21.augustā svinēsim Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas 20.gadadienu

(19.08.2011.)

Atgādinot par 21.augusta vēsturisko nozīmi un godinot Augstākās padomes deputātus, kuri pirms 20 gadiem iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu, ar plašu pasākumu programmu šo svētdien tiks atzīmēti 20 gadi kopš Latvijas faktiskās neatkarības atjaunošanas.

Mūsu valsts neatkarības de facto atjaunošanas svētki sāksies 21.augustā plkst.10.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā. Dievkalpojumā, kuru vadīs Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji, piedalīties aicināts ikviens iedzīvotājs, kurš vēlas aizlūgt par Latvijas valsti.

Iedzīvotāji aicināti arī uz ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, kas sāksies plkst.13.30. Ziedu nolikšanā un dievkalpojumā piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un citas valsts augstākās amatpersonas, kā arī ārvalstu diplomātiskais korpuss. Dievkalpojumu un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa tiešraidē translēs Latvijas Televīzija.

Plkst.15.00 Latvijas Nacionālajā teātrī sāksies svētku koncerts, kurā pašmāju mūziķi izpildīs latviešu klasikas darbus. Koncertu apmeklēt aicināti Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kas 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu, valsts augstākās amatpersonas un ārvalstu diplomāti. Svētku koncertu tiešraidē translēs Latvijas Radio 3 kanālā „Klasika”, bet plkst.18.40 tas būs skatāms Latvijas Televīzijas 1.programmā.

Savukārt plkst.17.00 par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai Jēkaba laukumā pie Saeimas nama Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji kopā ar Augstākās Padomes deputātiem, kuri pirms divdesmit gadiem balsoja par valsts neatkarības atjaunošanu, stādīs kociņus.

Visas dienas garumā Rīgas iedzīvotājiem un viesiem būs iespējams aplūkot Saeimas namu. Ikviens interesents klātienē varēs apskatīt parlamenta ēkas interjeru, Saeimas sēžu zāli un reprezentācijas telpas, kā arī vairākās tematiskas izstādes. 

Plašāka informācija par konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 20.gadskārtas pasākumiem pieejama interneta mājaslapā www.21augusts.lv.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietumeiropas valstu saimē. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde