I.Mūrniece Ziemeļu un Baltijas valstu spīkeriem uzsver drošību un aizsardzību

(20.07.2018.)

“Baltijas un Ziemeļvalstu galvenā prioritāte ir drošība un aizsardzība. Lai atturētu Krieviju no agresijas, mums jāturpina stiprināt savas valsts aizsardzības spējas un cieši sadarboties NATO, Eiropas Savienībā un Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 19.jūlijā, Reikjavīkā piedaloties Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeru ikgadējā sanāksmē.

I.Mūrniece norādīja, ka drošības situācija Baltijas jūras reģionā saglabājas saspringta. Kremļa agresīvā rīcība, militārās mācības ar uzbrukuma scenārijiem, Kaļiņingradas militarizēšana, plānotie raķešu izmēģinājumi Baltijas jūrā nevairo mūsu drošību. Pieaug kiberuzbrukumu skaits un hibrīddraudi.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka NATO spēku klātbūtne Baltijas reģionā stiprina mūsu drošību. Arī šomēnes Briselē notikušais NATO samits apliecina alianses vienotību un stiprina drošību Baltijas jūras reģionā. Esam gandarīti par NATO samita laikā paziņoto lēmumu par daudznacionāla divīzijas līmeņa štāba “Ziemeļi” izveidi Latvijā, kas ir svarīgs solis NATO klātbūtnes nostiprināšanā mūsu reģionā.

Runājot par Austrumu partnerības valstu reģionu, I.Mūrniece aicināja Baltijas un Ziemeļvalstu kolēģus turpināt atbalstīt reformas tajās, neraugoties uz to, ka reformu process nenotiek tik raiti, kā vēlētos. Austrumu partnerības valstis saskaras ar nopietniem politiskiem un ekonomiskiem izaicinājumiem. Īpaši svarīgi sniegt atbalstu mūsu partneriem, kuri izvēlējušies iet Eiropas ceļu un ciena Eiropas vērtības.

NB8 valstu parlamentu vadītāji sanāksmē Reikjavīkā diskutēja par reģionālajiem izaicinājumiem, tostarp drošības un Austrumu partnerības jautājumiem. Tāpat parlamentāriešu darba kārtībā bija starpparlamentārās sadarbības jautājumi.

Saeimas priekšsēdētāja un citi NB8 valstu spīkeri piedalījās Islandes parlamenta Altinga svinīgajā sēdē par godu Islandes neatkarības un suverenitātes simtgadei, kura notika UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Tingveliras Nacionālajā parkā — vietā, kur sanācis senais Altings. 1918.gada 18.jūlijā Altingā tika parakstīta vienošanās starp Islandi un Dāniju, dodot ceļu Islandes neatkarībai.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde