināt morālo dimensiju, kas būtu ļoti svarīgi. Vai šī mūsu godpilnā misija vairs nav nekā vērta? Vai tā vairs nav aktuāla?

Bet, kolēģi, kamēr mēs te turpinām mīdīt savu pašcieņu un godaprātu, nespējot saņemties rīcībai, lai paustu parlamenta kopējo viedokli par notikumiem Tibetā, Eiropas Parlaments savu nostāju ir paudis 10.aprīlī, pieņemot rezolūciju par Tibetu. Un Eiropas Parlamenta rezolūcijā ir stingri nosodītas Ķīnas drošības spēku veiktās brutālās represijas pret tibetiešu demonstrantiem. Tajā tiek pieprasīts ANO pārraudzībā veikt atklātu un neatkarīgu izmeklēšanu un aicināts atvērt Tibetu plašsaziņas līdzekļiem un diplomātiem. Lūk! Un tas ir tieši tas pats, kas ir rakstīts arī mūsu piedāvātajā deklarācijas projektā.

Eiropas parlamentārieši savā rezolūcijā pauž arī bažas par to, ka Tibetā tibetieši aizvien vairāk tiek izstumti no ekonomikas, ka viņiem rodas arvien lielākas problēmas, jo prāvais Ķīnas viesstrādnieku skaits, kuri dodas uz Tibetu, pārņem tibetiešu darba vietas un tibetiešu zemi.

Eiropas Parlaments savā apjomīgajā rezolūcijā par Tibetu aicina Ķīnu ievērot saistības, kuras tā savā valstī ir noteikusi attiecībā uz cilvēktiesībām, uz mazākuma tiesībām un uz tiesiskuma principu, kas bija par pamatu tam, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja pieņēma lēmumu atļaut Ķīnai organizēt Olimpiskās spēles.

Un es gribu atgādināt to, ka mūsu deklarācijā ir gluži līdzīgas nostādnes, bet vienu - pašu būtiskāko! - es vēlreiz gribu jums atgādināt.

Tātad šeit mēs piedāvājam paust savu viedokli, ka Latvijas Republikas Saeima atbalsta abu pušu izlīguma panākšanu un aicina Ķīnas varas iestādes uzsākt tiešu konstruktīvu, rezultatīvu un visaptverošu dialogu ar Viņa Svētību Dalailamu un Tibetas trimdas valdības Daramsalā pārstāvjiem, lai krīzei rastu miermīlīgu risinājumu, panāktu vienošanos par Tibetas reģiona reālu autonomiju, kas nozīmētu Tibetas unikālās kultūras, reliģijas un identitātes aizsardzību, kā arī visu starptautiski atzīto cilvēktiesību un brīvību ievērošanu un ilgstošu mieru reģionā.

Es jums atgādināšu, kolēģi, ka pasaules demokrātiskās valstis gaida…

Sēdes vadītāja. Godātā runātāja, laiks!…

S.Bendrāte. …Latvijas pozīciju šajā jautājumā.

Un tāpēc es aicinu jūs šodien nekavēties vairs ne mirkli un tomēr iekļaut mūsu darba kārtībā sagatavoto deklarāciju par situāciju Tibetā.

Sēdes vadītāja. Paldies runātājai. Viens deputāts ir izteicies „par”.

Vai kāds vēlas runāt „pret” šādu priekšlikumu? (No zāles dep. K.Leiškalns: „Nekad mūžā!”) Neviens deputāts nav pieteicies. Tādā gadījumā mēs balsosim. Lūdzu zvanu! Balsosim par Saeimas lēmuma projekta „Latvijas Republikas 9.Saeimas deklarācija par situāciju Tibetā” iekļaušanu nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 19, atturas - 1. Lēmums pieņemts. Šis lēmuma projekts ir iekļauts nākamās sēdes darba kārtībā.

Nākamo izskatīsim darba kārtības punktu par atvaļinājuma piešķiršanu.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Oskara Spurdziņa iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 24.aprīlī. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Oskaram Spurdziņam! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Un tagad izskatīsim darba kārtības otro sadaļu - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Darba kārtībā ir lēmuma projekts „Par Alda Laviņa apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Inese Šlesere.

I.Šlesere (LPP/LC frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija ir izskatījusi un atbalstījusi lēmuma projektu „Par Alda Laviņa apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”. Lūdzu atbalstīt minēto lēmuma projektu.

Sēdes vadītāja. Paldies runātājai.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Alda Laviņa apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 4. Lēmums pieņemts. Aldis Laviņš ir apstiprināts par Augstākās tiesas tiesnesi.

Nākamo mēs skatīsim lēmuma projektu „Par Jāņa Kažociņa iecelšanu Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā”.

Nacionālās drošības komisijas vārdā - deputāts Dzintars Jaundžeikars. Lūdzu!

Dz.Jaundžeikars (LPP/LC frakcija).

Cienījamo Prezidij! Cienījamie kolēģi! Saeimas Nacionālās drošības komisija ir izskatījusi Saeimas Prezidija nodoto Nacionālās drošības padomes sēdes 2008.gada 11.aprīļa lēmumu Nr.2008-01 un ir sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu „Par Jāņa Kažociņa iecelšanu Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā”.

Komisija lūdz attiecīgo Saeimas lēmuma projektu iekļaut… Tas jau ir iekļauts darba kārtībā, un es varu informēt, ka komisijā notika tikšanās ar Jāni Kažociņu, tika pārrunāti arī jautājumi, kas skar viņa dienestu un turpmāko darbību. Dabiski, arī Kažociņš tika informēts gan par lemto Nacionālās drošības padomē, gan arī par to, kādi ir uzdevumi un kādas domas ir par to, kādai vajadzētu būt tālākajai darbībai. Bija runa arī par tām lietām, kas varbūt būtu jāuzlabo. Domāju, ka viņš var sekmīgi turpināt darbu, un komisija vienbalsīgi nolēma virzīt viņa kandidatūru uz Saeimas sēdi.

Lūdzu šodien pieņemt lēmumu.

Sēdes vadītāja. Paldies runātājam!

Deputāti vēlas izteikties par šo jautājumu. Sākam debates.

Pirmais debatēs pieteicies deputāts Buzajevs. (No zāles dep. P.Tabūns: „Atradies īstais!”)

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamās dāmas un kungi! Lūk, tā - viens zvans no Vašingtonas, un mums jau ir jaunais vai arī vecais, kā jums labāk tīk, SAB direktors. Varēja pat nesasaukt Saeimas sēdi…

Starp citu, pašreizējā valdošā elite vairākkārt ir ieskicējusi neapmierinātību ar Kažociņa kunga kandidatūru, un tā, neapšaubāmi, ir kandidāta laba īpašība, jo jebkurā gadījumā izrādīt opozīciju no SAB puses nebūt nav tik viegli, kaut gan pret zināmu opozīcijas daļu mūsu specdienesti ir gatavi darboties arī bez īpaša norādījuma, vienkārši, tā teikt, sekojot sirdsbalsij. Šeit ir runa par pastāvīgu un antikonstitucionālu operatīvo darbību, kas ir izvērsta pret PCTVL visu līmeņu deputātiem, jo pēdējā gada laikā notiek cieša SAB darbības koordinācija ar Igaunijas specdienestu kolēģiem. Pierādījumu tam ir pietiekami daudz, un jebkurā valstī ar attīstītām demokrātiskām tradīcijām jau sen būtu radies liels parlamentārais skandāls.

Protams, pārsvarā ar to nodarbojas nevis SAB, bet gan Reinika kunga vadītais dienests, taču man atstādinātais britu brigādes ģenerālis personīgi tika devis atteikumu pielaidei valsts noslēpumam: “Lūk, šis deputāts nav pelnījis uzticēšanos!”

Starp citu, arī es nepretendēju kļūt par viņa uzticības personu. Šī epizode bija ārkārtīgi pārsteigusi Vācijas pretizlūkošanas dienesta darbiniekus, pie kuriem mēs viesojāmies pērnvasar. Viņi nekādi nevarēja izprast, kā ierēdnis, kuru amatā iecēlis parlaments, var izteikt neuzticību tautas ievēlētam parlamenta deputātam. Bet mēs taču esam cēlušies ne jau no kaut kurienes, bet gan no Padomju Savienības. Un ieceļojušais Lielbritānijas pavalstnieks visai ātri pārņēma uzturēšanās valsts specifiskās īpatnības. Acīmredzot naktīs cītīgi pārlasa viena no padomju izlūkdienesta vadītājiem Pāvela Sudoplatova memuārus.

Nebūdams pielaists pie valstij svētajiem noslēpumiem, kurus Latvijā pārsvarā var attiecināt uz to, kas tieši un cik lielos apmēros apzadzis valsti, es nevaru objektīvi spriest par to, cik veiksmīga ir SAB darbība valsts iekšienē, bet atzīmēšu, ka pastāvīga (virknē gadījumu - antikonstitucionāla) visa, tajā skaitā arī amatpersonu, sarunu noklausīšanās jau sen ir kļuvusi par mūsu dzīves normu, un SAB šajā gadījumā Satversmi neaizsargā.

Pievērsīšu uzmanību arī Latvijas specdienestu darbības ārkārtīgajam aizklātumam salīdzinājumā ar viņu Rietumu kolēģiem. Rietumos ir zināms gan specdienestu budžeta apmērs, kas tiek papildināts no nodokļu maksātāju kabatas, gan aptuvenais personāla sastāvs, gan pamatuzdevumi. Toties pie mums SAB un citi specdienesti ir atklāti tikpat lielā mērā, cik atklāta bija padomju Lubjanka tajos laikos, kad tā vēl tika dēvēta par Dzeržinska laukumu.

SAB pamatuzdevums ir nevis cīņa pret iekšējiem politiskiem pretiniekiem, no kuras tas arī neatsakās, bet gan cīņa pret ārējo ienaidnieku. Es ar patiku būtu balsojis par Kažociņa kunga kandidatūru ar noteikumu: ja viņš noķers ne tikai Krievijas, bet arī kaut vai vienu britu spiegu. It īpaši, ja ņem vērā, ka to izdarīt Kažociņa kungam būtu visai viegli, kā tas izriet no viņa biogrāfijas aizklātās daļas. Šī biogrāfijas daļa, kas bija ilgusi piecpadsmit gadus, ir nosaukta skaisti un noslēpumaini - „Arvien atbildīgāki komandējoši, operāciju un apmācību uzdevumi”.

Mūsuprāt, Kažociņa kunga vadītais birojs nav spējīgs un arī negrasās garantēt mums aizsardzību no mūsu Rietumu „draugu” (pēdiņās) darbības, kas neatbilst Latvijas interesēm. Tāpēc PCTVL frakcija arī balsos „pret” šo kandidatūru. Ar šādu balsošanu mēs kaut vai spēsim saglabāt neatkarības ilūziju - tās neatkarības, kuru Latvija jau sen ir zaudējusi.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Nākamais debatēs ir pieteicies deputāts Juris Dalbiņš. Vārds deputātam Jurim Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienītā sēdes vadītāja! Kolēģi! Mēs ļoti labi apzināmies mūsu speciālo dienestu nozīmi mūsu valsts dzīvē un drošības nodrošināšanā pēc iestāšanās NATO. Sevišķi svarīga mums ir sadarbība ar saviem partneriem. Un ne tikai sadarbība ar partneriem, starp dienestiem. Ļoti liela nozīme ir arī tam, cik lielu uzticību šo mūsu dienestu vadītāji bauda savu partnerdienestu kolēģu acīs.

Lai mēs spētu nodrošināt savas valsts drošības jautājumus, mums ir ļoti nepieciešama tā informācija, ar kuru mēs varam apmainīties ar saviem partnerdienestiem, un partnerdienesti ir gatavi mums to dot, apzinoties to, ka šī informācija tiks saglabāta tādā veidā, kā to paredz starptautiskā prakse.

Un tāpēc, izvērtējot visus apstākļus, kuri tika, tā teikt, celti priekšā Nacionālajai drošības padomei, un arī zinot darbu, kas ir izdarīts, es aicinu atbalstīt Jāni Kažociņu šajā amatā. Tas mums tālākajos piecos gados nodrošinātu šā dienesta izaugsmi, ciešāku kontaktu veidošanu ar partnerdienestiem un - es ceru - vēl vairāk attīstītu mūsu sadarbību ar mūsu partnerdienestiem kaimiņos, un tikai tas var nodrošināt drošības līmeni mūsu valstī.

Paldies.

Aicinu balsot „par”.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Runāt pieteicies arī deputāts Artis Pabriks. Vārds Artim Pabrikam.

A.Pabriks (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Dāmas un kungi, labrīt! Man ir liels prieks par šo neredzēto saskaņu mūsu parlamentā, atbalstot Kažociņa kungu. Es saprotu, ka ne katram šī pārliecība atbalstīt Kažociņa kunga iecelšanu SAB direktora amatā ir nākusi no iekšējās pārliecības (No zāles dep. K.Leiškalns: „Beidziet ironizēt par mūsu pārliecību!”), bet katrā ziņā pēc formas, tā teikt, mēs esam pareizā laukā. Es esmu pārliecināts, ka nākamajos piecos gados Kažociņa kungs, strādājot savā amatā, pārliecinās arī pārējos politiķus un deputātus pēc satura domāt tā, kā viņi pašreiz to saka.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa 31.pantam Saeima par Satversmes aizsardzības biroja direktora iecelšanu balso aizklāti un ar vēlēšanu zīmēm. (No zāles dep. J.Urbanovičs: „Bet neviens nav pretī!”) Tādēļ lūdzu balsu skaitītājus informēt par balsošanas procedūru.

Balsu skaitītāju vārdā - deputāts Pēteris Tabūns. Lūdzu!

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Atgādināšu, ka uz Satversmes aizsardzības biroja direktora amatu ir viens kandidāts. Pretī kandidāta uzvārdam ir rombiņā atzīme - vai nu „par”, vai „pret”. Ja tiks izdarītas atzīmes abos rombiņos, biļetens būs nederīgs. Biļetens būs nederīgs arī tad, ja rombiņā netiks izdarīta atzīme ne „par”, ne „pret” vai būs izdarītas vēl kādas papildu atzīmes.

Paldies par uzmanību.

Cienījamie balsu skaitītāji, lūdzu uz balsošanas zāli!

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Tabūnam.

Kad balsis būs saskaitītas, deputāti tiks zālē aicināti ar zvanu.

(Pārtraukums.)

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Vai vēl ir kāds, kas vēlējās piedalīties balsošanā, bet nav ieradies? Ā… nu re! Vēl nāk!…

(Pārtraukums.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Karina Pētersone.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Mēs turpinām 17.aprīļa sēdi.

Vārds balsu skaitītājam - ziņojumam par balsošanas rezultātiem. Lūdzu, Tabūna kungs!

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Iepazīstinu jūs ar Saeimas balsu skaitītāju sēdes protokolu Nr.20 - par balsošanas rezultātiem, ieceļot Satversmes aizsardzības biroja direktoru.

2008.gada 17.aprīlī Rīgā, Saeimas namā. Vēlēšanu zīme Nr.18.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem izsniegtas 88 vēlēšanu zīmes, sabojāta un nomainīta - 1, dzēstas atlikušās 32 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 87 vēlēšanu zīmes. Par derīgām atzītas 84 vēlēšanu zīmes. Par nederīgām atzītas 3 vēlēšanu zīmes.

Nodotās balsis par Jāni Kažociņu: 68 - „par”, 16 - „pret”. (Aplausi.)

Cienījamie kolēģi! Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 26.pantu par Satversmes aizsardzības biroja direktoru iecelts Jānis Kažociņš. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Apsveicam Jāni Kažociņu ar iecelšanu amatā atkārtoti. Novēlam veiksmīgu darbu!

Godātie deputāti! Turpinām Saeimas sēdi.

Kā nākamais darba kārtības punkts mums ir jāizskata deputātu pieprasījums.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Mūrnieces, Latkovska, Bendrātes, Āboltiņas, Zaķa, Kampara, Reira, Ķikustes, Rībenas un Circenes parakstītu pieprasījumu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim - „Par Ministru kabineta paveikto”.

Godātie deputāti! Atbilstoši Saeimas kārtības rullim šis pieprasījums tiek nodots Saeimas Pieprasījumu komisijai. Jā… es atvainojos, deputāts Zaķis bija vēlējies motivēt pieprasījuma iesniegšanu… Paldies, mani informē, ka šāda procedūra nav paredzēta. Ejam tālāk!

Tātad šis pieprasījums ir nodots Saeimas Pieprasījumu komisijai.

Tagad sākam skatīt nākamo darba kārtības sadaļu - „Likumprojektu izskatīšana”.

Kā pirmais šajā sadaļā ir iekļauts likumprojekts „Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Trešais lasījums.

Atbildīgās komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, vārdā - deputāts Juris Dalbiņš. Lūdzu!

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Komisija likumprojekta „Grozījumi Nacionālās drošības likumā” trešajam lasījumam nesaņēma priekšlikumus. Komisija izskatīja likumprojektu trešajā lasījumā, un komisijas vārdā aicinu to atbalstīt trešajā lasījumā parlamentā.

Sēdes vadītāja. Paldies ziņotājam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Nacionālās drošības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Izskatām likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.459/Lp9), kurā iekļauts likumprojekts Nr.557/Lp9.

Uz trešo lasījumu kopumā ir saņemti septiņpadsmit priekšlikumi.

1. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums. Komisija priekšlikumu neatbalstīja. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC frakcija): „Pareizi!”)

Sēdes vadītāja. Debatēs pieteicies deputāts Agešins.

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumi sagatavoti sadarbībā ar Latvijas Ūdenstransporta arodbiedrību federāciju, un kā 1.priekšlikums, tā arī pārējie paredz atbildības pastiprināšanu darba devējam par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, par darba līguma nenoslēgšanu rakstveida formā, par valsts noteiktās minimālās mēneša darba algas nenodrošināšanu un par pārējiem pārkāpumiem.

Mēs uzskatām, ka nepieciešams arī paredzēt darba devēja administratīvo atbildību par neapmaksāto darba laiku darbiniekiem, kuri strādā pēc summētā darba laika sistēmas.

Lūdzu jūs atbalstīt 1.priekšlikumu, kā arī nākamos deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumus.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Reirs vēlas runāt? Lūdzu!

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Praktiski 1.priekšlikums attiecas uz 2., 3., 4., 5. un 6.priekšlikumu, un tāpēc es runāšu par visiem - tāpat kā iesniedzējs Agešina kungs.

Tātad - kas šeit ir? Šeit ir paredzēts vienkārši dubultot sodus par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu. Vienkārši uzlikt divreiz lielākus sodus. Nevis ieviest jaunas normas, kas būtu diskutējamas un normāli apspriežamas, bet vienkārši dubultot sodus!

Es uzskatu, ka šādā situācijā, kad mēs saņemam ziņas, ka vienā vai otrā pilsētā vai novadā tiek aizvērtas rūpnīcas, tiek likvidētas darba vietas, tiek atlaisti cilvēki, jo samazinās ekonomiskā aktivitāte, vēl uzlikt uzņēmējiem papildu slogu par to, ka tiek pārkāpti noteikumi, ir nepareizi jeb, pat tā maigi sakot, kļūdaini. Nav jau runa par to, ka vispār nevajadzētu sodīt par šādiem pārkāpumiem, bet jau tā šajos pantos, konkrēti, 41.pantā, ir paredzēti sodi līdz divarpus tūkstošiem latu, un tagad vienkārši ņemt un tos dubultot - tas, es uzskatu, nav lietderīgi. Lietderīgāk mums būtu sagaidīt priekšlikumus par to, kā uzlabot uzņēmēju stāvokli, kā ieviest uzņēmējdarbību veicinošas lietas, nevis balsot tikai par sodu palielināšanu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies debatētājiem. Debates slēdzam.

Balsosim! Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 51, atturas - 3. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. 2.priekšlikums. Deputāti Agešins un Klementjevs ierosina palielināt naudas sodus par pārkāpumiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības. Komisija priekšlikumu neatbalstīja. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 51, atturas - 4. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. Arī 3. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums - komisijā netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 55, atturas - 1. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. 4. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums - arī netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 51, atturas - 2. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. 5. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums - arī netika komisijā atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 57, atturas - 2. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. 6. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums, kurš tāpat paredz palielināt sodus darba devējiem, - arī netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 57, atturas - nav. Priekšlikums noraidīts.

S.Āboltiņa. 7. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir par pantu, kas paredz sodus par medību, zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpšanu. Minētais priekšlikums precizē šā panta otro daļu. Komisija priekšlikumu atbalstīja. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC frakcija): „Taisnība!”)

Sēdes vadītāja. Par to vēlas izteikties deputāts Rasnačs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Pavisam īsi. Šis ir kompromiss starp Zemkopības ministriju un Vides ministriju. Iepriekšējā redakcija nostādīja vides inspektorus diezgan neveiklā situācijā, jo pat par mazu pārkāpumu kā obligāta bija paredzēta zvejas tiesību atņemšana, turpretim tagad vides inspektors varēs atkarībā no izdarītā pārkāpuma smaguma izvēlēties attiecīgu proporcionālu, atbilstošu sodu.

Tā ka lūdzu atbalstīt. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC frakcija): „Taisnība! Visi atbalstām!”)

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Rasnačam.

Vai ziņotāja vēlas kaut ko piebilst?

S.Āboltiņa. Šis ir priekšlikums, kuru komisija atbalstīja un kurš ir izsaucis presē ļoti plašu rezonansi sakarā ar to, ka zvejnieki un makšķernieki nevarēja vienoties, kuram ir taisnība. Tiešām tika uzklausītas ieinteresētās puses, un tāds ir panāktais kompromisa variants.

Tā ka lūdzu atbalstīt komisiju.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Ja deputātiem iebildumu nav, priekšlikums ir atbalstīts.

S.Āboltiņa. 8. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums par sīkā huligānisma definīcijas precizēšanu. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts Juridiskās komisijas 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Par šo priekšlikumu vēlas izteikties deputāts Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Aicinu atbalstīt 9.priekšlikumu, jo Juridiskā komisija ir atbalstījusi „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikuma pirmo daļu.

Savukārt, ja mēs runājam par priekšlikuma otro daļu - par sīkā huligānisma atkārtošanos, tad Juridiskajā komisijā mēs nonācām pie secinājuma, ka šāds pants būtu nepieciešams Krimināllikumā, nevis Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Tā ka lūdzu 8. neatbalstīt, bet balsot „par” 9.priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vairāk deputātu runāt nav pieteikušies. Debates slēdzu.

Vai ziņotāja vēlas ko piebilst? Vai deputātiem ir iebildumi pret atbildīgās komisijas atzinumu? (No zāles: „Nav!”)

S.Āboltiņa. 10. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums, kas maina redakciju pantam par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās un atrašanos sabiedriskās vietās reibuma stāvoklī. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Es atvainojos! Mēs līdz galam neizskatījām 9. - Juridiskās komisijas priekšlikumu. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Mēs jau piekritām!”)

S.Āboltiņa. Mēs piekritām atbildīgās komisijas atzinumiem par 8. un 9.priekšlikumu, jo 8. bija atbalstīts daļēji un tika iekļauts 9., tāpēc iesniedzēji arī lūdz atbalstīt 9.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem nav iebildumu, ka mēs atbalstām arī 9. - atbildīgās komisijas priekšlikumu? (No zāles: „Nav! Nav!”) Paldies.

Lūdzu, tālāk!

S.Āboltiņa. Tātad 10. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums, kur tiek mainīta redakcija pantam par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās un atrašanos sabiedriskās vietās reibuma stāvoklī. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret atbildīgās komisijas atzinumu? Nav.

Tātad 10.priekšlikums ir atbalstīts.

S.Āboltiņa. 11. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Vai deputāti atbalsta atbildīgo komisiju? Paldies.

11.priekšlikums ir atbalstīts.

S.Āboltiņa. 12. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Priekšlikums atbalstīts.

S.Āboltiņa. 13. - Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Rubeža priekšlikums, kas pastiprina sankciju par uzturēšanos Latvijas Republikā bez derīgas vīzas, uzturēšanās atļaujas vai derīga ceļošanas dokumenta. Tātad priekšlikums precizē šo pantu un paredz atbildību arī par uzturēšanos Latvijā bez derīga ceļošanas dokumenta. Komisija priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

S.Āboltiņa. 14. - TB/LNNK frakcijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 15. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Nav.

S.Āboltiņa. 16. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums, kas nav atbalstīts, jo netika atbalstīti pirmie priekšlikumi, par kuriem arī Saeima balsojot izteica savu viedokli.

Sēdes vadītāja. Vispirms mums ir jāizsaka sava piekrišana 15. - atbildīgās komisijas priekšlikumam, kuru pati komisija ir atbalstījusi. Ja deputātiem iebildumu nav, arī šis priekšlikums ir atbalstīts.

Tātad - par 16.priekšlikumu, lūdzu, vēlreiz!

S.Āboltiņa. 16. ir deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums, kurš nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 57, atturas - 2. Priekšlikums noraidīts.

S.Āboltiņa. Arī 17. ir deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikums, kurš nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - deputātu Agešina un Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 56, atturas - 1. Priekšlikums nav pieņemts.

S.Āboltiņa. Līdz ar to visi priekšlikumi, kas ir saņemti par minēto likumprojektu, ir izskatīti. Es Juridiskās komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 16, atturas - nav. Likums pieņemts.

Šobrīd ir pienācis laiks pārtraukumam. Izsludinām pārtraukumu Saeimas sēdē.

Pirms pārtraukuma mums ir jāreģistrējas. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm! Reģistrācija pabeigta.

Lūdzu Saeimas sekretāra biedru nolasīt reģistrācijas rezultātus.

Taču, pirms Saeimas sekretāra biedrs ziņo, vārdu paziņojumiem ir lūguši vairāki deputāti.

Paziņojumam vārds Andrim Bērziņam (ZZS frakcija).

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks pulksten 10.35 106.telpā. Lūgums sanākt, cik iespējams ātri, lai mēs varētu paveikt savu darbiņu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Paziņojumam vārds Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Godātie Tautsaimniecības komisijas locekļi! Lūdzu uz komisijas sēdi mūsu telpās pēc 5 minūtēm.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Paziņojumam vārds deputātam Leiškalnam.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus aicinu tūlīt uz sēdi komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Un tagad paziņojumam vārds deputātam Jānim Šmitam.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde notiks pēc 5 minūtēm komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Un tagad es atkārtoti dodu vārdu Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Silva Bendrāte, Aigars Štokenbergs, Boriss Cilevičs, Ingrīda Circene (No zāles dep. A.Ziedone-Kantāne: „Komandējumā!”), Gundars Daudze, Juris Dobelis, Pēteris Hanka, Māris Kučinskis, Visvaldis Lācis, Vineta Muižniece, Leopolds Ozoliņš, Raimonds Pauls, Dagnija Staķe, Juris Sokolovskis, Viktors Ščerbatihs, Artis Pabriks un Dzintars Zaķis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Pārtraukums sēdē līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Karina Pētersone.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Ir laiks turpināt mūsu šīsdienas sēdi. Atgādinu, ka mēs izskatām darba kārtības sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”, un nākamais mums ir jāskata likumprojekts „Grozījumi Tiesībsarga likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā ziņos deputāts Jānis Šmits. Lūdzu!

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Augsti godātā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.2236 - likumprojektu „Grozījumi Tiesībsarga likumā”.

Pavisam uz otro lasījumu ir saņemti sešpadsmit priekšlikumi, kas tika rūpīgi izskatīti komisijas sēdē.

1. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu, balsosim! Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! (No zāles: „Nav kvoruma!”) Ir nobalsojuši tikai četrdesmit divi deputāti. Līdz ar to zālē šobrīd nav kvoruma. (No zāles: „Vēlreiz!”) Vajadzētu vēlreiz balsot par šo priekšlikumu.

Lūdzu atkārtot zvanu! Aicināsim deputātus atgriezties zālē.

Es atkārtoju, ka šobrīd mums jābalso par 1. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu, kura ir arī atbildīgā komisija likumprojektam „Grozījumi Tiesībsarga likumā” (dokuments Nr.2236), kā tikko par to ir ziņojis atbildīgās komisijas priekšsēdētājs deputāts Jānis Šmits.

Lūdzu vēlreiz balsošanas režīmu! Lūdzu balsojuma rezultātu! Par - 65, pret un atturas - nav. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

Lūdzu, turpināsim!

J.Šmits. Paldies, kolēģi!

2. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā pēc garām un plašām debatēm tas ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Šmits. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Paldies, deputātiem iebildumu nav.

J.Šmits. 4. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts un izteikts komisijas precizētā redakcijā 5.priekšlikumā, kas komisijā ir guvis vienprātīgu atbalstu. (No zāles: „Protams!”)

Sēdes vadītāja. Vai pret 4.priekšlikumu un atbildīgās komisijas atzinumu par to deputātiem ir iebildumi? Vai varam atbalstīt arī atzinumu par 5. - atbildīgās komisijas priekšlikumu? Atbalstīts.

J.Šmits. 6. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir guvis vienprātīgu atbalstu.

Sēdes vadītāja. Vai deputāti neiebilst? Priekšlikums atbalstīts.

J.Šmits. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt. Priekšlikums atbalstīts.

J.Šmits. Arī 8. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu. Priekšlikums atbalstīts.

J.Šmits. 9. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Šmits. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas atzinumam.

J.Šmits. 11. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Pēc garām un plašām debatēm komisijā ir atbalstīts. (No zāles: „Malači!”)

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas lēmumam.

J.Šmits. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Šmits. 13. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Šmits. 14. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret šo priekšlikumu deputātiem iebildumu nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

J.Šmits. Un visbeidzot 15. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un izteikts atbildīgās komisijas precizētā redakcijā 16.priekšlikumā, kas komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

J.Šmits. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Es aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Aicinu deputātus izteikt savu viedokli par likumprojektu „Grozījumi Tiesībsarga likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Šmits. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - šā gada 24. aprīlis.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir citi viedokļi? Vai varam piekrist? Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 24.aprīlis. Paldies.

Nākamo izskatīsim likumprojektu „Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likums”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā par šo likumprojektu ziņos deputāte Silva Bendrāte. Lūdzu!

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija ir izskatījusi savā sēdē likumprojektu „Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likums” un akceptējusi to pirmajā lasījumā. Šis likums atrisinās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku pensiju jautājumu un būs tajā pašā sadaļā, kurā ir visi īpašie un speciālie, un militārpersonu izdienas pensiju likumi.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam -23.maijs.

Sēdes vadītāja. Vai ir iebildumi pret šādu termiņu? Deputāti piekrīt. Līdz ar to termiņš priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam - 23.aprīlis. (No zāles: „Maijs!”) Es atvainojos, 23.maijs.

Turpinām skatīt šo darba kārtības sadaļu. Nākamais ir jāskata likumprojekts „Teiču dabas rezervāta likums”. Pirmais lasījums. Komisija ir ierosinājusi atzīt likumprojektu par steidzamu.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Sveicināti, cienījamie deputāti! Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja savā sēdē likumprojektu „Teiču dabas rezervāta likums”. Lieta tāda, ka Teiču dabas rezervāts, valsts rezervāts, ir atpircis privātās zemes un līdz ar to ir mainījusies tā teritorija un zonējums, un tas jāapstiprina šajā likumā. Komisija ierosina atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Mums tagad būtu jābalso par likumprojekta skatīšanu steidzamības kārtībā. Ja iebildumu nav, tad balsosim. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Teiču dabas rezervāta likums” izskatīšanu steidzamības kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam. Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret un atturas - nav. Līdz ar to likumprojekts uzskatāms par steidzamu.

I.Līdaka. Komisijas vārdā lūdzu apstiprināt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Teiču dabas rezervāta likums” apstiprināšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu ziņotāju nosaukt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam, galīgajam, lasījumam un arī datumu likumprojekta izskatīšanai otrajā lasījumā.

I.Līdaka. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 28 aprīlis, un likumprojekta izskatīšana Saeimas sēdē - 8.maijā.

Sēdes vadītāja. Ja citu priekšlikumu nav, tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta otrajam lasījumam - 28.aprīlis, un otrajā lasījumā likumprojekts tiktu izskatīts 8.maijā.

Pārejam pie nākamā darba kārtības punkta. Likumprojekts „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekta „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” otrajam lasījumam priekšlikumi netika iesniegti. Komisija likumprojektu izskatīja savā sēdē 9.aprīlī un aicina Saeimu atbalstīt to otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Vai deputātam Lagzdiņam kaut kas par procedūru būtu piebilstams? Lagzdiņa kungs, izslēdziet, lūdzu, savu… Balsojam par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - 2, atturas - 3. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 23.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem nav iebildumu? Priekšlikums pieņemts. Termiņš priekšlikumu iesniegšanai likumprojekta trešajam lasījumam - 23.aprīlis.

Pārejam pie nākamā darba kārtības punkta.

Likumprojekts „Grozījums Imigrācijas likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekta „Grozījums Imigrācijas likumā” otrajam lasījumam tika saņemti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums - deputāta Buzajeva kunga priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāts Buzajevs vēlas izteikties. Vārds deputātam Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamās dāmas un godātie kungi! Tiek piedāvāts izsvītrot no likuma normas, kuras uzliek par pienākumu tam, kas pretendē uz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanu, kārtot valsts valodas prasmes eksāmenu. Iepriekšējais Imigrācijas likums, kas sekmīgi bija spēkā aptuveni 10 gadus, neparedzēja nekādus eksāmenus, lai saņemtu uzturēšanās atļauju. Šāda jauninājuma ieviešanu tā autori izskaidro ar nepieciešamību integrēt ārvalstniekus Latvijas vidē, šo savu vēlmi motivējot ar norādēm uz ārvalstu pieredzi. Un tieši šis piemērs demonstrē, cik lielā mērā ir perversa tā integrācijas izpratne, kas piemīt valdošajai elitei. Īrijā ārvalstniekiem organizē angļu valodas kursus, kuri, iespējams, beidzas ar eksāmenu, turpretī pie mums palīdzības vietā tiek ieviesta ārvalstnieku zināšanu kontrole ar tai sekojošiem draudiem atteikt viņiem dot pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Arī tā ir sava veida integrācija, ļoti specifiska čekas dibinātāju pēcteču vidū: „Lūk, šeit jums nav nekāda Eiropa, bet gan bijusī Padomju Savienība. Nepatīk? Brauciet prom!”

Eksāmens jākārto šādām ārvalstnieku kategorijām: Latvijas iedzīvotāju laulātajiem dzīvesbiedriem, viņu pilngadīgajiem bērniem un viņu vecākiem.

Attiecībā uz dzīvesbiedriem jāteic, ka viņi savas tiesības uz pastāvīgās uzturēšanās atļauju pierāda ne ar mēles palīdzību, bet gan pielietodami pavisam citas ķermeņa daļas.

Pilngadīgie bērni jau parasti strādā, tātad viņiem ir jākārto daudz sarežģītāki eksāmeni saskaņā ar Profesiju klasifikatoru.

Savukārt vecāki parasti ir personas gados, un pakļaut viņus eksāmenam, draudot atšķirt no bērniem, - tas droši vien nav pats labākais, pats humānākais veids, kā ieaudzināt viņos cieņu un patiku pret latviešu valodu.

Kopumā tajās likuma normās, kuras tiek ierosināts izsvītrot, ir koncentrēta „tēvzemiešu” politikas būtība - nodarīt cilvēkiem pēc iespējas vairāk sīku nepatikšanu visnegaidītākajā sakarā.

PCTVL šādu antihumānu politiku neatbalsta un ierosina piešķirt Latvijas Imigrācijas likumam daudz civilizētāku veidolu.

Aicinu atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies runātājam. Vairāk neviens deputāts debatēs nav pieteicies. Debates slēgtas.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 55, atturas - 2. Priekšlikums nav pieņemts.

J.Dalbiņš. 2. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 58, atturas - nav. Priekšlikums noraidīts.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Imigrācijas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumus lūdzu iesniegt līdz 23.aprīlim.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Ja iebildumu nav, tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 23.aprīlis.

Tālāk. Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Sēdes vadītājas kundze, paldies par man doto vārdu! Man komisijas vārdā jāziņo par likumprojektu „Grozījumi Gada pārskatu likumā” (sēdē izskatāmā dokumenta numurs ir 2246).

Atbildīgā komisija ir saņēmusi divus priekšlikumus no ļoti atbildīgā finanšu ministra Slaktera kunga.

1.priekšlikums ir 1.panta papildinājums, ko iesniedzis finanšu ministrs Slakteris. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Un arī 2. - finanšu ministra Slaktera kunga priekšlikums, kas ir 62.panta papildinājums, - ir atbalstīts. Tā ka aicinu arī pārējos deputātus atbalstīt to.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi, aicinu atbalstīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu, balsosim! Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Gada pārskatu likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

K.Leiškalns. Komisija priekšlikumus gaidīs līdz 23.aprīlim.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Deputāti piekrīt. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 23.aprīlis.

Tālāk. Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Dāmas un kungi! Esam nonākuši pie likumprojekta „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā”, kuru komisija ir izstrādājusi tik labi, ka nav neviena priekšlikuma otrajam lasījumam. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC frakcija): „Pareizi!”)

Sēdes vadītāja. Paldies ziņotājam. Balsosim par likumprojektu! Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, balsosim par likumprojekta „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Piedāvāju 23.aprīli.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 23.aprīlis.

Nākamais likumprojekts - „Grozījumi likumā „Par valsts proves uzraudzību””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā ziņos tās priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies sēdes vadītājai par man doto vārdu!

Strādāsim ar likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts proves uzraudzību”” (dokuments Nr.2169).

Lai gan Eiropas Savienība tieši nereglamentē šo nozari, ir tomēr vairākas direktīvas, kuru dēļ parlaments ir pieņēmis lēmumu grozīt likumu „Par valsts proves uzraudzību”.

Tāpēc aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā. Darbs būs smags, bet paveikts tiks ātri.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tā kā debatēs neviens deputāts nav pieteicies, balsosim. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts proves uzraudzību”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

K.Leiškalns. Priekšlikumus lūdzu iesniegt līdz Jurģu dienai - šā gada 23.aprīlim. Paldies.

Sēdes vadītāja. Ja deputātiem nav iebildumu, tad otrajam lasījumam priekšlikumus var iesniegt līdz 23.aprīlim.

Izskatīsim nākamo darba kārtības punktu… Vai Šadurska kungs vēlas kaut ko teikt par procedūru? Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Saeimas kārtības rullī”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā ziņos deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatām dokumentu Nr.2255. Juridiskā komisija ir saņēmusi 12 priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam.

1. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikums - netika atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītāja. Par to runāt pieteikusies deputāte Solvita Āboltiņa. Lūdzu!

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Šī ir tāda dīvaina Saeima atjaunotās Latvijas Republikas laikā. Mēs visi zinām, ka Saeimā vienmēr ir, kā Satversmē rakstīts, 100 deputātu. Taču šajā Saeimā mēs esam 99 deputāti.

Normālā demokrātiskā valstī nebūtu regulējamas ar likumu morāles un ētikas normas: ja cilvēkam ir izvirzīta kriminālapsūdzība vai viņš tiek nodots kriminālvajāšanai, viņš saprastu pats, ka viņš apkauno gan parlamentu, gan valsti, kuru viņš pārstāv. Tas diemžēl mūsu politiskajā kultūrā nezin kādēļ nav iegājies. Līdz ar to mēs esam spiesti risināt… meklēt juridiskus risinājumus morāli ētiskiem jautājumiem.

Frakcijas „Jaunais laiks” iesniegtie pirmie trīs priekšlikumi, kurus komisija neatbalstīja, attiecas tieši uz šo konkrēto gadījumu. Pirmais priekšlikums paredz, ka deputātam Saeimas locekļa tiesības tiek apturētas uz laiku, ja viņš tiek izdots kriminālvajāšanai. Savukārt pārējie divi priekšlikumi paredz kārtību, kādā tad varētu nākt vietā nākamais deputāts.

Diemžēl komisijas vairākumu mēs nepārliecinājām par šādu normu nepieciešamību. Taču es tomēr aicinu ikvienu padomāt par to, vai šī situācija, kādā mēs esam pašreiz, ir normāla un vai šādu normu neatbalstīšana tomēr neliecina par to, ka mēs kārtējo reizi gribam būt vienlīdzīgāki nekā pārējie sabiedrības locekļi.

Tā ka lūdzu atbalstīt pirmos trīs frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumus.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātei Āboltiņai. Vairāk neviens deputāts runāt nav pieteicies. Debates slēgtas.

Vai deputāts Rasnačs vēlas ko piebilst komisijas vārdā?

Dz.Rasnačs. Jā. Godātie kolēģi, pilnīga taisnība bija runātājai, kas uzstājās debatēs. Komisijas vairākums principā atbalstīja domu, ka vajadzētu ieviest šādu vai līdzīgu sistēmu, tomēr komisija arī debatēs ar Juridisko biroju atdūrās pret diviem neatbildētiem jautājumiem. Pirmais jautājums: vai tomēr publiskās apsūdzības nevajadzētu nodalīt no privātajām apsūdzībām, lai nebūtu tā, ka privāto apsūdzību rezultātā vispār tiek paralizēts parlamenta darbs? Savukārt otrs jautājums bija tāds: vai cilvēks, kurš nākamais pretendēs uz šo deputāta vietu, būs gatavs pamest savu iepriekšējo darbu uz dažiem mēnešiem vai uz pusgadu bez garantijām atgriezties tajā atpakaļ? Tie bija šie neatbildētie jautājumi, uz kuriem mēs noteikti meklēsim atbildes.

Taču ir ļoti iespējams, ka uz trešo lasījumu mēs tomēr atradīsim tādu risinājumu, kurš būs par pamatu tam, ka tādā gadījumā, ja pret kādu no deputātiem ir ierosināta kriminālvajāšana, viņš vairs nebūs ieinteresēts novilcināt šo tiesas procesu, bet būs ieinteresēts, lai pēc iespējas ātrāk šo lietu izskata un lai pēc iespējas ātrāk stājas spēkā galīgais spriedums.

Principā tāda bija komisijas attieksme, un es domāju, ka mēs meklēsim risinājumu.

Paldies. Lūdzu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies ziņotājam.

Tagad balsosim. Lūdzu zvanu! Mums ir jābalso par 1. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 34, pret - 22, atturas - 26. Priekšlikums nav atbalstīts.

Lūgums ziņotājam atgriezties tribīnē. Mēs izskatīsim nākamo priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. Paldies, godātie kolēģi!

2.priekšlikums pēc būtības ir saistīts ar 1., un par to jau tika runāts. Paldies.

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens nav pieteicies. (No zāles dep. S.Āboltiņa: „Balsojumu! Pieprasām balsojumu!”) Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 21, atturas - 26. Priekšlikums noraidīts.

Dz.Rasnačs. 3. - arī frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikums. Un arī tas ir saistīts ar diviem pirmajiem priekšlikumiem. Komisija to neatbalstīja. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Balsosim! Lūdzu zvanu! Atgādinu, ka mēs balsosim par 3. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 34, pret - 18, atturas - 29. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Rasnačs. 4. - Čepānes, Seiles un citu deputātu priekšlikumu - komisija konceptuāli atbalstīja, precizēja un iekļāva 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Vai deputāti piekrīt? Par šo priekšlikumu vēlas izteikties priekšlikuma autore Ilma Čepāne. Lūdzu!

I.Čepāne (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Godātie kolēģi! Es gribu runāt par ļoti jutīgu jautājumu, par kuru (man par lielu pārsteigumu) bija ļoti liela izpratne Juridiskajā komisijā. Es tai esmu pateicīga, tomēr, iespējams, tas, ko es šodien saistībā ar šo jautājumu teikšu, daļai no jums nepatiks.

Es gribu tātad runāt par 13.panta otro un trešo daļu, kas, manuprāt, ir pretrunā ne tikai ar Satversmes 91.pantu, bet ir pretrunā arī ar veselo saprātu. Proti, kas tad nosaka deputāta pabalsta saņemšanas kārtību? Kāda ir šo normu jēga un mērķis? Šo normu jēga un mērķis, manuprāt, ir neatstāt deputātu bez iztikas līdzekļiem, ja viņš vairs nesaņem deputāta atalgojumu. Es domāju, ka tas ir pilnīgi pamatoti, jo tas deputātam nodrošina zināmu stabilitāti un arī neatkarību.

Līdzīgs deputātu kompensācijas mehānisms ir ieviests mūsu kaimiņvalstīs - Igaunijā, Lietuvā, kā arī Polijā, Ungārijā, Čehijā, Slovākijā, Nīderlandē, Kanādā un citās vietās, kur esmu šīs lietas pētījusi.

Kāda tur ir kārtība?

Pirmkārt, deputāta pabalsta apmērs šajās valstīs lielākoties ir atkarīgs no nepārtraukti parlamentā nostrādāto gadu skaita. Jo ilgāks laiks ir nostrādāts parlamentā, jo pabalsts ir lielāks.

Otrkārt, šāda kompensācija tiek izmaksāta tikai tad, ja persona, kura ir bijusi deputāta amatā, netiek atkārtoti ievēlēta parlamentā vai arī netiek nominēta par valdības locekli.

Un, treškārt, atsevišķās valstīs, piemēram, Nīderlandē, šo kompensāciju pārtrauc maksāt tad, kad bijušais deputāts ir iestājies citā darbā un pelna vairāk, vai arī tad, kad šis atalgojums ir vienāds ar deputāta atalgojumu. Turklāt zināmu laiku, ja deputāta darba alga jaunajā vietā ir mazāka par šo kompensāciju, viņš ir tiesīgs pretendēt arī uz starpību starp samazinātajiem ienākumiem un darba algu jaunajā vietā.

Kāds ir šis tiesiskais regulējums Latvijā?

Manuprāt, tas ir pilnīgi pamatoti, ka bijušajam deputātam nav jāstājas bezdarbnieku uzskaitē. Viņa pabalsta izmaksāšanas tiesiskais regulējums nav jānoteic ar darba tiesību normu palīdzību. Šīs ir īpašas nodarbinātības attiecības, un tāpēc to regulēšanai noteikti ir nepieciešama speciāla kārtība.

Arī es nevarētu iebilst pret to, ka šāds pabalsts tiek paredzēts. Protams, mēs varētu diskutēt, kā tas Juridiskajā komisijā tika norādīts, par to, vai šis pabalsts nav par mazu. Piemēram, Igaunijā tā maksāšanas laiks ir seši mēneši, citās valstīs to maksā vēl ilgāku laika periodu. Bet jūs taču redzat, ka Kārtības ruļļa 13.panta otrā daļa paredz, ka tie deputāti, kuri ir ievēlēti nākamajā Saeimā, vispār nav tiesīgi saņemt pabalstu.

Taču es gribu runāt arī par to, kas notiek ar tiem deputātiem, kuru mandāts izbeidzas līdz ar Saeimas pilnvaru izbeigšanos un kuri, startējot nākamajās vēlēšanās, atkārtoti netiek ievēlēti.

Šeit ir vairākas situācijas.

Pirmkārt, viņi (atšķirībā no ievēlētajiem deputātiem) visi saņem pabalstu trīs vidējo mēnešalgu apmērā.

Otrkārt, daļa no viņiem atbilstoši mūsu vēlēšanu likuma īpatnībām vai, es pat gribētu teikt, varbūt nepilnībām atgriežas Saeimā ar tā saucamo mīksto mandātu, tas ir, kā nākamais kandidāts no tā paša kandidātu saraksta, ja iepriekšējais ievēlētais deputāts ir nolicis savu mandātu sakarā ar kļūšanu par ministru. Un, ja ar valdības veidošanu problēmu nav, kā tas bija 2006.gada rudenī, viņš tūlīt sāk saņemt arī deputāta algu.

Treškārt, daļa deputātu kļūst par parlamentārajiem sekretāriem un vienlaikus ar pabalstu saņem arī parlamentārā sekretāra algu. Daļa deputātu teorētiski var kļūt arī par ministriem (mums tādas prakses gan nav) un saņemt arī ministra algu.

Savukārt, kā liecina prakse, tā saucamie izredzētākie, kuri nav ievēlēti, bet ir bijuši sarakstos, atrod patvērumu, piedodiet, īpašos „pansionātos”, tas ir, valsts vai pašvaldību uzņēmējsabiedrību padomēs vai valdēs. Tad saņemamais deputāta pabalsts salīdzinājumā ar tur noteikto atalgojumu šķiet smieklīgs.

Taču tas vēl nav viss. Jau minētais deputāts ir īpaši privileģētā situācijā tad, kad viņš ar „mīksto mandātu” valdības krišanas gadījumā ir spiests atstāt Saeimas deputāta krēslu, lai tur var atgriezties īstais deputāts. Saskaņā ar šā panta trešo daļu viņš atkal var pretendēt uz pabalstu triju mēnešalgu apmērā. Piemēram, ir bijuši gadījumi, kad viņš valdību demisijas gadījumos vienas Saeimas darbības laikā šādus pabalstus ir saņēmis pat trīs reizes. Turklāt šie pabalsti ir salīdzinoši lieli, jo atsevišķi deputāti, atbilstoši tam, kāda mums ir prakse Saeimā, būdami ar „mīkstajiem mandātiem”, ir kļuvuši par amatpersonām, proti, par komisiju vadītājiem, vadītāju vietniekiem un tamlīdzīgi. Piemēram, pagājušajā reizē, kad es runāju par šo jautājumu, es nenosaucu uzvārdus, bet, ņemot vērā to, ka mans priekšlikums netika atbalstīts, tad, lai jūs tiešām pārliecinātos par patieso situāciju, es grāmatvedībā izprasīju dokumentus par dažiem iepriekšējiem gadiem, un situācija ir bijusi šāda. Teiksim, 8.Saeimas laikā Simsona kungs pabalstu trīs mēnešalgu apmērā ir saņēmis veselas trīs reizes. (No zāles dep. A.Ziedone-Kantāne: „Ak kungs!”) Šmita kungs - divas reizes gandrīz 9500 latu apmērā.

Arī 9.Saeimā, izveidojot jaunu valdību, tur iekļuva deputāti ar „mīkstajiem mandātiem”. Kā zināms, Kalvīša kungs pagājušā gada beigās atteicās no valdības vadīšanas, un tad gan viņš pats, gan arī vairāki viņa valdības ministri atgriezās Saeimā. Un tāpēc Juridiskajā komisijā ļoti cienījamais deputāts, bet diemžēl ar tā saucamo mīksto mandātu Saeimā nokļuvušais Ģīļa kungs pagājušā gada 20.decembrī bija spiests nolikt mandātu, taču jau pēc nepilna mēneša - šā gada 18.janvārī - viņam atkal tika atjaunots mandāts. (No zāles: „Ārprāts!”) Tomēr pabalsts viņam automātiski tika pārskaitīts gan tad, kad viņš nolika 8.Saeimas deputāta mandātu, gan arī sakarā ar Kalvīša valdības aiziešanu. Toreiz arī vēl trīs citi deputāti nolika „mīksto mandātu” - Krastiņa kungs, Silaraupas kundze un Auguļa kungs. Viņi saņēma pabalstus, bet jaunajā valdībā tūlīt kļuva par parlamentārajiem sekretāriem, paralēli saņemot arī šo parlamentārā sekretāra atalgojumu.

Tiesa gan, šie pabalstu saņēmēji no plašsaziņas līdzekļu puses tiek nostādīti ļoti neveiklā situācijā. Viņiem prasīja, vai tas ir godīgi. Vieni politiķi klāstīja sabiedrībai, kur un kā viņi šo netaisnīgi, iespējams, saņemto pabalstu izlietos, citi savukārt teica, ka viņi to ziedos labdarībai. Un tādējādi, manuprāt, raugoties no deputātu vienlīdzības viedokļa, tas nav attaisnojams, ka tie deputāti, kuri ir saņēmuši „mīkstos mandātus”, gadiem ilgi atrodas labākā situācijā nekā tie Saeimas deputāti, kuriem tauta atkārtoti ir uzticējusies gadu no gada, sākot jau no 1990.gada, un kuri atkal un atkal tiek ievēlēti Saeimā. Es šeit varētu nosaukt arī viņu uzvārdus. Tādi ir Seiles kundze, Ābiķa kungs un Lagzdiņa kungs. Es domāju, ka šāda kārtība objektīvi nav pamatota un samērota.

Protams, rodas jautājums, kāpēc deputāti ir samierinājušies ar šādu situāciju. Es jau teicu, ka jums tas nepatiks, bet, piedodiet, noklausieties visu līdz beigām. Manuprāt, šie pabalsti būtu izmaksājami tikai tādā apmērā, kas ir proporcionāls bijušā Saeimas deputāta dīkstāvē pavadītajam laikam un, iespējams, ne vairāk kā vienu reizi vienas Saeimas pilnvaru laikā, jo, godātie kolēģi, parlamentārās demokrātijas vislielākais balsts ir tautas uzticība, taču pašreizējais deputāta pabalsta tiesiskais regulējums, manuprāt, ir izsaucis pamatotu sabiedrības sašutumu. Un tāpēc es lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātei Čepānei.

Vairāk neviens deputāts debatēs nav pieteicies. Debates slēdzu. Vai ziņotājs vēlas ko piebilst?

Dz.Rasnačs. Jā, komisijas vārdā varu pateikt paldies deputātei Čepānei, ka viņa jau pateica daudzus no tiem argumentiem, kurus komisijas sēdē izteica vairāki komisijas locekļi. Un, protams, komisija konceptuāli atbalsta taisnīgu risinājumu, jo tas ir likumdevēja uzdevums - veidot taisnīgus likumus.

Tāpēc, daļēji atbalstot 4.priekšlikumu, Juridiskā komisija to ir precizējusi un iekļāvusi savā 5.priekšlikuma redakcijā. Tā ka aicinu balsot par 5., nevis par 4.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Varbūt deputāti piekrīt 4. - atbildīgās komisijas atzinumam? (No zāles dep. K.Šadurskis: „Balsosim par 4.!”) Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Mēs balsosim par 4. - deputātu Čepānes, Seiles, Kalnietes, Druvietes, Šadurska un Laicāna priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 19, atturas - 25. Priekšlikums noraidīts.

Dz.Rasnačs. Aicinu balsot par 5.priekšlikumu, jo arī Juridiskās komisijas sēdē deputāti atbalstīja šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 6.priekšlikumu ir formulējusi Juridiskā komisija, izmantojot deputāta Dzintara Rasnača priekšlikumu. Un ar to būs novērsta līdzšinējā situācija, ka apcietinājumā esošs deputāts saņem pusi no atalgojuma. Ja stāsies spēkā šī norma, tad apcietinājumā esošs deputāts atalgojumu (pat šos piecdesmit procentus) nesaņems.

Sēdes vadītāja. Ja deputātiem nav iebildumu, tad šis priekšlikums ir atbalstīts. Paldies.

Tālāk!

Dz.Rasnačs. 7.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Agešins, un savā priekšlikumā viņš iesaka pilnveidot, viņaprāt, likumprojektu virzīšanas procesu. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Jā, deputāts Valērijs Agešins vēlas pamatot sava priekšlikuma būtību. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Paldies.

Ir zināms, ka nevienu likumprojektu nedrīkst iekļaut darba kārtībā un izskatīt Saeimas sēdē, pirms tas nav izskatīts atbildīgajā komisijā. Mēs uzskatām, ka pirmajam lasījumam likumprojekts ir jāgatavo ne ilgāk kā vienu mēnesi, jo ir nepieciešams novērst tādu situāciju, ka komisija tīri politisku iemeslu dēļ likumprojektu gatavo mēnešiem vai pat gadiem ilgi.

Līdz ar to mēs ierosinām, lai atzinumu un anotāciju par likumprojektu atbildīgā komisija Saeimas Prezidijam iesniegtu ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad likumprojekts tika nodots atbildīgajai komisijai.

Lūdzu balsot par 7.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Agešinam. Vairāk deputātu nav pieteicies. Debates slēgtas.

Vai komisijas vārdā ziņotājs vēlas kaut ko piebilst? Ja ne, tad balsosim. Lūdzu zvanu! Mums ir jābalso par 7. - deputāta Valērija Agešina priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 33, atturas - 24. Priekšlikums nav pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 8.priekšlikumu ir iesniegusi frakcija „Jaunais laiks”. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāts Dzintars Zaķis vēlas izteikties par šo priekšlikumu. Lūdzu!

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godājamie kolēģi! Priekšlikuma būtība ir ļoti vienkārša. Jūs visi zināt, ka mums Saeimā ir tāda procedūra, ka deputāts var uzdot jautājumus ministram un ministram uz šiem jautājumiem ir jāatbild. Tam ir ļoti precīzi noteikts reglaments. Taču tā problēma, mūsuprāt, ir tā, ka tagad ministru atbildes uz deputātu jautājumiem ir pēc Saeimas sēdes. Agrāk, 8.Saeimā, tās vispār bija citā dienā, bet 9.Saeimā tās ir pēc Saeimas sēdes. Mūs tas neapmierina.

Tāpēc mēs ierosinām pārcelt ministru atbilžu laiku uz Saeimas sēdes laiku. Respektīvi, gan 8., gan 9.priekšlikums paredz to, ka ministriem būtu jānāk atbildēt uz deputātu uzdotajiem jautājumiem Saeimas kārtējās sēdes laikā.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Zaķim. Debatēs neviens cits deputāts nav pieteicies. Debates slēdzu.

Vai vēlaties kaut ko piebilst komisijas vārdā?… Līdz ar to mums jābalso. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 6, atturas - 37. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Rasnačs. 9.priekšlikumu ir iesniegusi frakcija „Jaunais laiks”. Juridiskā komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret Juridiskās komisijas atzinumu? Ja nav, tad komisijas atzinums ir atbalstīts: šis priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Rasnačs. 10.priekšlikums ir viens no tiem, kuru dēļ vispār šis likums…

Sēdes vadītāja. Es atvainojos ziņotājam. Deputāte Bendrāte lūdz balsojumu par iepriekšējo priekšlikumu. Domāju, ka varam to izdarīt. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 4, atturas - 40. Diemžēl priekšlikums nav atbalstīts.

Pārejam pie nākamā priekšlikuma.

Dz.Rasnačs. 10.priekšlikumu ir…

Sēdes vadītāja. Lūdzu ievērot klusumu zālē!

Dz.Rasnačs. 10.priekšlikumu ir sagatavojusi Saeimas Juridiskā komisija. Tas paredz, ka reizi gadā tiesībsargs iesniedz ziņojumu rakstveidā. Atgriežoties pagātnē, jāteic, ka arī Valsts prezidents un arī tiesībsargs ir izrādījuši šādu iniciatīvu - ka šādiem ziņojumiem vajadzētu būt. Komisija priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret komisijas atzinumu. Priekšlikums pieņemts.

Dz.Rasnačs. 11.priekšlikums. Frakcija „Jaunais laiks” ierosina mainīt Saeimas komisiju sastāvu, komisiju nosaukumus. Juridiskā komisija priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāts Zaķis lūdz balsojumu. Jā. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 36, pret - 14, atturas - 31. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Rasnačs. Arī 12.priekšlikumu ir iesniegusi frakcija „Jaunais laiks”. Priekšlikums paredz atjaunot jeb izveidot no jauna Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisiju. Juridiskā komisija neatbalstīja šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret komisijas atzinumu?

Deputāte Linda Mūrniece vēlas izteikties.

L.Mūrniece (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikums paredz Saeimā atjaunot tā saucamo Pretkorupcijas komisiju. Patiesībā ne man, ne maniem kolēģiem nav pārsteigums, ka šis priekšlikums ir komisijā noraidīts. Skaidrs, ka koalīcijas bailes no korupcijas apkarošanas ir daudz lielākas nekā bailes no pašas korupcijas. (No zāles: „Ai-ai!”) Tieši tāpat koalīcijai nepatīk vārdu salikums „Pretkorupcijas komisija”. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Nu beidz muldēt!”) Jo visiem vēl svaigā atmiņā tas, ko Pretkorupcijas komisija darīja pagājušās Saeimas laikā. (No zāles dep. A.Rugāte: „Tieši tā!”) Tieši Pretkorupcijas komisija bija tā, kurā skatīja „jūrmalgeitas” lietu. Tieši Pretkorupcijas komisija bija tā, kurā diskutēja par nelikumīgām priekšvēlēšanu kampaņām, kuras realizēja LPP/LC un Tautas partija. Un tieši Pretkorupcijas komisija bija tā, kura atklāja to, ka Tautas partijas īpašnieks Andris Šķēle ir tas, kurš ir ziedojis naudu šīm nelikumīgajām priekšvēlēšanu kampaņām. Domāju, ka šie argumenti ir pietiekami, lai saprastu, ka koalīcija šādu priekšlikumu tuvākajā laikā neatbalstīs.

Lai gan Rīgas domē Pretkorupcijas komisiju izveidoja tajā mirklī, kad trīs augstas domes amatpersonas nonāca cietumā, man negribētos saskatīt līdzības jeb vilkt paralēles ar mūsu parlamentu.

Skaidri zinādama, ka šis priekšlikums netiks atbalstīts, es tomēr aicinu balsot „par” un vēlos atgādināt, ka frakcija „Jaunais laiks” šādu priekšlikumu iesniegs vēl un vēl. Kaut vai viena iemesla dēļ - lai pārliecinātos, ka koalīcijai patiešām ir bail no korupcijas apkarošanas.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs runāt pieteicies deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Man tādu nelielu izbrīnu radīja manas kolēģes Mūrnieces uzstāšanās. Un kādā sakarībā? Uz šo brīdi viņa pati un arī kolēģis no viņas partijas ir tā saucamās Pretkorupcijas komisijas - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas - sastāvā; tur nav bijis nekādu ierobežojumu jebkuru jautājumu ielikt darba kārtībā, izsaukt un uzklausīt jebkuru institūciju pārstāvjus un veidot komisijas darba kārtību. Tas, ka šīs komisijas sastāvā ir gan opozīcijas, gan pozīcijas pārstāvji (un pozīcija tur nebūt nav vairākumā!), nebūt nav traucējis šo darbu. Tā ka, ja ir nepieciešama atsevišķa komisija konkrētiem deputātiem, lai viņi varētu izpausties, tad tā arī no šīs tribīnes vajag teikt! Lūdzu, nāciet un tā arī sakiet! Es nedomāju, ka kādam te ir bail no korupcijas apkarošanas. Šobrīd KNAB strādā labi, mums nav nekādu iebildumu, un par to nav arī bijušas nekādas sūdzības mūsu komisijā, un, ja KNAB ir kādi jautājumi, tad var vērsties komisijā katrā laikā.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to debates slēdzam.

Vai deputāts Rasnačs vēlas kaut ko piebilst komisijas vārdā? Tad, lūdzu, balsosim! Lūdzu zvanu! Mēs balsojam par 12. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 25, atturas - 22. Priekšlikums noraidīts.

Dz.Rasnačs. Līdz ar to visi 12 priekšlikumi ir izskatīti. Komisija aicina balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, mums ir jābalso par likumprojekta „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - nav, atturas - 15. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu ziņotāju minēt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

Dz.Rasnačs. Komisija iesaka noteikt 24.aprīli par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu termiņu? Iebildumu nav. Tātad priekšlikumus likumprojekta trešajam lasījumam lūdzam iesniegt līdz 24.aprīlim.

Pārejam pie nākamā darba kārtības punkta.

Likumprojekts „Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā - deputāts Guntis Blumbergs. Lūdzu!

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Lūdzu, strādāsim ar dokumentu Nr.2256. Tautsaimniecības komisija likumprojekta otrajam lasījumam saņēma sešus priekšlikumus un tos izskatīja.

1. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Vitālija Aizbalta kunga priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Ja deputāti piekrīt, tad priekšlikums ir atbalstīts.

G.Blumbergs. 2. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta kunga priekšlikums - arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

G.Blumbergs. 3. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta kunga priekšlikums - arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

G.Blumbergs. 4. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta kunga priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

G.Blumbergs. 6. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta kunga priekšlikums - arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

Lūdzu kolēģus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Likumprojekts „Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” pieņemts otrajā lasījumā.

Lūdzu jūs noteikt termiņu, kādā iesniedzami priekšlikumi likumprojekta trešajam lasījumam.

G.Blumbergs. Paldies, kolēģi, par balsojumu! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 30.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu termiņu? Citu priekšlikumu nav, un arī iebildumu nav. Tātad lūgums priekšlikumus trešajam lasījumam iesniegt līdz 30.aprīlim.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Aizbalts.

Deputāti, lūdzu uzmanību!

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Godājamie kolēģi! Izskatāmā dokumenta numurs ir 2257.

Satiksmes ministrija ir izstrādājusi un Ministru kabinets ir atbalstījis un iesniedzis Saeimā likumprojektu „Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā”. Šie grozījumi ir precizējumi vairākās normās. Tautsaimniecības komisija ir likumprojektu izskatījusi savā sēdē, pieaicinot atbildīgās institūcijas, un bez iebildumiem ir atbalstījusi to pirmajā lasījumā. Tāpēc lūdzu arī Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Tagad balsosim. Lūdzu zvanu! Mums jābalso par likumprojekta „Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Līdz ar to likumprojekts „Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā” pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

V.Aizbalts. Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 23.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu termiņu priekšlikumu iesniegšanai? Nē, nav. Tātad priekšlikumus var iesniegt līdz 23.aprīlim.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā - deputāts Aigars Kalvītis.

A.Kalvītis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie deputāti! Tautsaimniecības komisija ir saņēmusi no valdības likumprojektu „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”. Likumā tiks iestrādātas divu Eiropas Savienības direktīvu normas, kas regulēs patērētāju tiesību aizsardzību un noteiks vienlīdzīgas attieksmes principu, kas jāievēro attieksmē pret patērētāju neatkarīgi no tā dzimuma, rases vai etniskās piederības. Tā ka tas ir patērētāju tiesību un interešu aizsardzības jomā ļoti svarīgs jautājums.

Man gan likās, ka arī līdz šim mūsu valstī patērētāji netika šķiroti pēc dzimuma un ka viņi ir līdzvērtīgi, bet nu acīmredzot Eiropā ir stingrākas normas, tāpēc tās ir arī jāievieš.

Komisija likumprojektu ir izskatījusi pirmajā lasījumā un aicina to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies ziņotājam.

Balsosim! Lūdzu zvanu! Mēs balsojam par likumprojekta „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt datumu, līdz kuram var iesniegt priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam.

A.Kalvītis. Tā kā šis jautājums jau ir savā ziņā mūsu valsts parāds pret Eiropas Savienību, komisija ierosina priekšlikumus iesniegt līdz 22.aprīlim. Tā ka jāstrādā būs ātri.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Tātad termiņš priekšlikumu iesniegšanai ir 22.aprīlis. Un līdz ar to šis darba kārtības jautājums ir izskatīts.

Nākamais likumprojekts - „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums”. Otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā ziņos deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Kolēģi! Likumprojekta „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums” otrajam lasījumam komisija saņēma astoņdesmit septiņus priekšlikumus.

1. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

J.Dalbiņš. 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

J.Dalbiņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

J.Dalbiņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta atbildīgo komisiju.

J.Dalbiņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi savā 13.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem nav iebildumu pret 12. un 13.priekšlikumu? Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 14. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

J.Dalbiņš. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Komisijas atzinums atbalstīts.

J.Dalbiņš. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi savā 21.priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisijas atzinumu par 20. un 21.priekšlikumu.

J.Dalbiņš. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 24. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisiju.

J.Dalbiņš. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 30. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisiju.

J.Dalbiņš. 31. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 33. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Atbildīgā komisija ir atbalstīta.

J.Dalbiņš. 34. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt priekšlikumam.

J.Dalbiņš. 35. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt priekšlikumam.

J.Dalbiņš. 37. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Komisija ir atbalstīta.

J.Dalbiņš. 38. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 39. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret šo priekšlikumu.

J.Dalbiņš. 40. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 41. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 42. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Jā, deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 43. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Arī pret šo priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 44. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta atbildīgo komisiju.

J.Dalbiņš. 45. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Arī šis Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

J.Dalbiņš. 46. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 47. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 48. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta atbildīgo komisiju.

J.Dalbiņš. 49. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Arī šis priekšlikums ir atbalstīts.

J.Dalbiņš. 50. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums atbalstīts.

J.Dalbiņš. 51.priekšlikumu iesniegusi atbildīgā komisija. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 52. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 53. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 54. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Iebildumi nav dzirdami.

J.Dalbiņš. 55. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 56. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums ir atbalstīts.

J.Dalbiņš. 57. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisiju.

J.Dalbiņš. 58. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 59. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 60. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 61. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Atbildīgā komisija ir atbalstīta.

J.Dalbiņš. 62. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

J.Dalbiņš. 63. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Arī šim atzinumam deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 64. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 65. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums pieņemts.

J.Dalbiņš. 66. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 67. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 68. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Dalbiņš. 69. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Arī deputāti to atbalsta.

J.Dalbiņš. 70. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 71. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Dalbiņš. 72. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

J.Dalbiņš. 73. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Komisijas atzinums atbalstīts.

J.Dalbiņš. 74. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Vitālija Aizbalta priekšlikums. Tas neguva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītāja. Vai kādam ir iebildumi pret komisijas viedokli? Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 75. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 76. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 77. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Arī deputāti piekrīt šim priekšlikumam.

J.Dalbiņš. 78. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti pauž atbalstu.

J.Dalbiņš. 79. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 80. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Dalbiņš. 81. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Dalbiņš. 82. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas atzinumam.

J.Dalbiņš. 83. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 84. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 85. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Iebildumu nav.

J.Dalbiņš. 86. - iekšlietu ministra Mareka Segliņa priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Arī deputāti atbalsta.

J.Dalbiņš. 87. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Paldies. Arī deputāti ir atbalstījuši šo priekšlikumu.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu, balsosim! Lūdzu zvanu! Godātie deputāti, mums ir jābalso par likumprojekta „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Līdz ar to likumprojekts ir pieņemts otrajā lasījumā.

Kādā termiņā būtu iesniedzami priekšlikumi trešajam lasījumam?

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 9.maijs.

Sēdes vadītāja. Vai ir kādi citi priekšlikumi vai iebildumi? (No zāles: „Nē! Nav!”) Ja deputāti piekrīt, tad ir lūgums priekšlikumus trešajam lasījumam iesniegt līdz 9.maijam.

Godātie deputāti! Ir saņemti vēl vairāki iesniegumi.

Es vēlos informēt jūs, kolēģi, par to, ka ir saņemts deputāšu Circenes, Bendrātes, Āboltiņas, Ziedones-Kantānes un Mūrnieces jautājums veselības ministram Ivaram Eglītim „Par VSIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” reorganizāciju”.

Saeimas Prezidijs nodod šo jautājumu veselības ministram Ivaram Eglītim.

Ir saņemts deputātu Zaķa, Latkovska, Rībenas, Reira un Kampara jautājums Ministru prezidentam Ivaram Godmanim „Par SIA „Lattelecom” kapitāldaļu atsavināšanu”.

Prezidijs nodod šo jautājumu atbildes sniegšanai Ministru prezidentam Ivaram Godmanim.

Un visbeidzot. Ir saņemts piecu deputātu - Zaķa, Latkovska, Kariņa, Reira un Kampara - jautājums kultūras ministrei Helēnai Demakovai „Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu”. Prezidijs šo jautājumu nodod kultūras ministrei Helēnai Demakovai atbildes sniegšanai.

Savukārt deputātiem ir lūgums parakstīties salasāmā veidā. Paldies.

Līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Lūdzu, reģistrēsimies! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Saeimas sēdi slēdzu. Paldies.

Vārds paziņojumiem.

Paziņojumu vēlas sniegt deputāts Oskars Spurdziņš. Vārds Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde notiks pulksten 12.30 komisijas telpās.

Sēdes vadītāja. Paldies. Nākamo paziņojumu vēlas sniegt deputāts Andris Bērziņš (ZZS frakcija).

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks šodien pulksten 12.30 Sociālo un darba lietu komisijas telpās. Lūgums to nenokavēt!

Sēdes vadītāja. Paldies. Vai vēl kāds vēlas sniegt kādu paziņojumu? Ja ne, tad vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Ingrīda Circene, Gundars Daudze, Juris Dobelis, Sergejs Dolgopolovs, Ina Druviete, Jānis Dukšinskis, Pēteris Hanka, Vineta Muižniece, Leopolds Ozoliņš, Einars Repše, Dagnija Staķe, Juris Sokolovskis, Kārlis Šadurskis, Viktors Ščerbatihs, Staņislavs Šķesters, Jānis Tutins, Dzintars Zaķis un Guntis Jānis Eniņš.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies deputātam Klementjevam.

Un tagad Saeimas sēde patiešām ir slēgta.

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas pavasara sesijas 4.sēde

2008.gada 17.aprīlī

Par darba kārtību
Priekšlikums - dep. J.Pliners (par)
Par likumprojektu „Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums” (Nr.668/Lp9)
(Dok. Nr.2231, 2231A)
Par likumprojektu „Grozījumi Dzelzceļa likumā” (Nr.669/Lp9)
(Dok. Nr.2251, 2251A)
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” (Nr.670/Lp9)
(Dok. Nr.2252, 2252A)
Par likumprojektu „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” (Nr.671/Lp9)
(Dok. Nr.2253, 2253A)
Lēmuma projekts „Latvijas Republikas 9.Saeimas deklarācija par situāciju Tibetā” (Nr.404/Lm9)
(Dok. Nr.2240)
Priekšlikums - dep. S.Bendrāte (par)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Oskaram Spurdziņam
(Dok. Nr.2261)
Lēmuma projekts „Par Alda Laviņa apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi” (Nr.405/Lm9)
(Dok. Nr.2249)
Ziņo - dep. I.Šlesere
Lēmuma projekts „Par Jāņa Kažociņa iecelšanu Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā” (Nr.406/Lm9)
(Dok. Nr.2265)
Ziņo - dep. Dz.Jaundžeikars
Debates - dep. V.Buzajevs
- dep. J.Dalbiņš
- dep. A.Pabriks
Balsu skaitītāju ziņojums
Ziņo - dep. P.Tabūns
Balsu skaitītāju ziņojums (protokols Nr.20)
Ziņo - dep. P.Tabūns
Par deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim „Par Ministru kabineta paveikto” (Nr.10/P9)
(Dok. Nr.2260)
Likumprojekts „Grozījumi Nacionālās drošības likumā” (Nr.578/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.2243)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.459/Lp9) (Iekļauts likumprojekts Nr.557/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.2250)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Debates - dep. V.Agešins
- dep. J.Reirs
- dep. Dz.Rasnačs
- dep. Dz.Rasnačs
Paziņojumi
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. G.Blumbergs
- dep. K.Leiškalns
- dep. J.Šmits
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs
Likumprojekts „Grozījumi Tiesībsarga likumā” (Nr.378/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.1115, 2236)
Ziņo - dep. J.Šmits
Likumprojekts „Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likums” (Nr.27/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.75, 2237)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Likumprojekts „Teiču dabas rezervāta likums” (Nr.663/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.2201, 2238)
Ziņo - dep. I.Līdaka
Likumprojekts „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” (Nr.628/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.2039, 2244)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījums Imigrācijas likumā” (Nr.606/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.1988, 2245)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā” (Nr.636/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.2067, 2246)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā” (Nr.637/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.2069, 2247)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts proves uzraudzību”” (Nr.656/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.2169, 2248)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” (Nr.603/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.1982, 2255)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Debates - dep. S.Āboltiņa
- dep. I.Čepāne
- dep. V.Agešins
- dep. Dz.Zaķis
- dep. L.Mūrniece
- dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” (Nr.612/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.2018, 2256)
Ziņo - G.Blumbergs
Likumprojekts „Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā” (Nr.664/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.2202, 2257)
Ziņo - dep. V.Aizbalts
Likumprojekts „Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (Nr.660/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.2191, 2258)
Ziņo - dep. A.Kalvītis
Likumprojekts „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums” (Nr.581/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.1841, 2259)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Par Saeimas deputātu jautājumu veselības ministram Ivaram Eglītim „Par VSIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” reorganizāciju” (Nr.53/J9))
Par Saeimas deputātu jautājumu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim „Par SIA „Lattelecom” kapitāldaļu atsavināšanu” (Nr.54/J9))
Par Saeimas deputātu jautājumu kultūras ministrei Helēnai Demakovai „Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu” (Nr.55/J9))
Paziņojumi
- dep. O.Spurdziņš
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs

Balsojumi

Datums: 17.04.2008. 09:07:22 bal001
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Lēmuma projekts "Latvijas Republikas 9.Saeimas deklarācija par situāciju Tibetā"
Datums: 17.04.2008. 09:17:52 bal002
Balsošanas motīvs: Par lēmumprojekta ar dok. nr.2240 iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Oskaram Spurdziņam"
Datums: 17.04.2008. 09:18:54 bal003
Balsošanas motīvs: Par lēmumprojektu ar dok. nr.2261

Grozījumi Nacionālās drošības likumā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:15:38 bal005
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2243 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:20:06 bal006
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:20:52 bal007
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:21:26 bal008
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:21:58 bal009
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:22:34 bal010
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:23:10 bal011
Balsošanas motīvs: Par 6.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:29:04 bal012
Balsošanas motīvs: Par 16.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:29:40 bal013
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (3.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 10:30:26 bal014
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2250 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Tiesībsarga likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:03:00 bal015
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Tiesībsarga likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:04:16 bal016
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Tiesībsarga likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:07:28 bal017
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2236 pieņemšanu 2.lasījumā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likums (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:09:32 bal018
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.75 pieņemšanu 1.lasījumā

Teiču dabas rezervāta likums (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:11:20 bal019
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2201 steidzamību

Teiču dabas rezervāta likums (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:11:58 bal020
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2201 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:14:32 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2244 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums Imigrācijas likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:19:34 bal022
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījums Imigrācijas likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:20:08 bal023
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījums Imigrācijas likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:20:54 bal024
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2245 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Gada pārskatu likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:22:44 bal025
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2246 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Konsolidēto gada pārskatu likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:24:00 bal026
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2247 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts proves uzraudzību" (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:25:36 bal027
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2169 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:30:54 bal028
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:31:54 bal029
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:32:40 bal030
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:42:42 bal031
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:43:18 bal032
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:45:42 bal033
Balsošanas motīvs: Par 7.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:47:26 bal034
Balsošanas motīvs: Par 8.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:48:28 bal035
Balsošanas motīvs: Par 9.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:49:46 bal036
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:54:40 bal037
Balsošanas motīvs: Par 12.priekšlikumu

Grozījumi Saeimas kārtības rullī (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:55:26 bal038
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2255 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:58:00 bal039
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2256 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 11:59:44 bal040
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2202 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (1.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 12:02:00 bal041
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2191 pieņemšanu 1.lasījumā

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums (2.lasījums)
Datums: 17.04.2008. 12:14:24 bal042
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.2259 pieņemšanu 2.lasījumā