Āboltiņa: 1991.gada 21.augusts iezīmēja galīgu Latvijas atgriešanos Rietumvalstu saimē

(21.08.2011.)
VideoGalerija

Līdz ar 21.augusta vēsturisko lēmumu, kas atjaunoja Latvijas valstisko neatkarību, pirms 20 gadiem Latvija no jauna kļuva par starptautiski atzītu valsti un atgriezās tās īstajā, vēsturiskajā vietā – Rietumu demokrātisko valstu saimē, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa svētdien, 21.augustā, atklājot Konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” 20.gadadienai veltīto svinīgo koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī.

„21.augusta lēmums parādīja visai pasaulei, ka Latvija ir gatava atkal būt patstāvīga valsts, pati lemt par savu likteni. Galvenais – jūs parādījāt visai pasaulei, ka spējat pieņemt lēmumu, kādu vēlējās lielākā daļa mūsu valsts,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja un pauda īpašu pateicību Augstākās padomes deputātiem, kuri 1991.gada 21.augustā balsoja par konstitucionālā likuma pieņemšanu. „Pirms 93 gadiem šajā zālē mūsu vecvecāki mums uzdāvināja mūsu valsti, bet pirms 20 gadiem Jēkaba ielas namā 111 Augstākās padomes deputāti mums mūsu valsti atdeva no jauna,” teica S.Āboltiņa.

„Šodien mūsu valsts svin svētkus, bet tie pirmām kārtām ir jūsu svētki. Ja nebūtu bijis jūsu drosmes, nebūtu bijis jūsu pārliecības par to, ko jūs darāt, visdrīzāk, ka mēs šodien nesvinētu to, ka mēs esam tajā Latvijā, kuru šajā zālē 1918.gada 18.novembrī mums uzdāvināja mūsu vecvecāki. Es noliecu galvu jūsu priekšā un saku jums paldies par to,” teica S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka 1990.gada 4.maijā, pieņemot Neatkarības deklarāciju, valdīja prieks, cilvēki Augstākās padomes deputātus sagaidīja ar ziediem un dziesmām. Savukārt 1991.gada 21.augusta lēmuma pieņemšanas laikā ielās bija tanki, virs Doma baznīcas lidoja padomju armijas helikopteri, radio un televīzija nestrādāja. „Bet jums pietika drosmes, atbildības un pārliecības par šī lēmuma nozīmīgumu, par to, ka tas ir jādara savai valstij un savai tautai,” bijušajiem Augstākās padomes deputātiem teica S.Āboltiņa.

Pateicības vārdus Saeimas priekšsēdētāja veltīja arī Latvijas ārvalstu partneriem. „Bet, ja mums nebūtu bijuši sabiedrotie, arī, visdrīzāk, tā situācija būtu bijusi savādāka. Mēs šodien atceramies Īslandes lēmumu atzīt Latviju tūlīt pēc Augstākās padomes balsojuma. Mēs atceramies pirmās ārvalstu vēstniecības, kas šeit tika atvērtas kā simbols tam, ka neatkarīgā valstī ir Rietumvalstu pārstāvniecības. Mēs atceramies tos diplomātus, kuri bez vēstniecībām šeit strādāja un kuru valstis apzinājās, ka šeit nebūt nav droši un pārliecinoši. Paldies jums par to!” teica S.Āboltiņa.

Uzrunā S.Āboltiņa sveica arī Lietuvas un Igaunijas un Ziemeļvalstu parlamentu vadītājus, kas ieradušies, lai kopā ar tautu atzīmētu Latvijai tik būtiskā notikuma gadadienu.

Svinīgās uzrunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja atgriezties pie Atmodas laika ideāliem un vērtībām, lai veidotu Latviju tādu, par kādu 1918.gadā sapņoja valsts dibinātāji un iestājās Augstākās padomes deputāti, pirms 20 gadiem pieņemot drosmīgu lēmumu par mūsu valsts atjaunošanu. „Mums tas ir jādara – mūsu bērnu, mūsu mazbērnu, mūsu valsts, mūsu Latvijas labā. Es zinu, ka mēs to varam, ka mums tas izdosies,” aicināja S.Āboltiņa.

Koncerta sākumā klātesošos uzrunāja Augstākās padomes deputātu pārstāve Velta Čebotarenoka un Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Pērs Vesterbergs (Per Westerberg).

Šodien Latvijas Nacionālajā teātrī notika svinīgs koncerts, kurā Latvijas mūziķi izpildīja latviešu klasiķu darbus un uz kuru pulcējās Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kas 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu, valsts augstākās amatpersonas un ārvalstu diplomāti.


Fotogrāfijas no svētku koncerta pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627483683452/with/6065377800/
Video no svētku koncerta tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=nGR1MAXRHJ0&feature=channel_video_title
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī