Solvita Āboltiņa: tikai strādājot kopā, varēsim panākt izmaiņas Latvijā

(16.05.2011.)
VideoGalerija

Ilgtspējīga valsts attīstība ir iespējama, ja politiķi, uzņēmēji un sabiedrība strādās kopā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pauda pirmdien, 16.maijā, noslēdzot šī gada Saeimas un nevalstisko organizāciju forumu „Stabilitāte. Partnerība. Attīstība”, kurā parlamenta un nevalstiskā sektora pārstāvji diskutēja par valsts stratēģisko attīstību.

„Ļoti svarīgs priekšnosacījums, lai mēs varētu panākt izmaiņas mūsu valstī – katram personīgi ir jāgrib kaut ko mainīt un mainīties pašiem. Ilgtspējīga valsts attīstība ir iespējama, ja visi deputāti, valdība, uzņēmēji un sabiedrība strādās kopā pie šiem jautājumiem,” foruma noslēgumā teica Saeimas priekšsēdētāja.

„Tas, ka augstākā vara mūsu valstīt pieder tautai, nav tikai Satversmē ierakstīti vārdi, tas ir princips, kam jābūt arī parlamentārā darba pamatā. Cilvēkiem jāiesaistās ne tikai reizi četros gados, ievēlot simts deputātus, bet arī starpvēlēšanu periodā. Visi kopā mēs veidojam savu valsti, katrs var piedalīties un ar savu aktivitāti ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanas procesu,” pauda S. Āboltiņa.

„Demokrātiskas valsts vislielākā vērtība ir tās cilvēki, un tas, ka cilvēki paši var lemt par to, kādā veidā valstij ir jāattīstās. Mēs paši esam savas nākotnes veidotāji, kam šāda iespēja ir dota, un mēs nedrīkstam palaist to garām. Esmu pārliecināta, ka šodienas diskusijas nebeidzās, bet arī turpmāk mēs kopīgi turpināsim strādāt, lai mūsu valsts virzītos uz attīstību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Šogad forumā notika trīs apaļā galda diskusijas starpnozaru griezumā. Pirmā diskusija bija veltīta nacionālās attīstības plānošanai, to sasaistot ar ilgtermiņa budžeta plānošanu un valsts ārpolitikas prioritātēm. Otrajā diskusijā foruma dalībnieki sprieda par demogrāfisko attīstību - migrāciju, ģimenes politiku un sociālās drošības sistēmu, analizējot nevalstiskā sektora lomu un iespējas iesaistīties šo politiku izstrādē. Visbeidzot atsevišķa diskusija bija veltīta arī izglītības un zinātnes lomai valsts un tautsaimniecības nozaru ilgtspējīgā attīstībā.

Diskusijas vadīja Saeimas komisiju priekšsēdētāji kopā ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem. Katrā sadaļā tika uzklausīti ekspertu ziņojumi, kam sekoja diskusija.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde