Bērni un jaunieši Saeimā iepazīstas ar 21.augusta vēsturisko nozīmi

(15.08.2011.)
VideoGalerija

1991.gada 21.augustā noslēdzās pārejas periods un sākām pārvaldīt savu brīvu un neatkarīgu Latvijas valsti. To piektdien, 12.augustā, tiekoties ar bērniem un jauniešiem, kas piedalījās konkursā par logo izstrādi 21.augusta svētku pasākumiem, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„4.maiju cilvēki atceras ar dziesmām un smaidīgiem Augstākās padomes deputātiem, kas no parlamenta iznāca pēc deklarācijas pieņemšanas. Taču tieši 1991.gada 21.augustā pieņemtais likums nodrošināja Latvijas neatkarības starptautisku atzīšanu. Likums tika pieņemts ar skaudru apziņu, ka Rīgā ir pilns ar Padomju Savienības tankiem un ieņemta bija gan televīzijas, gan radio māja,” skaidroja Saeimas priekšsēdētāja.

„Pirms 93 gadiem mūsu vecvecāki uzdāvināja neatkarīgu valsti, pirms 20 gadiem vecāki to mums atdeva,” uzsvēra S.Āboltiņa. „Baltijas ceļš, kad roku rokā sadevās visu paaudžu cilvēki, parādīja neatgriezenisku virzību savas valsts atgūšanai.”

Lielākā daļa jauniešu, kuri piedalījās konkursā par logo izstrādi 21.augusta svētku pasākumiem, paši nav piedzīvojuši 1991.gada augusta puča notikumus, taču atzina, ka dalība zīmējumu konkursā pamudināja par šiem notikumiem runāt savās ģimenēs.

Zīmējumu konkursam tika saņemti 90 darbi, un publiskā balsojumā par uzvarētāju tika izvēlēts deviņgadīgās rīdzinieces Luīzes Annas Pētersones zīmētais gailis, kas izdzied brīvību un kura krāsainā aste simbolizē četrus vēsturiskos Latvijas novadus. Uzvarētāja atzina, ka konkursa darbs tapa trijās dienās un viņai ļoti patīk arī citu bērnu darbi. Godalgoti tika arī otrās un trešās vietas ieguvēji – Latvijas Universitātes studentes Renātes Robiņas zīmētais logo „Faktiskā neatkarība 20” un Biznesa Augstskolas „Turība” studentes Ingas Reimanes logotips ar moto „Adīsim Latviju kopā”.

Daudzi bērni savos zīmējumos bija ietvēruši sarkanbaltsarkanā karoga motīvus un valsts kontūras aprises, parādot, ka Latvijas valstij jāpieder latviešu tautai. Konkursa dalībniece Anda no Rīgas Latvijas valstij novēlēja neiztrūkstošu veiksmi un laimīgus cilvēkus.

Viesojoties Saeimā, bērni plašāk uzzināja ne tikai par 21.augusta vēsturisko nozīmi, bet arī Saeimas darbu. Jaunie parlamenta viesi pauda izbrīnu, ka Saeimas sēžu zāle dzīve izskatās daudz mazāka nekā televīzijas ekrānā. Tāpat bērnus pārsteidza parlamenta vēsturiski krāšņais interjers. Saeimas priekšsēdētāja pastāstīja, ka arī ārvalstu viesi, kas apskatījuši parlamentu ēkas daudzās pasaules valstīs, Saeimas namu atzīst par vienu no skaistākajiem.

Savu erudīciju par 21.augustu un Saeimu bērni un jaunieši varēja parādīt, piedaloties zināšanu konkursā. Trīs pareizo atbilžu autori dosies ekskursijā uz Latvijas Televīziju, kam bija liela loma atmodas notikumos un ko 1991.gada augustā puča laikā bija ieņēmuši padomju specvienību kaujinieki.

Tāpat parlamenta viesiem bija iespēja apmeklēt vairākas tematiskas izstādes. Lielu bērnu interesi izraisīja viņu pašu zīmējumi, kas bija izstādīti Saeimas nama Dzeltenajā zālē. Bērnu zīmējumus varēs aplūkot arī 21.augustā, kad Saeima būs atvērta interesentiem un visas dienas garumā klātienē varēs apskatīt Saeimu un neatkarības atjaunošanai veltītās izstādes.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Foto no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627414657224/with/6034994864/
Video: https://www.youtube.com/saeimasab#p/u/0/bkyZBXwzmuI
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde