Pieminot 11.septembra traģisko notikumu desmito gadadienu, Āboltiņa nosūta vēstuli ASV Kongresa spīkeram

(11.09.2011.)


Pieminot desmito gadskārtu kopš 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa nosūtījusi vēstuli ASV Parlamenta Pārstāvju palātas spīkeram Džonam Bēneram (John Boehner).

„Šajā atceres dienā pieminam 2001.gada 11.septembra terora aktos bojāgājušos Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijas pavalstī. Esam kopā ar bojāgājušo bērniem, tuviniekiem un kolēģiem. Viņu zaudētās dzīvības parādīja, cik bīstams un necilvēcīgs var būt starptautiskais terorisms, vienlaicīgi liekot apzināties, ka cīņa pret terorismu nav uzvarama vienatnē,” norāda Saeimas priekšsēdētāja. Viņa uzsver, ka „tāpēc ir svarīgi būt kopā starptautiskās drošības organizācijās, kāda ir NATO un būt ciešiem sabiedrotiem, kādi ir Latvija un ASV”.

„Latvija kā uzticams ASV sabiedrotais un NATO dalībvalsts ir sniegusi un turpinās sniegt savu ieguldījumu cīņā pret starptautisko terorismu. Latvija ir ieviesusi daudzpusējos pretterorisma instrumentus un stiprinājusi nacionālās pretterorisma spējas. Mūsu karavīri kopā ar ASV un sabiedroto karavīriem piedalās Afganistānas situācijas stabilizācijā un šīs valsts atjaunošanā, kuras teritorijā savulaik tika sagatavoti 11.septembra terora aktu veicēji. Ir svarīgi, lai savu sabiedrotā pienākumu Afganistānā paveicam līdz galam,” akcentē S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsver, ka „11.septembra terora akti katram no mums bija cilvēcīgs šoks, tie radīja bailes par nākotni un mūsu drošību. Tās dienas notikumi vēsturiski izmainīja starptautisko vidi un globālo drošību. Mērķis bija iedragāt mūsu pasaules kārtību, taču pēc 11.septembra notikumiem apziņa par kopējiem draudiem ir saliedējusi starptautisko sabiedrību un vienojusi to kopīgai cīņai pret terorismu. 2001.gada 12.septembrī pirmo reizi NATO vēsturē tika iedarbināts Ziemeļatlantijas līguma 5.pants – Alianses kolektīvās aizsardzības mehānisms. Šis lēmums demonstrēja transatlantisko solidaritāti un vienotību”.

„Pirms desmit gadiem, 2001.gada 11.septembrī, teroristiskā organizācija al-Qaeda laupīja tūkstošiem cilvēku dzīvību, tādējādi metot izaicinājumu visai demokrātiskajai pasaulei un starptautiskajai drošībai,” vēstulē atzīmē Saeimas priekšsēdētāja.

„Globālais terorisms ir kļuvis par vienu no nopietnākajiem drošības draudiem mūsdienu pasaulei, apdraudot gan nevainīgu cilvēku dzīvības, gan mēģinot šķelt sabiedrību. Starptautisko organizāciju ietvaros svarīgi turpināt darbu pie praktisko pasākumu īstenošanas un vēl ciešākas starptautiskās sadarbības veicināšanas cīņā pret terorismu,” pauž Saeimas priekšsēdētāja.

 

 
Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem