Latvijas Republikas 9.Saeimas

ziemas sesijas piecpadsmitā sēde

2009.gada 8.aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labdien, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2009.gada 8.aprīļa sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un izslēgt 19.punktu - likumprojekta „Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” izskatīšanu otrajā lasījumā un iekļaut to izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimas šā gada 23.aprīļa sēdē. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Es informēju jūs, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir atsaucis divus Ministru kabineta iesniegtos likumprojektus - likumprojektu „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” un likumprojektu „Grozījumi Operatīvās darbības likumā”. Līdz ar to šie likumprojekti tiek svītroti no sadaļas „Prezidija ziņojumi”.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija savukārt ir iesniegusi šīs komisijas izstrādātu likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” un lūdz iekļaut šo likumprojektu sadaļā „Prezidija ziņojumi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Tāpat šī komisija vēlas savu izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā „Prezidija ziņojumi”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Tad vēl ir saņemts vienpadsmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Juridiskās komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Ir saņemts vienpadsmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, sākam izskatīt šodienas sēdes apstiprināto darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Autopārvadājumu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Valērijam Agešinam.

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labdien, cienījamie kolēģi! Jau ilgstoši sabiedrībā pasažieri, uzņēmēji un amatpersonas diskutē par tā sauktajiem nelegālajiem pasažieru pārvadātājiem, kuri ir saņēmuši licenci komercpārvadājumu...

Sēdes vadītājs. Kolēģi, es palūgšu ievērot klusumu! Lūdzu, turpiniet, Agešina kungs!

V.Agešins. ...kuri ir saņēmuši licenci komercpārvadājumu veikšanai. Šāda licence ļauj veikt pasažieru neregulārus pārvadājumus. Diemžēl Ministru kabinets 24.martā apstiprināja grozījumus Autopārvadājumu likumā, manuprāt, ļoti neveiksmīgi precizējot atsevišķu pasažieru pārvadājumu veidu definīcijas, samazinot iespēju veikt neregulārus pasažieru pārvadājumus, kā arī ieviešot ļoti strīdīgas normas par lēmuma izpildes neapturēšanu tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas gadījumos.

Vēlos atgādināt, ka Eiropas Padomes 1992.gada 16.marta regula noteic, ka pakalpojumu sniegšanas brīvība ir kopējās transporta politikas pamatprincips, kas prasa nediskriminēt pārvadātājus.

Savukārt paredzētie likuma 23.panta grozījumi ir pretrunā ar pasažieru interesēm, kā arī ar minēto Eiropas Padomes regulu par kopējiem noteikumiem starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem ar autobusu. Minētās regulas 3.pants noteic, ka neregulārie pārvadājumi ir pārvadājumi, kuru galvenā pazīme ir pasažieru pārvadāšana grupās, kas sastādītas pēc klienta vai paša pārvadātāja iniciatīvas.

Ja Saeima pieņems minētos grozījumus attiecībā uz pasažieru neregulārajiem pārvadājumiem un tajos kā nosacījums būs ietverts, ka pasažieru grupas tiek izveidotas tikai pēc pasūtītāja iniciatīvas, tad faktiski tiks izjaukts transporta tirgus, tiks diskriminēti mazākie uzņēmēji, kuri strādā pasažieru interesēs un spēj nodrošināt klientiem to servisu, kuru nespēj nodrošināt regulārie pārvadājumi.

Šādi grozījumi pilnībā izslēdz tirgus pieprasījumu, kuram jābūt ļoti elastīgam. Manuprāt, likumprojekta anotācija ir diezgan nekorekta, jo autori apgalvo, ka neregulārie pārvadājumi ir maskēti pasažieru regulāri pārvadājumi. Tas neatbilst reālajai situācijai, jo, veicot neregulāros pasažieru pārvadājumus, pārvadātājs piedāvā pasažieriem tādu servisu, kādu nevar nodrošināt regulārie pārvadājumi (piemēram, pasažiera uzņemšana pie mājām vai viņam izdevīgā vietā un nogādāšana, pēc pasažiera norādes, viņam vajadzīgā vietā; elastīgas cenas, cenu atlaides pensionāriem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm).

Gatavojot anotāciju par pašreizējo situāciju, manuprāt, nav veikti nopietni pētījumi, situācijas analīze, pasažieru aptaujas. Faktiski anotācijā minētais balstās uz klajiem apgalvojumiem bez nopietnas juridiskas argumentācijas un konkrētiem faktiem. Uzņēmumi, kuri nodarbojas ar neregulārajiem pasažieru pārvadājumiem, tāpat maksā nodokļus, nodrošina darba vietas cilvēkiem, kam ir attiecīgas licences. Automašīnas tiek uzturētas tehniski labā kārtībā, šoferi vada transportlīdzekli atbilstoši savai kategorijai. Turklāt minētie uzņēmumi nesaņem dotācijas no valsts, kā tas ir ar sabiedrisko transportu, un pārvadātājs savu darbu organizē tā, lai netraucētu sabiedriskajam transportam. Minētie aspekti nav ņemti vērā šajā anotācijā. Man ir bažas par to, ka ministrija izdomājusi veidu, kā legāli „nozagt” Bauskas, Aizkraukles, Ogres, Tukuma, Liepājas, Jūrmalas, kā arī daudzu Latgales pasažieru pārvadātāju gadiem ilgi veidotu biznesu. Rodas jautājums - vai brīvais tirgus ir valdības ļaunākais ienaidnieks?

Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzu balsot „pret” likumprojektu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Autopārvadājumu likumā” nodošanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 21, atturas - nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Dzelzceļa likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Vidavska, Golubova, Agešina, Dolgopolova un Rubika iesniegto likumprojektu „Grozījumi „Likumā par budžetu un finanšu vadību”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai. Vārds deputātam Aleksandram Golubovam.

A.Golubovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Mūsu frakcija piedāvā likumprojektu „Grozījumi „Likumā par budžetu un finanšu vadību””. Vesela virkne no šiem priekšlikumiem jau pašreiz darbojas - darbojas šāgada budžetā. Tas skar tieši apropriācijas. Mūsu frakciju neapmierina vēl viena norma - norma par to, ka šāgada budžetā ir paņemta sociālā nauda un ielikta kopējā budžetā. Mūsu skatījumā, tas nav pieļaujams. Un, ja tas tā nebūtu noticis, tad pašreiz nebūtu arī apgalvojumu, ka sociālajā budžetā nav naudas. Ir nauda! Ir!

Vēl viena norma, kuru mēs piedāvājam. Katru gadu līdz 1.septembrim Valsts kontrole iesniedz Saeimā audita rezultātus par valsts pārvaldes aparāta darbību. Tas būtu lietderīgi… manā skatījumā, būtu lietderīgi, ja šie rezultāti būtu zināmi jau jūnija mēnesī, kad mēs sākam skatīt izmaiņas kārtējā gada budžetā.

Lūdzu pieņemt mūsu priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

„Pret” likumprojekta nodošanu komisijai neviens nav pieteicies runāt. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts tiek nodots…? (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Vidavska, Golubova, Agešina, Dolgopolova un Rubika iesniegtā likumprojekta „Grozījumi „Likumā par budžetu un finanšu vadību”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 51, atturas - 15. Priekšlikums komisijai nav nodots… Es atvainojos, likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Tūrisma likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības sadaļu - „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu”.

Pirmais ir lēmuma projekts „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei šā gada 8.aprīlī”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei šā gada 8.aprīlī. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Atvaļinājums deputātei Vairai Paeglei šā gada 8.aprīlī ir piešķirts.

Nākamais darba kārtības punkts - „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Arturam Krišjānim Kariņam šā gada 8.aprīlī”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Arturam Krišjānim Kariņam šā gada 8.aprīlī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Atvaļinājums deputātam Arturam Krišjānim Kariņam šā gada 8.aprīlī piešķirts.

Pirms mēs sākam skatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības punktu, mums jālemj par diviem iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt šodienas sēdes darba kārtībā grozījumu - iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā šīs komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt vēl vienu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā - iekļaut šīs komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Nākamā darba kārtības sadaļa - „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Jāņa Reira apstiprināšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Jāņa Reira apstiprināšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Helmuta Brasova apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

 

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu „Par Helmuta Brasova apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi” un atbalstījusi savā sēdē, un lūdz arī jūs atbalstīt to.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Helmuta Brasova apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - 3, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Selgas Lapejevas iecelšanu par Saldus rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Lūdzu atbalstīt Juridiskās komisijas sagatavoto lēmuma projektu „Par Selgas Lapejevas iecelšanu par Saldus rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija šo jautājumu ir izskatījusi un atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Selgas Lapejevas iecelšanu par Saldus rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Irīnas Makovskas iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija ir izskatījusi un atbalstījusi lēmuma projektu „Par Irīnas Makovskas iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Irīnas Makovskas iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Ligitas Multiņas iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Un arī lēmuma projektu „Par Ligitas Multiņas iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi” komisija ir atbalstījusi un lūdz jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Ligitas Multiņas iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības sadaļu - „Likumprojektu izskatīšana” -, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis iesniegumu no deputātiem Klementjeva, Agešina, Orlova, Dolgopolova, Cileviča un Aleksandra Mirska ar lūgumu izslēgt no Saeimas sēdes darba kārtības likumprojekta „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” izskatīšanu otrajā lasījumā.

Vārds deputātam Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, augsti godātie deputāti!

Es gribu pamatot mūsu iesniegumu. Sakarā ar to, ka nav neviena priekšlikuma, es uzskatu, ka šis likumprojekts nav gatavs izskatīšanai šodien. Izstāstīšu - kāpēc.

Tāpēc, ka atbildīgās komisijas sēdē bija iesniegts juridiski skaidrs paziņojums no Saeimas Juridiskā biroja, kurš paskaidroja mums, ka mēs šodien pasliktinām situāciju cilvēkiem, kuri strādā iekšlietu sistēmā, bet nelabojam citus likumus, kuros paralēli ir šādas tiesības uz šo pabalstu. Tāds ir arī Darba likums. Pieņemsim, tas attieksies uz mūsu kolēģiem, Iekšlietu ministrijas darbiniekiem, bet uz cilvēkiem, kuri strādā aizsardzības sistēmā, militārpersonām… Tad iznāk tā: ja mēs to pieņemsim… tātad ja pēc šā likuma pieņemšanas policijas darbinieks aizies no sava darba, viņš saņems pabalstu tikai viena mēneša algas apmērā, bet, ja, pieņemsim, militārpersona aizies no darba, viņa saņems pabalstu trīs mēnešu algas apmērā. Iznāk, ka mēs pārkāpjam tiesības daļai to cilvēku, kuri strādā gandrīz vienā virzienā. Tāpēc es domāju, ka tas nav korekti pret policijas darbiniekiem. Tas ir pirmais, kāpēc iesniedzām šādu priekšlikumu. Tas ir juridiskais aspekts.

Bet ir arī morālais aspekts. Tas, kas šodien notiek uz ielas, mums pierāda, ka mēs nevaram atļauties mētāties ar profesionāļiem, kuri strādā policijas sistēmā un ir īsti profesionāļi. Tātad, pieņemot šo likumu… Mēs jau zinām, ka šodien ir saņemti gandrīz 140-150 iesniegumi no cilvēkiem, kuri atdevuši vairāk nekā 20 gadus darbam iekšlietu sistēmā, ar lūgumu atbrīvot viņus no darba. Mēs zaudējam nevis parastos ierēdņus, kuri stāv uz ielas, bet mēs zaudējam tos cilvēkus, kuriem galvā ir visa aģentūra, kuriem galvā ir visi noziedznieki, kuri darbojas attiecīgajā rajonā. Mēs zaudējam profesionāļus!

Es domāju, ka šai sistēmai šodien vajag pievērst vairāk uzmanības un vairāk investēt naudu, nopērkot viņiem labāku aprīkojumu, nopērkot jaunas mašīnas, un tā tālāk. Nevis tā, ka mēs šodien ierobežojam šos cilvēkus gan sociāli, gan politiski. Tāpēc jau tagad ir skaidrs, ka policijas arodbiedrība iesniegs sūdzību Satversmes tiesā un viņi vinnēs, jo pastāv tāda lieta, ka nevar „uz sitienu” mainīt spēles noteikumus, kad spēle jau iet uz beigām. Cilvēki, kad viņi stājās šajā dienestā, zināja, ka viņi saņems vidēji trīskāršā apmērā šo pabalstu, nevis viena mēneša apmērā. Un šodien, izraujot viņus no šīs sociālās sistēmas, mēs apdraudam arī visu Iekšlietu ministrijas darbinieku nākotni.

Es gribu arī pateikt, ka baumas par to, ka grozīs arī izdienas pensijas šiem darbiniekiem, nedod pozitīvu signālu tiem cilvēkiem, kuri šodien vienīgie nostājas pret to rupjo un bīstamo tendenci, kāda vērojama šodien uz ielām. Jūs redzat, ka cilvēki no laukiem un no citām pilsētām brauc uz Rīgu un laupa, sit un slepkavo tikai tāpēc, ka viņi grib atņemt mobilo telefonu. Nekad… ne 1991., ne 1992.gadā nebija tā, ka par kaut kādu sīku mobilo, kura vērtība ir kādi 50 lati, sit cilvēkus nost. Šodien tā ir jau tendence. Ir atgriezies rekets, atgriezusies naudas izspiešana. Vienīgie cilvēki, kuri var aizsargāt mūsu sabiedrību no šā noziedzības viļņa, ir policijas darbinieki. Tie ir reāli profesionāļi, kuri strādā savos iecirkņos, pilsētās gadiem ilgi. Mēs paskatāmies šodien statistiku un redzam, ka gandrīz piecās pilsētās galvenie policisti, policijas pārvalžu priekšnieki uzrakstījuši iesniegumu… Mēs nupat zaudējām ONKAB priekšnieku, šodien viņš uzrakstīja atlūgumu no darba!

Mēs tagad paliksim ar to noziedzību aci pret aci. Kurš būs nākamais upuris, mēs nezinām, un vienīgie cilvēki, kuri var mūs aizstāvēt, ir mūsu policijas darbinieki. Ja mēs nevaram atļauties šodien palielināt viņiem algas, tad vismaz neatņemsim viņiem visu to sociālo pabalstu un atbalstu, kurš ir šodien! Kāpēc mēs samazinām? Tas neglābs šodien mūsu valsti. Nav tā, ka iet prom cilvēki, kuri jau sen ir pensionāri, kuri ir izdienas pensijā, un tādi, kuriem sen jau laiks būtu iet pensijā. Nē, iet prom cilvēki, kuriem 50 gadu, kuru darba stāžs iekšlietu sistēmā ir ilgāks par 25 gadiem un kuri var šodien labi un ilgi strādāt mūsu drošības labā. Šie cilvēki ir pieprasīti privātajā biznesā. Mēs zinām, ka ļoti daudzi no viņiem tagad ies strādāt privāti. Cilvēki, kam ir nauda, atļaujas gādāt par savu fizisko drošību, ierīko signalizāciju, bet mēs nevaram visiem garantēt šodien signalizāciju dzīvokļiem un miesassargu uz ielas.

Sakarā ar to es lūdzu noraidīt šo likumprojektu, izņemt to no darba kārtības un pēc tam vēlāk uzlabot vai sinhronizēt ar citiem likumiem.

Paldies par atbalstu. Ceru, ka jūs šodien dzirdat mani.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” priekšlikumu grozīt darba kārtību.

Vārds deputātam Jurim Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Jāteic, ka šis likumprojekts nebūt nav no tiem likumprojektiem, par kuru pieņemšanu mēs varam sagaidīt aplausus. Bet situācijā, kādā mēs šobrīd esam, mēs arī nevaram sev aplaudēt. Un tāpēc es domāju, ka Klementjeva kunga minētie argumenti… emocionālā ziņā varbūt tos varētu pieņemt un atbalstīt, bet, ja mēs no tīri praktiskā viedokļa runājam, tad šobrīd…

Ko nozīmē šis likumprojekts? Tas nozīmē, ka atvaļināšanās gadījumā tiktu izmaksāts pabalsts nevis triju vidējo algu apmērā, bet tikai vienas. Ja šis noteikums ir par iemeslu tam, ka aiziet no dienesta cilvēki, kuri nav sasnieguši pensijas vecumu vai kuriem nav problēmu ar veselību, un ja tas vienīgais ieguvums ir šīs divas mēnešalgas, tad man ir jautājums - cik nopietni viņi domā par turpināšanu… turpināt dienestu šinī struktūrā? Es domāju, ka vairāk par šo tēmu nebūtu nepieciešams runāt. Es saprotu, ka tas ir sāpīgi - samazināt sociālās garantijas cilvēkiem, kuri cīnās ar noziedzību, bet, ticiet man, mums nāksies šīs pašas lietas darīt arī ar citiem likumiem, un, ja mēs nesāksim ar vienu, tad mēs ilgi un gari runāsim, kamēr mēs konceptuāli nolemsim to darīt ar visiem pārējiem.

Es aicinu tomēr šo likumprojektu šodien skatīt un neizņemt no darba kārtības.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Viens deputāts runājis „par”, viens - „pret” priekšlikumu grozīt šodienas sēdes darba kārtību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Klementjeva, Agešina, Orlova, Dolgopolova, Cileviča un Mirska priekšlikumu grozīt šodienas sēdes darba kārtību un izslēgt no tās likumprojekta „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” izskatīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par darba kārtības grozījumu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 63, atturas - 5. Darba kārtība nav grozīta.

Pirms mēs turpinām izskatīt šodienas sēdes darba kārtību, ir jālemj vēl par diviem iespējamiem grozījumiem tajā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz iekļaut šīs komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija arī lūdz šīs komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, trešais lasījums.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, pirms mēs sākam izskatīt Satversmes grozījumus, mums ir nepieciešama reģistrācija kvorumam. Reģistrēsimies ar balsošanas iekārtu: tātad ir jānospiež poga, kura atrodas zem uzraksta „Reģistrācija”. Par to, ka jūs esat reģistrēts, norāda tas, ka iedegas visas trīs - „par”, „pret”, „atturas” - gaismas diodes jūsu balsošanas iekārtā. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu! Tātad ir reģistrējies 91 deputāts. Kvorums ir absolūti pietiekams.

Vēlreiz atgādinu, ka šis ir likumprojekts „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Šodien strādāsim ar likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, izskatīsim to trešajā lasījumā (dokuments Nr.4015).

Godātie kolēģi! Mēs visi precīzi zinām Satversmes 2.pantā noteikto: „Latvijas valsts suverēnā vara pieder tautai.” Tieši tādēļ projektā piedāvātā ideja juridiski ir adekvāta. Vienīgi pilntiesīgo pilsoņu kopumam Satversmē īpaši noteiktos gadījumos un veidā ir tiesības iebilst Saeimai un piespiest parlamentu rēķināties ar tautas gribu. Pirmām kārtām tas izpaužas vēlēšanās, pēc tam tas izpaužas likumdošanas procesā referendumu ceļā un, protams, arī tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu vai atsaukšanu. Tādējādi Juridiskās komisijas piedāvāto Satversmes grozījumu redakcija organiski iekļaujas Satversmē gan pēc burta, gan pēc būtības.

Vislielākās un karstākās diskusijas likumprojekta tapšanas gaitā saistījās ar vēlētāju kvoruma jautājumu un iespējamām politiskām manipulācijām pārāk augsta vai pārāk zema kvoruma noteikšanas gadījumā. Tas ir pilnīgi saprotams, jo Saeimas atlaišanas jautājums nedrīkstētu kļūt par ikdienas politiskās un ekonomiskās cīņas ieroci. Ikdienas! - es atkārtoju.

Komisija ik dienas tika steidzināta rīkoties ātri un nekavējoties virzīt likumprojektu, tomēr Juridiskā komisija izšķīrās par pārdomātu rīcību un nolēma izvērtēt visus apstākļus, veltījot pienācīgu laiku diskusijām un konsultācijām ar tiesību speciālistiem.

Mūsu darba rezultāts šodien ir jūsu priekšā, un trešajam lasījumam, kā jūs redzat, nav iesniegts neviens priekšlikums, un tas, manuprāt, liecina par piedāvātā projekta kvalitāti.

Juridiskā komisija likumprojektu ir atbalstījusi. Lūdzu to darīt arī Saeimai.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - 3, atturas - nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Buzajeva iesniegumu, kurā viņš saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 144.pantu lūdz atļauju ziņot par balsošanas motīviem.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamās dāmas un kungi! Balsojumā par Satversmes grozījumiem, kuri ļautu pēc vēlētāju gribas atlaist Saeimu, es balsoju „par” un nebiju vienīgais, kas tā balsoja. Jākonstatē, ka savu pilnvaru laikā mēs vienu labu darbu esam paveikuši. Atgādināšu, ka pirmo reizi priekšlikumu par vēlētāju tiesībām atlaist Saeimu iesniedza PCTVL frakcija 2007.gada 18.oktobrī (dokuments Nr.503). Anotācijā tam ir teikts, ka likumprojekts atbilst 2007.gada 10.oktobrī 9.Saeimai iesniegto Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības prasību 5.punkta otrajai daļai. Citēju: „…veicot izmaiņas Satversmē, lai nodrošinātu pilsoņu tiesības demokrātiski ietekmēt politiķu pieņemtos lēmumus un to pieņemšanas procesu.” Taču Saeima likumprojektu noraidīja, un arodbiedrības uzsāka vākt parakstus par labu dokumentam, kas atšķiras vienīgi ar to, ka PCTVL bija ierosinājusi dot tautai vēl arī tiesības atstādināt Ministru kabinetu. Ar katru savu soli gan Saeimā, gan plašsaziņas līdzekļos, gan sarunās Valsts prezidenta pilī PCTVL ar abām rokām tika atbalstījusi šo arodbiedrību iniciatīvu. Mēs apkopojām visu argumentāciju „par”, pievienojām tai arī savējo un ideoloģiski apbruņojām to Latvijas sabiedrības daļu, kas pieprasa pārmaiņas.

Pērnā gada 2.augusta referendumā par PCTVL noformulēto likumprojektu bija nobalsojuši 600 tūkstoši vēlētāju. Ar šādu tautas atbalstu nevar lepoties neviens no politiskajiem spēkiem visā Latvijas parlamentārisma vēsturē. Mēs ar to pelnīti lepojamies un cenšamies atbilst tautas uzticēšanās līmenim.

Šīsdienas likumprojekts tika pieņemts, vienīgi pakļaujoties Valsts prezidenta spiedienam. Un, lai gan tā teksta formālā juridiskā konstrukcija ir daudz pilnīgāka nekā mūsu piedāvātā, likumprojektā paredzētais paaugstinātais kvorums ne ar ko nav pamatots, vienīgā vēlme ir padarīt Saeimas pirmstermiņa atlaišanu par bezjēdzīgu lietu. PCTVL frakcija savus priekšlikumus par kvoruma samazināšanu tika iesniegusi, un tātad šis juridiskais defekts paliks uz to deputātu sirdsapziņas, kuri mūs neatbalstīja.

Lai tautas iespējas pirms termiņa atlaist Saeimu kā Dāmokla zobens karājas virs deputātu galvām, mudinot viņus nemelot un nezagt! Jānovēl, lai šī procedūra nekad netiktu pielietota tāpat kā kodolieroči, kuru esamība jau 64 gadus attur lielvalstis no pasaules mēroga bruņotiem konfliktiem. (No zāles dep. J.Dobelis: „Beidz muldēt!”)

Derētu vēlreiz atgādināt, ka mēs bijām iesnieguši arī priekšlikumu, lai atlaišanas procedūra tiku attiecināta arī uz pašreizējā sasaukuma Saeimu. „Par” šo priekšlikumu, kas arī tiek rūpīgi noklusēts un slēpts no vēlētājiem, tika nobalsojuši tikai pieci PCTVL frakcijas deputāti. (No zāles dep. J.Dobelis: „Ej mājās!”)

Vēlreiz gribu pateikties Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai un Valsts prezidentam, kuru centieni padarīja par iespējamu šā likumprojekta pieņemšanu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Turpinām izskatīt sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Uz otro lasījumu komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Tā kā likumprojekts ir atzīts par steidzamu, tad ar to pašu mēs darbu pie šā likumprojekta beidzam. Priekšlikumu nav.

Aicinu nobalsot „par” likumprojekta pieņemšanu galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 17, atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij, godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.4005.

Godājamie kolēģi! Dokumenta nosaukums - „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu”.

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja šo dokumentu otrajā lasījumā. Nevienu priekšlikumu tā nebija saņēmusi. Es tikai gribu atgādināt jums, ka pievienošanās šai konvencijai dos iespēju Latvijas meteorologiem izmantot visus Eiropas meteoroloģisko satelītu rādītājus neatkarīgi no tā, kam šie konkrētie satelīti pieder.

Tādēļ aicinu atbalstīt Ārlietu komisiju un balsot „par”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 1, atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem””, trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Mēs presē un dažādos citos saziņas līdzekļos ik pa brīdim saņemam informāciju par to, ka bērnu tiesību aizsardzības jautājumi nav precīzi, skaidri un nepārprotami noregulēti Latvijas likumdošanā. Un viens no iemesliem tam ir tāds, ka mēs neesam pilnībā pievienojušies attiecīgajai konvencijai, kura šobrīd ir dokuments Nr.4006. Šis Ārlietu komisijas dokuments ir jūsu rīcībā, un šā dokumenta nosaukums ir „Grozījumi likumā „Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem””.

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija šo dokumentu trešajā lasījumā ir vienbalsīgi atbalstījusi. Aicinu arī jūs to izdarīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Skatīsim dokumentu Nr.4016 - likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” trešajā lasījumā.

Šajā likumprojektā ir apkopoti četri likumprojekti, tātad kopā pieci sanāk, jo pievienoti ir četri. Ir iesniegti uz pēdējo, trešo, lasījumu pieci priekšlikumi.

1.priekšlikumu iesniegusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tas ir atbalstīts daļēji un iekļauts 2. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds debatēs deputātam Vladimiram Buzajevam. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Ne brīdi bez Buzajeva!”)

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi likumdevēji! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ierosina 10 reizes pacelt, tas ir, līdz 10 tūkstošiem latu paaugstināt, līmeni naudas sodam par noteiktās kārtības pārkāpšanu reklāmas sniegšanā vai izplatīšanā.

Juridiskā komisija nav vienisprātis ar šo ideju un piedāvā priekšlikumu pacelt jeb paaugstināt naudas soda līmeni tikai piecas reizes. Tomēr Juridiskās komisijas humānisms arī nebūt nav bezgalīgs. Kaut gan neviens to komisijai nekad nebija prasījis, tā pašreizējās kārtības vietā, ka pārkāpējs var tikt cauri arī ar brīdinājumu, paredz jebkurā gadījumā sodīt viņu ar naudas sodu, ne mazāku par 500 latiem.

Šajā sakarā es jums izstāstīšu ļoti īsu anekdoti.

Mēdz teikt, ka Krievijas rūpnīcās, lai kas arī tajās tiktu montēts, vai nu bērnu ratiņi, vai veļas mazgājamā mašīna, galarezultātā tik un tā sanāk Kalašņikova automāts. Pēc analoģijas: kad Latvijas Saeimas komisija, kas sastāv no pamatnācijas pārstāvjiem, kārtējo reizi sāk apspriest cilvēktiesības, tā ik reizi nonāk pie secinājuma, ka ir nepieciešams paaugstināt kādam naudas sodu. Vienalga, kādā apmērā paaugstināt, - vai nu piecas reizes, vai pat desmit reizes.

Juridiskais birojs iesniedza Juridiskās komisijas sēdē priekšlikumu attiecināt naudas soda paaugstināšanu tikai uz pārkāpumiem elektroniskajos masu saziņas līdzekļos, tomēr komisija šo priekšlikumu neatbalstīja, un līdz ar to ar naudas sodu, kura minimālais apmērs ir 500 latu un maksimālais - 10 tūkstoši latu, tagad varēs sodīt arī jebkuru kurpnieku, kas pie sētas izkar savu sludinājumu par pakalpojumiem. Ja piemērojam jaunus naudas sodus laikrakstiem, tad, izmantojot šo priekšlikumu, var viegli likvidēt jebkura rajona avīzi.

Abu komisiju priekšlikumi - 1., 2. un 3.priekšlikums - ir klajā pretrunā ar Satversmes 100.pantu, kas garantē vārda brīvību, tāpēc, neapšaubāmi, tie būtu jānoraida.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Godātie kolēģi! Man gan nebija skaidrs, vai debates bija par 1. vai par 2.priekšlikumu. Katrā ziņā 1.priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā. Tā ka komisija aicina balsojumā par 1.priekšlikumu balsot „pret”, bet par 2.priekšlikumu - „par”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - nav, pret - 77, atturas - 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 2. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Tas ir, ja tā var teikt, modificēts 1.priekšlikums, kur ir noteikta apakšējā un augšējā robeža.

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - Juridiskās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 19, atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 3.priekšlikumā Juridiskā komisija iesaka noteikt arī apakšējo robežu, sākot no 500 latiem. Komisija aicina balsot „par”. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - Juridiskās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 15, atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 4. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumā - ir novērsta iepriekš pieļautā kļūda 215.9 pantā. Protams, Juridiskā komisija šo precizējumu atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 5.priekšlikumu ir iesniegusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Juridiskā komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. Līdz ar to komisijas vārdā aicinu balsot par šiem pieciem likumprojektiem, kas iekļauti vienā kopīgā likumprojektā, un trešajā lasījumā balsot „par”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 5, atturas - 11. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Guntis Blumbergs.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.4025. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uz trešo lasījumu nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, tāpēc lūdzu jūs atbalstīt minētos likuma grozījumus trešajā, galīgajā, lasījumā. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Ar lielu sajūsmu to darām!”)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

G.Blumbergs. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Andis Kāposts.

A.Kāposts (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.4026 - likumprojektu „Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums” trešajā lasījumā. Saņemti 28 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 2.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 3.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 4.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 5.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 6.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 7.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 8.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 9.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 10.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 11. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Vārds debatēs deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi likumdevēji! Mana priekšlikuma būtība ir izvirzīt bērniem, kuri vēlas kļūt par latviešiem, reālas prasības. Pēc tam, kad Juridiskā komisija otrajā lasījumā bija samaisījusi visai saprātīgo likumprojektu, bērniem tāpat kā pieaugušajiem tiek izvirzīta prasība, ka gadījumā, ja viņi vēlas mainīt tautību uz latviešu, viņiem vajag uzrādīt vai nu dokumentu par izglītību, vai arī valodas prasmes apliecību.

Gribu atgādināt kolēģiem, ka šo likumprojektu Saeimā iesniedza Ministru kabinets, lai samazinātu vecuma līmeni, sākot ar kuru persona var patstāvīgi griezties valsts institūcijā sakarā ar vārda vai tautības nomainīšanas jautājumu, konkrēti - no 16 uz 15 gadiem. Tieši tādēļ valdība neiekļāva likumprojektā pašreiz spēkā esošo normu par iepriekš minēto dokumentu uzrādīšanu. Piecpadsmit gadus vecam bērnam nav un principā nevar būt nedz dokumenta par izglītību, nedz valodas prasmes apliecības. Atkārtošu vēlreiz, ka tas nav atsevišķa deputāta viedoklis, bet gan Ministru kabineta viedoklis kopumā. Lūk, es arī ierosinu daļēji izlabot pieļauto kļūmi un pieprasīt iepriekš minētos dokumentus vienīgi no tām personām, kuras ir sasniegušas 16 gadu vecumu.

Neatbalstīdams manu priekšlikumu, Saeimas valdošais vairākums demonstrēja juridisku debilitāti, izvirzīja nepilngadīgajam pusaudzim prasības, par kurām ir iepriekš zināms, ka viņš nebūs spējīgs tās izpildīt. Protams, mūsu likumdošanas praksē juridiskās debilitātes izpausme nebūt nav izņēmums, bet gan drīzāk norma. Tomēr labāk to neizpaust. Vismaz attiecībā uz bērniem. Un it īpaši pret tiem, kuri demonstrē savu dziļi lojālo attieksmi pret valsti un sabiedrību, izrādīdami vēlmi kļūt par latviešiem.

Aicinu atbalstīt manu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā deputāts Kāposts vēlas ko piebilst?

A.Kāposts. Komisija nolēma neatbalstīt šo piedāvājumu un lūdz atbalstīt komisijas vērtējumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 62, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Kāposts. 12. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 13. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 14. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 15. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kāposts. 16. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 17. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 18. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 19. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 20. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 21. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kāposts. 22. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 24.priekšlikumā.

Tāpat ir atbalstīts 23.priekšlikums un iekļauts 24.priekšlikumā.

Un 24. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 25. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 26.priekšlikumā.

Un 26. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. 27. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 28.priekšlikumā.

Un 28. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kāposts. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - 2, atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Ārstniecības likumā”, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labdien, cienījamie deputāti! Skatām likumprojektu „Grozījumi Ārstniecības likumā”. Gribu pievērst jūsu uzmanību tam, ka mums jāizskata divi dokumenti. Ja tehnisku iemeslu dēļ kādam nav otrā dokumenta, kurš ir ar numuru 4032A, tad ticiet savam deputātam, kurš ievēlēts komisijā, tāpēc ka visi lēmumi tur tika pieņemti vienbalsīgi.

Sākam skatīt dokumentu Nr.4032A.

1.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Orlovs. 2.priekšlikums, kuru sagatavoja Sociālo un darba lietu komisija, vienbalsīgi tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Orlovs. Savukārt 3.priekšlikumu mēs skatīsim no dokumenta Nr.4032, kurš tika jums izdalīts, un to sagatavoja Sociālo un darba lietu komisija. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Orlovs. Līdz ar to es jūs lūdzu atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Ārstniecības likumā” trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ārstniecības likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Latvijas Sarkanā Krusta likums”, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Godātais priekšsēdētāj, Prezidija locekļi! Godātie kolēģi!

Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi likumprojektu „Latvijas Sarkanā Krusta likums” trešajam lasījumam. Kopumā trešajam lasījumam ir iesniegti 23 priekšlikumi.

1. - atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 2. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 3. - arīdzan atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 4. - Juridiskā biroja izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts komisijas 5.priekšlikumā, kurš komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 6. - Juridiskā biroja izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 7.priekšlikumu izstrādājis Juridiskais birojs. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 8. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 9. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 10. - atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 12. - deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 13. - Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra Porieša priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 14. - Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra Porieša priekšlikums. Atbalstīts un izteikts komisijas 17.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Gluži tāpat 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iestrādāts komisijas 17.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 16. - Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra Porieša priekšlikums. Atbalstīts un izteikts komisijas 17.priekšlikumā, kas komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un izteikts komisijas 19.priekšlikumā, kas komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un ietverts komisijas 22.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 21. - atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 22. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums, kurā iekļauts arī Juridiskā biroja 20.priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 23. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Līdz ar to, cienījamie kolēģi, visi priekšlikumi ir izskatīti, un es aicinu jūs atbalstīt likumprojektu „Latvijas Sarkanā Krusta likums” galīgajā, trešajā, lasījumā, vienlaikus komisijas vārdā piebilstot, ka šis likumprojekts ir nogājis ļoti garu ceļu mūsu Latvijas parlamentā, sākot jau no 6., 7. un 8.Saeimas. Un es ar patiesu gandarījumu gribu teikt, ka beidzot šis ilgais ceļš būs pabeigts, un jūs atbalstīsiet to trešajā, galīgajā, lasījumā.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Latvijas Sarkanā Krusta likums” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”. Likumprojekta numurs 1061/Lp9.

Grozījums ir saistīts ar norādījumu par operatīvās darbības nodrošināšanas pasākumu realizācijā izmantojamās valsts mantas atsavināšanas nosacījumiem un iegūto līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos. Komisija izskatīja šo grozījumu, un es lūdzu jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - 5, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam šā gada 20.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” ar reģistrācijas numuru 1138/Lp9, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Jā, kolēģi! Arī šie grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā (ar reģistrācijas numuru 1138/Lp9) saņemti no valdības. Komisija šos grozījumus izskatīja. Grozījumi ir saistīti ar pašvaldību un valsts kustamās mantas maiņas kā viena atsavināšanas veida tiesisko regulējumu. Komisija lūdz jūs akceptēt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - 5, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam šā gada 20.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

 

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Dāmas un kungi! Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā nav tie, par kuriem šobrīd notiek plašas diskusijas, bet ir Ministru kabineta iesniegts likumprojekts par pārvaldītāju loku paplašināšanu līdz līmenim, kuru prasa Eiropas līgums. Patiesībā tas mums ir jāizdara, un es aicinu jūs nobalsot „par” šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

K.Leiškalns. 22. - zīmīgais aprīlis! Līdz 22.aprīlim komisija gaidīs jūsu priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Tā, dāmas un kungi! Šeit ir likumprojekts, kura sēdē izskatāmā dokumenta numurs ir 3917. Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” valdībā ir radīts, lai saskaņotu likumu „Par nodokļiem un nodevām” ar Maksātnespējas likumu. Tajā ir iestrādātas arī vairākas Eiropas Savienības direktīvas, jo, manuprāt, šobrīd Eiropa uzsāk pret dažām dalībvalstīm, to skaitā arī pret Latviju, šo direktīvu neīstenošanu.

Tāpēc aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

K.Leiškalns. Kolēģi! Komisija gaidīs jūsu viedos priekšlikumus līdz šā gada 16.aprīlim.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3888 un dokumentu Nr.4003.

Godājamie kolēģi! Situācija ir tāda, ka starptautiskās palīdzības saņemšanu atbilstoši Eiropas Savienības normām pašlaik reglamentē trīs Ministru kabineta noteikumi. Tas viss ir labi, bet šie Ministru kabineta noteikumi ir izdoti uz spēku zaudējušā 1993.gada 15.jūlijā pieņemtā un Saeimā apstiprinātā Ministru kabineta iekārtas likuma pamata. Pa šo laiku ir stājies spēkā jau jauns likums. Man ir grūti pateikt, kāpēc tās vai citas ministrijas, Valsts kanceleja vai kādas citas institūcijas tikai tagad ir pamodušās, ka šo likumu ir nepieciešams grozīt.

Kolēģi! Ārlietu komisijā mēs esam izskatījuši un vienbalsīgi nolēmuši atbalstīt šā likumprojekta skatīšanu pirmajā lasījumā. Aicinu to darīt arī jūs.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - šā gada 25.aprīlis.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Manuprāt, likumprojekta nosaukums jau norāda uz to jomu, kuru mēs ar šo likumu vēlamies reglamentēt. Kolēģi! Strādāsim ar dokumentiem Nr.3849 un Nr.4004.

Godājamie kolēģi! Gribu teikt, ka nolīgums reglamentē pasažieru un kravu gaisa pārvadājumu veikšanas vispārējos principus, nodokļu un nodevu piemērošanu, abpusēju licenču un apliecību atzīšanu, strīdu izšķiršanu un arī citus ar regulāras gaisa satiksmes veikšanu saistītus jautājumus.

Komisijā šis likumprojekts guva vienbalsīgu atbalstu. Aicinu arī jūs nobalsot tieši tāpat.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija jūsu priekšlikumus gaidīs līdz 20.aprīlim šajā gadā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3879. Jūsu uzmanībai tiek piedāvāts grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā. Šo likumprojektu ir iesniedzis Ministru kabinets, un tā sagatavotāja ir Iekšlietu ministrija.

Likumprojekta apjoms ir pavisam neliels, tas ir tikai precizējums 39.panta trešajā daļā. Un, tā kā tas ir saistīts ar jau ļoti tuvajām vēlēšanām, tad Juridiskā komisija ir lūgusi atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par steidzamības piešķiršanu šim likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 15, atturas - 4. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.Muižniece. Komisija ir atbalstījusi likumprojektu pirmajā lasījumā un lūdz arī Saeimu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - 13, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad otrajā lasījumā likumprojekts tiks izskatīts Saeimas sēdē.

V.Muižniece. Komisija gaidīs priekšlikumus līdz šā gada 15.aprīlim un lūdz to izskatīt 23.aprīlī Saeimas sēdē.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15.aprīlis. 23.aprīlis - izskatīšana Saeimas sēdē. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”, otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” otrajā lasījumā. Ir saņemti 26 priekšlikumi. Tie visi ir arī izskatīti.

Un šajā otrajā lasījumā mēs esam paveikuši diezgan būtiskus darbus. Pirmām kārtām es gribu uzsvērt, ka esam reorganizējuši Labklājības ministrijas sistēmu, izslēdzot vienu lieku institūciju, - un tā ir Sociālo pakalpojumu pārvalde, līdz ar to ietaupot līdzekļus. Kā arī esam ietaupījuši līdzekļus, radot iespēju pārskaitīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai pensiju, pensiju piemaksu un pabalstu naudu tieši speciālajām aprūpes iestādēm. Nu vairs nebūs jāmaksā „Latvijas Pastam” par katru parakstu 1,22 lati. Tas arī ir ietaupījums.

Tātad mēs varam sākt ar 1.priekšlikumu. Tas ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Bendrāte. Arī Sociālo un darba lietu komisijas 2.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 3. - labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas 4.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Sociālo un darba lietu komisijas 5.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Sociālo un darba lietu komisijas 6.priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Tāpat arī 7. - komisijas priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Arī 8. - tieši tāpat. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 9. - labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums - ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 10. - labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Tieši tāpat 11. - labklājības ministra priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 12. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 13. - labklājības ministra priekšlikums - ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 14. - Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Sociālo un darba lietu komisijas 15.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds debatēs deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie Sociālo un darba lietu komisijas locekļi! Jūsu komisija bija demonstrējusi absolūti antisociālu vēlmi - atņemt naudu visnabadzīgākajiem iedzīvotājiem. Proti, ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā dzīvojošai personai ir tiesības uz noteiktu naudas summu personiskiem izdevumiem 15 procentu apmērā no viņas pensijas. Komisija grasās pazemināt šo līmeni līdz 10 procentiem - tas ir, pusotru reizi. Diez vai šis jaunievedums ļaus ietaupīt daudz naudas. Nedz Saeimas ēkas fasādes remontam pietiks, nedz kaut vai viena Latvijas kareivja Afganistānā uzturēšanai.

Es piedāvāju tiem deputātiem, kuri vēlas atbalstīt šo taupības priekšlikumu, sekot pasaulē slavenā politiķa Mihaila Gorbačova padomam un sākt pārbūvi pašiem ar sevi - proti, pazemināt sev algu nevis par piecpadsmit procentiem, bet pusotru reizi. Tieši tikpat daudz, cik viņi paredz pazemināt pabalsta apmēru nabadzīgākajiem likteņa pabērniem.

Aicinu šo komisijas priekšlikumu neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātei Aijai Barčai.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Es aicinu atbalstīt šo Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu un varu paskaidrot, ko nozīmē 15 procentus samazināt uz 10 procentiem.

Sociālās aprūpes iestādēs - gan valsts, gan pašvaldību - dzīvo cilvēki, kas… un šajā gadījumā ir runa par valsts sociālās aprūpes namiem, proti, par tiem 33 namiem, kas ir visā Latvijā, un par vairāk nekā 10 līgumorganizācijām… To klienti ir cilvēki ar psihiska rakstura saslimšanām, kas tur ir ievietoti… Tie ir I vai II grupas invalīdi, un faktiski viņi tiek finansēti no valsts budžeta līdzekļiem.

Kolēģi, ir jāņem vērā, ka pašreiz šiem cilvēkiem gluži tāpat kā visiem invalīdiem Latvijā tiek maksāta piemaksa par darba stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, un Latvijā daudziem pensiju un piemaksu saņēmējiem tas, protams, ir ievērojams ieguvums. No šā gada 1.janvāra šī piemaksa par katru darba stāža gadu ir noteikta un tiešām tiek maksāta arī visiem invalīdiem, kuriem ir šis darba stāžs.

Vēl viens arguments ir tas, ka, sākot ar šā gada 1.janvāri, ir palielināts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs invalīdiem no bērnības, kuri arī atrodas šajās aprūpes iestādēs, no 50 uz 75 latiem.

Un vēl viens arguments, kolēģi! Pašreiz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā mēs esam noteikuši, ka šī piemaksa un šī rokasnauda jeb kabatas nauda, kā mēs to varam nosaukt… No kā tā veidojas? Tā ir pensija plus piemaksa. Un no šīs kopējās summas tie ir 10 procenti. Iepriekšējā periodā cilvēki saņēma tikai no invaliditātes pensijas un no valsts vecuma pensijas šos procentus. Tagad ir pensija plus piemaksa, un tikai tad tiek rēķināts šis procentuālais apmērs.

Un vēl viens arguments, kolēģi! Kādēļ es aicinu jūs šo lietu atbalstīt? Tādēļ, ka šie 5 procenti neaiziet nezin kur, bet šie 5 procenti paliek šā aprūpes centra rīcībā, lai varētu cilvēkiem nodrošināt vai nu labāku ēdināšanu, vai arī kādu citu pasākumu.

Es aicinu, kolēģi, šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

S.Bendrāte. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt 15.priekšlikumu, kuru komisija patiešām pamatīgi izanalizēja un atzina par pareizu esam.

Sēde vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 15. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 20, atturas - 1. Priekšlikums atbalstīts.

S.Bendrāte. 16. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Bendrāte. 17. - Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts nevis pēc būtības, bet tāpēc, ka šis jautājums nav šā likuma priekšmets. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Nav taisnība!”) Komisija nolēma, ka nebūtu iespējams šajā likumā iekļaut normu par pašvaldību tiesībām piešķirt atmaksājamu atbalstu ģimenēm, kurām ir hipotekārais kredīts vienīgā mājokļa iegādei un kurām šā kredīta atmaksas dēļ nav līdzekļu pamatvajadzībām. Tas ir cita likuma priekšmets, un tāpēc mēs šo priekšlikumu noraidījām.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds debatēs deputātam Ainaram Baštikam.

A.Baštiks (LPP/LC frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Pašlaik, kad arvien vairāk iedzīvotāju zaudē darbu un ienākumus, strauji pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri varētu tikt atzīti par trūcīgajiem un saņemt pašvaldības atbalstu, ja vien viņiem nebūtu kredītsaistību par vienīgā mājokļa iegādi.

Pavisam nesen mēs lasījām, ka Rīgā vien jau ir vairāk nekā 50 ģimeņu, kurām ir hipotekārā kredīta saistības un kuras ir vērsušās pašvaldībā pēc sociālās palīdzības.

Šī iedzīvotāju kategorija nevar pretendēt uz sociālo palīdzību. Saskaņā ar esošo likumdošanu personas ar kredītsaistībām, to skaitā ar hipotekāro kredītu saistībām vienīgā mājokļa iegādei, nevar tikt atzītas par trūcīgām un līdz ar to nevar pretendēt uz pašvaldības atbalstu.

Pašreizējā situācijā pašvaldība var palīdzēt tikai tad, kad ģimene jau ir izlikta uz ielas. Lai stiprinātu tiesiskās aizsardzības mehānismu tām ģimenēm, kurām ir radušās īslaicīgas grūtības atmaksāt kredītu par vienīgo mājokli, LPP/LC frakcijas deputāti ir iesnieguši priekšlikumus par Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.pantu, un tie paredz, ka pašvaldība ir tiesīga sniegt atmaksājamu atbalstu ģimenēm, kurām vienīgā mājokļa iegādei ņemtu hipotekāro kredītu atmaksas dēļ trūkst līdzekļu pamatvajadzību apmierināšanai.

Saskaņā ar mūsu priekšlikumiem pašvaldības pēc skaidriem un precīziem kritērijiem rūpīgi izvērtēs, vai un kāda veida sociāls atbalsts ir nepieciešams konkrētajai personai. Lai izvairītos no tā, ka pašvaldības palīdzību saņem personas, kuras ir spekulējušas ar nekustamo īpašumu, katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos reglamentēs to, kuras personas ir tiesīgas saņemt pašvaldības atbalstu, kā arī noteiks tā apmēru. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Pareizi!”)

Šo priekšlikumu pieņemšana nodrošinās pašvaldībām iespējas palīdzēt saviem iedzīvotājiem, pirms viņi nokļūst reālā krīzes situācijā un nonāk uz ielas. Šo priekšlikumu pieņemšana dos iespēju pašvaldībām iesaistīties un risināt jautājumus brīdī, kad ģimenei ir vajadzīgs tikai neliels atbalsts, lai varētu pārvarēt šo krīzi, un tāpēc LPP/LC šo sociālās palīdzības veidu nerosina likumā noteikt kā obligātu pienākumu pašvaldībām. Domāju, ka sociālā atbalsta sniegšana īslaicīgās grūtībās nonākušām ģimenēm, kuras no savas puses gatavas darīt visu, lai ātrāk atrisinātu savas problēmas, pašvaldībai galu galā izmaksātu lētāk nekā vēlāk šo ģimeņu ielikšana sociālajās mājās vai pat sociālo māju celšana viņu vajadzībām. Aicinu atbalstīt 17., 18. un 19.priekšlikumu - LPP/LC frakcijas priekšlikumus. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Pareizi!”)

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Jānim Lagzdiņam.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi deputāti! Slavējami ir tas, ka kolēģi no Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas domā, kā risināt šo problēmu. Taču es aicinu kolēģus, pirms iesniegt priekšlikumus par šo likumu, izlasīt spēkā esošos likumus, kuri minēto problēmu jau vairākus gadus risina un jau paredz pašvaldībām šādas tiesības, kādas ierosina kolēģi, vēl labvēlīgākā formā.

Proti, spēkā ir likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 27.pants, kas, godātie kolēģi no Latvijas Pirmās partijas, dod pašvaldībām tiesības piešķirt pabalstu kredītprocentu segšanai, turklāt, godātie kolēģi, neatmaksājamu pabalstu! (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Tā nav godīga attieksme!”) Šāda norma, šādas tiesības jau ir vairākus gadus. Es aicinu Latvijas Pirmās partijas deputātus, kuriem Rīgas domē ir sava frakcija un no kuru vidus ir pat mēra vietnieks, iesniegt priekšlikumus. Arī citās lielās pašvaldībās jums ir savas frakcijas. Aicinu iesniegt šādus priekšlikumus, izstrādāt saistošos noteikumus un piešķirt šādus pabalstus, ja ir tāda nepieciešamība. Turklāt minētā likuma, proti, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma, 35.panta trešā daļa skan šādi: „Pašvaldība ir tiesīga izmaksāt arī citus pabalstus, ja ir apmierināts pamatots pašvaldības iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta.”

Tātad, kolēģi deputāti, jau šobrīd ir tā, ka spēkā esošie divi likumi dod tiesības izmaksāt šādus pabalstus un pieņemt saistošos noteikumus.

Es aicinu šādu lieku normu neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

S.Bendrāte. Komisijas vārdā es aicinu neatbalstīt šo LPP/LC frakcijas priekšlikumu, jo tas nav šajā likumā ietverams priekšlikums. Komisija aicina to nepazaudēt un iestrādāt kādā citā no likumiem, ja frakcija uzskata to par nepieciešamu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 32, pret - 51, atturas - 6. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Bendrāte. 18. - LPP/LC frakcijas priekšlikums. Tas ir saistīts ar iepriekšējo, tāpēc nav atbalstīts un droši vien nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

S.Bendrāte. 19. - LPP/LC frakcijas priekšlikums. Tieši tāpat ir saistīts ar iepriekšējo un droši vien arī nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Bendrāte. 20. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 21. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 22. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. 23. - labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Arī 24. - labklājības ministra priekšlikums - ir daļēji atbalstīts. Tas atbalstīts komisijas priekšlikumā - 25.priekšlikumā -, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Bendrāte. Un ministra Ulda Auguļa iesniegtais 26.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Es aicinu jūs, kolēģi, nobalsot par likumprojektu „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Bendrāte. Kolēģi! Čaklam priekšlikumu iesniegšanas darbam termiņš ir 24.aprīlis.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Ir laiks pārtraukumam. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, paziņojumam vārds deputātam Jānim Reiram.

J.Reirs (frakcija „Jaunais laiks”).

Kolēģi! Baltijas lietu apakškomisijas sēde Juridiskās komisijas sēžu zālē pulksten 12.35.

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Vitālijs Aizbalts, Ainars Baštiks, Ausma Ziedone-Kantāne, Vaira Paegle, Oļegs Deņisovs, Ina Druviete, Arturs Krišjānis Kariņš, Visvaldis Lācis un Artis Pabriks.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 13.00, tātad 27 minūtes.

 

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Mums acīm redzami nav kvoruma… Varētu varbūt vēl vienu reizi zvanīt…

Un tā, godātie kungi un dāmas, šodienas sēdi turpinām ar likumprojektu „Grozījums Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija minētā likumprojekta otrajam lasījumam ir saņēmusi 18 priekšlikumus.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 3. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Ligitas Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 4. - Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 5. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 6. - bijušā zemkopības ministra Mārtiņa Rozes priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 7. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 8. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 9. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 10. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 11. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 13. - bijušā zemkopības ministra Rozes priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 14. - bijušā zemkopības ministra Rozes priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 15. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts un izteikts kā 19.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 16. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts un izteikts kā 20.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. 17. - parlamentārās sekretāres Silaraupas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Tutins. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Tutins. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam piedāvājam noteikt 16.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Sporta likumā”, otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim priekšlikumus.

1. - deputāta Ivana Klementjeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds debatēs deputātam Ivanam Klementjevam.

I.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi!

Ir sagatavoti priekšlikumi likumprojektam „Grozījumi Sporta likumā”. Likumam ir jābūt skaidram un saprotamam, un visiem terminiem, kas ir sastopami likuma tekstā, ir jābūt atšifrētiem. Tāpēc es ierosinu ierakstīt 1.pantā tāda termina kā „fiziskā rehabilitācija” skaidrojumu. Kas ir fiziskā rehabilitācija? Tā ir sportista organisma funkciju atjaunošana pēc sporta nodarbībām. Kāpēc tā ir vajadzīga? Mēs atceramies, ka pagājušajā gadā pirms Olimpiskajām spēlēm Ieva Tāre guva traumu atlases turnīrā un pēc tam nevarēja pilnvērtīgi piedalīties Olimpiskajās spēlēs. Sakarā ar to mēs zaudējām vienu spēli ukraiņiem, tad baltkrieviem un nevarējām piedalīties nākamajā ciklā atlases turnīrā, un tas nozīmē, ka Latviju pasaulē parādīja mazāk... Mēs zaudējām... Cik miljardus zaudējām, to ir grūti izvērtēt... Laikam desmit miljardus zaudējām sakarā ar to, ka Latvija nepiedalījās vienā spēlē.

Un tas tā notika tāpēc, ka pie mums Latvijā diemžēl nav neviena profesionāla rehabilitācijas centra sportistiem!

Tāpēc es piedāvāju jums priekšlikumu ieviest šeit arī termina „fiziskā rehabilitācija” skaidrojumu, lai tas būtu saprotams un lai cilvēki sāktu domāt par to, ka ir jābūt tādam centram, kurā sportisti var piedalīties un arī ārstēties.

Par sporta veterānu kustību. Latvijas Sporta veterānu savienība šogad rīkos jau 46. Latvijas čempionātu. Un tas attiecas uz 17 sporta veidiem. Šī savienība apvieno apmēram desmit tūkstošus bijušo sportistu, kas aktīvi propagandē sportisku dzīvi un piedalās ne tikai Latvijas sacensībās, bet arī pasaules un Eiropas čempionātos starp veterāniem sava vecuma grupās. Pagājušajā gadā sporta veterāni izcīnīja un atveda 186 medaļas. Viņi propagandē Latviju. Un viņi grib arī redzēt, ka arī par viņiem ir runa Sporta likumā.

Sportista pase... Tas šeit ir ierakstīts, lai pilnveidotu Sporta likumu un parādītu, ka ne tikai mums Latvijā ir tāda kā potēšanas pase (kā mēs zinām, visiem ir tāda, un tur norādīts arī personas kods)… ka arī sportistiem tāda pase ir. Tur ir uzrādīts, kad viņš ir dzimis, kur, kurā klubā viņš sācis nodarboties ar sportu, pie kāda trenera, kādas viņam ir profesionālās slimības, kuras ir atļauts tur iezīmēt. Un tas palīdz arī mandātu komisijai strādāt daudz ātrāk un bez sāpīgiem jautājumiem...

Tautas sports apvieno tos, kas ar sportu nenodarbojas profesionāli kā tie, kuri ir veterānu kustībā. Tautas sports tikko sāk spert savus pirmos soļus... Un arī viņi piedalās... Mūsu nacionālajā sporta attīstības programmā 2006.-2012.gadam ir atvēlēta vesela nodaļa tautas sportam. Bet kas tas ir - nav nekur atrunāts. Tāpēc es ierosinu to skaidrojumu te ierakstīt.

Un treneris... Nu kā gan Sporta likums var būt bez termina „treneris”! Mēs zinām, ka vienmēr sportistam blakus ir treneris. Treneris ir tas, kas vada sportistu, kas viņu trenē, un tāpēc šeit nevar būt, piemēram, tāds termins kā „sporta organizators” vai „sporta speciālists”... Protams, ka viņš ir speciālists, bet... „treneris” - tas ir treneris, un tas vārds skan visās valodās.

Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Šeit ir vairāki juridiskas dabas jautājumi. Ne visi šie termini, kuru skaidrojumu piedāvā 1.priekšlikuma iesniedzējs, ir atspoguļoti likuma tālākajā tekstā. Un, ja jau likuma tālākajā tekstā šie termini neatspoguļojas, tad šie 1.priekšlikumā minētie termini nevar parādīties arī likuma preambulā. Bet, ņemot vērā to, ka daži no šiem deputāta piedāvātajiem terminiem tomēr likumā parādās, komisija, gatavojot likumprojektu trešajam lasījumam, noteikti vēlreiz izvētīs šo priekšlikumu un noteikti dažus no piedāvājumiem iekļaus likumā.

Šobrīd es aicinu noraidīt šo priekšlikumu. Taču komisija vēl pie šā jautājuma strādās, sagatavojot likumprojektu izskatīšanai trešajā lasījumā.

Šobrīd aicinu balsot „pret”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Ivana Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 40, atturas - 18. Priekšlikums nav atbalstīts.

Dz.Ābiķis. 2. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas priekšlikumā - 3.priekšlikumā -, kurš arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 4. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Ir atbalstīts, turklāt nedaudz redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 5. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Vārds debatēs deputātam Ivanam Klementjevam.

I.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Sporta likumā ir ierakstīts, ka Sporta federācijas mērķis ir vadīt un koordinēt šo darbību, bet es piedāvāju grozījumu, ka Sporta federācijai tas nav mērķis, bet ka tā konkrēti vada un koordinē visu šo darbību. Kāpēc tas ir vajadzīgs? Tāpēc, ka pašlaik Latvijā federācijām varbūt nav tik atbildīga loma atvēlēta mūsu Sporta likumā, un tāpēc mums ir daudzas citas problēmas. Pagājušajā gadā pie mums Sporta apakškomisijā vērsās arī Latvijas Boksa federācijas dalībnieki, jo viņiem nav saprotami noteikumi par atlasi uz Olimpiskajām spēlēm - kas uz tām brauc, kas piedalās tajās. Diemžēl federācija ir ļoti pasīva.

Ir arī jautājumi par sporta bāzēm, to izveidošanu un uzturēšanu. Šajā sakarā es varu minēt, piemēram, sporta namu „Darba rezerves”, kas atrodas Sporta ielā 13/15. Tur no 2.aprīļa Finanšu ministrija diemžēl izlika ārā Latvijas Boksa federāciju. Un kur viņi tagad ir? Nevar zināt.

Tātad līdz ar šā priekšlikuma atbalstīšanu Sporta federācijas loma būtu daudz svarīgāka mūsu valstī. Un tā būs atbildīga arī par cīņu pret dopinga lietošanu un būs atbildīga daudz vairāk arī par speciālistu sagatavošanu konkrētajā nozarē.

Paldies. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Ābiķis.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Juridiskais birojs šo priekšlikumu noraidīja kā juridiski neprecīzu, un tāpēc arī komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputāta Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 39, atturas - 17. Priekšlikums nav atbalstīts.

Dz.Ābiķis. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 7. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis. Arī 8. - deputāta Klementjeva priekšlikums…

Sēdes vadītājs. Par vēlu, deputāt Klementjev! Mēs jau esam pārgājuši pie nākamā priekšlikuma.

Dz.Ābiķis. Arī 8. - deputāta Klementjeva priekšlikums. Ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāts Klementjevs vēlas piedalīties debatēs.

Sākam debates. (No zāles dep. I.Klementjevs: „Par 9.!”) Nu, bet, lūdzu, kaut kā centieties tomēr sekot līdzi tam, ko mēs darām. Jūs mazliet dezorganizējat darbu.

Tātad pret 8.priekšlikumu neviens neiebilst.

9.priekšlikums arī ir saņemts no deputāta Klementjeva.

Dz.Ābiķis. Arī 9.priekšlikums ir noraidīts no komisijas puses.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Vārds debatēs deputātam Ivanam Klementjevam.

 

I.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Senajā Grieķijā profesionālais sports nebija nejauša parādība, to radīja sabiedrības politiskā, sociālā un ekonomiskā dzīve. Mūsu dzīvē… Mēs arī nevaram iedomāties savu dzīvi bez Olimpiskajām spēlēm, pasaules čempionāta vai Eiropas čempionāta, un tajos piedalās tieši šie profesionālie sportisti. Tas ne tikai dod mums psiholoģisku atslodzi, bet ceļ arī patriotismu, kas pozitīvi ietekmē visu mūsu ekonomisko dzīvi.

Profesionālie sportisti ir tie cilvēki, pateicoties kuriem Latvija kļūst pazīstama pasaulē. Un tāpēc es uzskatu, ka tomēr viņus vajag atbalstīt. Un, lai arī pašvaldībām būtu kāds mērķis atbalstīt savus sportistus, lūdzu ierakstīt to Sporta likumā.

Bet nu par nākamo jautājumu - par izdienas pensijām sportistiem. Latvijas Republikas starptautisko prestižu veido ne tikai tās sasniegumi ekonomikā, politikā, mākslā un kultūrā. Starptautisku skanējumu Latvijas Republikas vārds vistiešāk un visātrāk iegūst tad, kad mūsu valsts sportisti gūst panākumus starptautiskās sacensībās, pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs. Vēlos atgādināt jums, ka sports nav tikai skaista izrāde, cilvēka spēju demonstrēšana un augstu godalgu piešķiršana. Tas ir cilvēku, kuri sevi pilnībā ziedojuši sportam, smags darbs. Sportisti pilnībā sevi ziedo uzvarai, aizmirsdami par savu personisko dzīvi un traumām. Tas viss notiek tādēļ, lai ar lepnumu varētu redzēt, kā paceļas mūsu valsts karogs un skan tās himna. Sportistam nav lielākas un vērtīgākas uzvaras kā vien Olimpisko spēļu zelta medaļas iegūšana. Tieši tādēļ olimpiskie čempioni tiek godāti vienmēr, un olimpiskā čempiona tituls nekad netiek aizstāts ar eksčempiona titulu…

Latvija var lepoties ar 21 olimpisko čempionu, 25 sudraba medaļu un 50 bronzas medaļu ieguvējiem. Tie ir pasaulē pazīstami cilvēki, kuru panākumiem ir uzgavilējuši tūkstošiem skatītāju stadionos, viņu panākumiem līdzi jutusi visa Latvija.

Kāds tagad ir šo cilvēku liktenis? Kā šodien dzīvo tie sportisti, kuri Latvijai ieguvuši olimpisko zeltu? Jāatzīst, ka dzīve viņiem nav viegla, ir jāārstē tās traumas, kuras gūtas sportojot. Vairāki no viņiem ir kļuvuši invalīdi.

Vairākās valstīs ir pieņemti likumi par pensijām tiem sportistiem, kuri devuši lielu ieguldījumu sporta attīstībā. Un, kā jūs saprotat, sportists arī nevar būt uz visu mūžu, tikai dažos sporta veidos, tādos kā burāšana un šaušana, daži sportisti var turpināt darboties līdz 60 gadu vecumam, bet citos sporta veidos to nevar. Vienkārši pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas ir - grib vai negrib - jāaiziet no sporta, tāpēc ka ir ļoti stipra konkurence.

Cienījamie kolēģi, vēršos pie jums ar lūgumu novērtēt viņu darbu un atbalstīt šo grozījumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Ābiķis.

 

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Uz šo jautājumu, protams, var paraudzīties no visdažādākajiem skatpunktiem. Tas ir diezgan komplicēts jautājums un, protams, arī diezgan aktuāls jautājums. Taču vienlaikus es gribu atgādināt, ka komisijas sēdē piedalījās gan Finanšu ministrijas pārstāvji, gan Latvijas Sporta federāciju padomes pārstāvji, arī Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvji ir piedalījušies, un mēs šīs lietas esam izdiskutējuši. Tomēr šobrīd mēs neuzskatījām par iespējamu atbalstīt šādu priekšlikumu… tik radikālu.

Tā ka diemžēl es aicinu balsot „pret”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. - deputāta Ivana Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 31, pret - 46, atturas - 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi!

10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. Aicinu balsot par likumprojektu kopumā otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Sporta likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu! Aicinu iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 27.aprīlim.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem”, otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Dukšinskis.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.4034 - likumprojektu „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem”. Komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, tāpēc aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dukšinskis. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu lūdzu noteikt šā gada 15.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Pasta likums”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Aizbalts.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Izskatāmais dokuments Nr.4039. Es lūgšu jums pacietību, jo ir iesniegts un komisijā izskatīts 121 priekšlikums.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 2. - arī Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 4. - bijušā Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, vienlaicīgi mainot punktu kārtību, un izteikts kā 7.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 5. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. Arī 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 7. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, mainīta punktu numerācija, izteikts kā 14.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 8. - arī Aizbalta priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 9. - bijušā Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Bergholca priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas 10.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas 12.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. 13. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 14. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, mainīta punktu numerācija, izteikts kā 21.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, arī mainīta punkta numerācija, izteikts kā 25.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 17. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Arī 18. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 19. - Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 21. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 21.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 23. - Aizbalta priekšlikumā, kas ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 24. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 25. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, mainīta punktu numerācija, izteikts kā 39.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 26. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts, ir mainīta punktu numerācija, izteikts kā 43.punkts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 29. - Aizbalta priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 30. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 31. - arī atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 33. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 34. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts atbildīgās komisijas izstrādātajā 35.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 36. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 37. un 38. - atbildīgās komisijas priekšlikumos. Visi trīs ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 39. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 40. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 41. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 42. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 43. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 44. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 45. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 44. - Aizbalta priekšlikumā un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 46. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 49.priekšlikumā, ko izstrādājusi atbildīgā komisija.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 47. - Aizbalta priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts daļēji un iekļauts 49. - atbildīgās komisijas...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 48. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts daļēji un iekļauts 49. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 50. - bijušā Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Bergholca priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 52. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 51. - Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 52. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 53. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 54. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 55. - Bergholca priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 57. - atbildīgās komisijas priekšlikumā. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Un 56. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts atbildīgās komisijas 57.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 58. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 59. - Juridiskā biroja priekšlikums. Kā vienmēr ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 60. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 61. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts atbildīgās komisijas 63.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 62. - Aizbalta priekšlikums. Līdzīgi. Atbalstīts daļēji un iekļauts 63. - komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 64. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 65. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 66. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 67. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 68. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 69. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 70. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Arī 71. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 72. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 73. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts atbildīgās komisijas 74.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 75. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 76. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 77. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 78. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts komisijas izstrādātajā 80.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Un līdzīgi arī 79. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 80. - komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 81. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas 82.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 83. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 84. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 85. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 86. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 87. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 88. - atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Arī 89. ir atbalstīts un redakcionāli precizēts. Tas saņemts no Juridiskā biroja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 90. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 91. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 92. - Bergholca priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 93. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 94. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 95. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 96. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 97. - Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts atbildīgās komisijas 98.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 99. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 100. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

 

V.Aizbalts. 101. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 102. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts komisijas 103.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 104. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 105. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 106. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 107. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 108. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 109. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 110. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 111. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 112. - Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 113. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas izstrādātajā 114.priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 115. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 116. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 117. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. Arī 118. - Juridiskā biroja priekšlikums. Un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 119. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 120. - Aizbalta priekšlikumā, kas ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts. 120. ir pēdējais - bijušā Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Aizbalta priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. 121. ir pēdējais…

V.Aizbalts. Jā, 121.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Pasta likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Aizbalts. Paldies, kolēģi, par vienbalsīgo atbalstu un izturību! Priekšlikumus komisija gaidīs līdz šā gada 16.aprīlim.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Saeimas Juridiskās komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Saeimas Juridiskās komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - 1, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - 1, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”. (No zāles: „Kauns! Kauns! Kauns!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 14, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā”. (No zāles: „O-o!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 8, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Šā likuma grozījums ir cieši saistīts ar šodien jau otrajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas nosaka aizliegumus par lauksaimniecībā lietojamās zemes transformāciju. Lai šis likums stātos spēkā līdzīgā termiņā un abi likumīgā kārtā sāktu savu darbību kopā, komisija aicina šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 13. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Tutins. Lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad Saeimas sēdē šis likumprojekts tiks skatīts otrajā lasījumā.

J.Tutins. Komisija aicina priekšlikumus iesniegt līdz 16.aprīlim un likumprojektu izskatīt Saeimas 30.aprīļa sēdē.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Tutins. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Likuma grozījumi nepieciešami, lai valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, simtprocentīgi piederošām kapitālsabiedrībām, izveidotajiem meitasuzņēmumiem noteiktu, ka šajos meitasuzņēmumos netiek veidotas padomes un noteikti līdzīgi ierobežojumi valdes locekļu atalgojumam.

Komisija lūdz šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 1, atturas - 12. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

M.Ārbergs. Lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret - nav, atturas - 8. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad otrajā, galīgajā, lasījumā likumprojekts tiks izskatīts Saeimas sēdē.

M.Ārbergs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - šā gada 16.aprīlis, izskatīšana - Saeimas 24.aprīļa sēdē.

Sēdes vadītājs. 24.aprīlī nav sēdes, 23.aprīlī ir sēde.

M.Ārbergs. 23. …

Sēdes vadītājs. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 16.aprīlis, un 23.aprīlī - izskatīšana otrajā, galīgajā, lasījumā. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” teksts tapa komisijas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas ekspertiem. Šie likuma grozījumi atvieglos situāciju tādā ziņā, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās esošo dzīvokļu īpašnieki varēs veiksmīgāk pretendēt uz Eiropas Savienības atbalsta saņemšanu dzīvojamo māju siltumizturības pasākumu nodrošināšanā.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam šā gada 20.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu””, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Arī šie grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu” saistīti ar daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku situāciju un iespējām pretendēt uz Eiropas Savienības atbalsta saņemšanu dzīvojamo māju siltumizturības pasākumu nodrošināšanā.

Lūdzu atbalstīt šos grozījumus pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Spurdziņš. Lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam šā gada 20.aprīli.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi, līdz ar to visa sēdes darba kārtība izskatīta.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm.

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, noklausīsimies paziņojumus.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam (Zaļo un Zemnieku savienības frakcija).

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks pulksten 14.00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Andrim Bērziņam (Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcija).

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisijas sēde pēc piecām minūtēm.

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Aigars Štokenbergs, Ausma Ziedone-Kantāne, Augusts Brigmanis, Vaira Paegle, Oļegs Deņisovs, Ina Druviete, Uldis Ivars Grava, Nikolajs Kabanovs, Kārlis Leiškalns, Arturs Krišjānis Kariņš, Visvaldis Lācis, Raimonds Pauls, Jakovs Pliners, Staņislavs Šķesters un Artis Pabriks.

Paldies par darbu. Uz redzēšanos!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2009.gada 8.aprīļa sēdi un Saeimas 2009.gada ziemas sesiju pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas ziemas sesijas 15.sēde

2009.gada 8.aprīlī

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” (Nr.1154/Lp9)
(Dok. Nr.3993, 3993A)
Par likumprojektu „Grozījumi Autopārvadājumu likumā” (Nr.1155/Lp9)
(Dok. Nr.3994, 3994A)
Priekšlikums - dep. V.Agešins (pret)
Par likumprojektu „Grozījumi Dzelzceļa likumā” (Nr.1156/Lp9)
(Dok. Nr.3995, 3995A)
Par likumprojektu „Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” (Nr.1157/Lp9)
(Dok. Nr.4002, 4002A)
Par likumprojektu „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” (Nr.1159/Lp9)
(Dok. Nr.4012, 4012A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1160/Lp9)
(Dok. Nr.4013, 4013A)
Par likumprojektu „Grozījumi „Likumā par budžetu un finanšu vadību”” (Nr.1161/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.4022, 4022A)
Priekšlikums - dep. A.Golubovs (par)
Par likumprojektu „Grozījums Tūrisma likumā” (Nr.1162/Lp9)
(Dok. Nr.4035, 4035A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” (Nr.1166/Lp9)
(Dok. Nr.4050)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” (Nr.1167/Lp9)
(Dok. Nr.4051)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei šā gada 8.aprīlī
(Dok. Nr.4040)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Arturam Krišjānim Kariņam šā gada 8.aprīlī
(Dok. Nr.4041)
Par darba kārtību
Lēmuma projekts „Par Jāņa Reira apstiprināšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju” (Nr.681/Lm9)
(Dok. Nr.4021)
Lēmuma projekts „Par Helmuta Brasova apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi” (Nr.682/Lm9)
(Dok. Nr.4027)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Selgas Lapejevas iecelšanu par Saldus rajona tiesas tiesnesi” (Nr.683/Lm9)
(Dok. Nr.4028)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Irīnas Makovskas iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi” (Nr.684/Lm9)
(Dok. Nr.4029)
Ziņo - dep. J.Reirs
Lēmuma projekts „Par Ligitas Multiņas iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi” (Nr.685/Lm9)
(Dok. Nr.4030)
Ziņo - dep. J.Reirs
Par darba kārtību
Priekšlikumi - dep. A.Klementjevs (pret)
- dep. J.Dalbiņš (par)
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” (Nr.1120/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4015)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Par balsošanas motīviem - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” (Nr.1158/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.4007)
Ziņo - dep. J.Dobelis
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu” (Nr.1108/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4005)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”” (Nr.1058/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4006)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr.682/Lp9) (Iekļauti likumprojekti Nr.860/Lp9; Nr.976/Lp9; Nr.1065/Lp9; Nr.1077/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4016)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā” (Nr.1106/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4025)
Ziņo - dep. G.Blumbergs
Likumprojekts „Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums” (Nr.668/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4026)
Ziņo - dep. A.Kāposts
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi Ārstniecības likumā” (Nr.1055/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4032)
Ziņo - dep. V.Orlovs
Likumprojekts „Latvijas Sarkanā Krusta likums” (Nr.777/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.4038)
Ziņo - dep. A.Barča
Likumprojekts „Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” (Nr.1061/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3557, 3998)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā” (Nr.1138/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3896, 3998)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” (Nr.1140/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3913, 3999)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr.1144/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3917, 4000)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā” (Nr.1137/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3888, 4003)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi” (Nr.1132/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3849, 4004)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” (Nr.1135/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3879, 4014)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Likumprojekts „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.1060/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4024)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Debates - dep. V.Buzajevs
- dep. A.Barča
- dep. A.Baštiks
- dep. J.Lagzdiņš
Paziņojums
- dep. J.Reirs
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs
Likumprojekts „Grozījums Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā” (Nr.1054/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4031)
Ziņo - dep. J.Tutins
Likumprojekts „Grozījumi Sporta likumā” (Nr.589/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4033)
Ziņo - dep. Dz.Ābiķis
Debates - dep. I.Klementjevs
- dep. I.Klementjevs
- dep. I.Klementjevs
Likumprojekts „Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem” (Nr.1090/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4034)
Ziņo - dep. J.Dukšinskis
Likumprojekts „Pasta likums” (Nr.1064/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.4039)
Ziņo - dep. V.Aizbalts
Lēmuma projekts „Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Juridiskās komisijas sastāva” (Nr.686/Lm9)
(Dok. Nr.4044)
Lēmuma projekts „Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sastāvā” (Nr.687/Lm9)
(Dok. Nr.4045)
Lēmuma projekts „Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas” (Nr.688/Lm9)
(Dok. Nr.4048)
Lēmuma projekts „Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā” (Nr.689/Lm9)
(Dok. Nr.4049)
Likumprojekts „Grozījums likumā „Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” (Nr.1159/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.4012)
Ziņo - dep. J.Tutins
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1160/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.4013)
Ziņo - dep. M.Ārbergs
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” (Nr.1166/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.4050)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par dzīvokļa īpašumu”” (Nr.1167/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.4051)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Paziņojumi
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs

Balsojumi

Grozījumi Autopārvadājumu likumā
Datums: 08.04.2009. 11:10:04 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3994 nodošanu komisijai

Grozījumi "Likumā par budžetu un finanšu vadību"
Datums: 08.04.2009. 11:13:54 bal002
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4022 nodošanu komisijai

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei šā gada 8.aprīlī
Datums: 08.04.2009. 11:15:46 bal003
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu dep. V.Paeglei

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Arturam Krišjānim Kariņam šā gada 8.aprīlī
Datums: 08.04.2009. 11:16:20 bal004
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu dep. A.K.Kariņam

Par Jāņa Reira apstiprināšanu par Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju
Datums: 08.04.2009. 11:18:10 bal005
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.4021

Datums: 08.04.2009. 11:30:12 bal010
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:34:42 bal012
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4015 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījums Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 08.04.2009. 11:40:42 bal013
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4007B pieņemšanu 2.lasījumā

Par Latvijas Republikas un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) līgumu par Latvijas Republikas pievienošanos konvencijai par Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas (EUMETSAT) dibināšanu (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:42:34 bal014
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4005 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem" (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:44:08 bal015
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.4006 pieņemšanu 3. lasījumā

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.682/Lp9) (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:49:00 bal016
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.682/Lp9) (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:49:40 bal017
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.682/Lp9) (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:50:14 bal018
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (Nr.682/Lp9) (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:51:16 bal019
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4016 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:52:10 bal020
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4025 pieņemšanu 3.lasījumā

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:56:40 bal021
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 11:58:40 bal022
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4026 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Ārstniecības likumā (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:00:34 bal023
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4032B pieņemšanu 3.lasījumā

Latvijas Sarkanā Krusta likums (3.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:04:54 bal024
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4038 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:06:08 bal025
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3557 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:07:28 bal026
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3896 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:08:44 bal027
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3913 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:10:00 bal028
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3917 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:11:42 bal029
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3888 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:13:04 bal030
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3849 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:14:28 bal031
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3879 steidzamību

Grozījums Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:14:56 bal032
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3879 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:23:10 bal033
Balsošanas motīvs: Par 15.priekšlikumu

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:30:10 bal034
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 12:31:34 bal035
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4024 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:05:22 bal036
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4031 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Sporta likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:11:40 bal037
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Sporta likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:14:42 bal038
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Sporta likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:20:22 bal039
Balsošanas motīvs: Par 9.priekšlikumu

Grozījumi Sporta likumā (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:21:00 bal040
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4033 pieņemšanu 2.lasījumā

Par Rīgas Stradiņa universitātes Satversmes grozījumiem (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:22:06 bal041
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4034 pieņemšanu 2.lasījumā

Pasta likums (2.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:32:56 bal042
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4039 pieņemšanu 2.lasījumā

Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā
Datums: 08.04.2009. 13:34:18 bal044
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.4045

Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā
Datums: 08.04.2009. 13:35:40 bal046
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.4049

Grozījums likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:36:52 bal047
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4012 steidzamību

Grozījums likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:37:24 bal048
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4012 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:38:54 bal049
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4013 steidzamību

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:39:20 bal050
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4013 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:41:06 bal051
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4050 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par dzīvokļa īpašumu" (1.lasījums)
Datums: 08.04.2009. 13:42:10 bal052
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4051 pieņemšanu 1.lasījumā