Solvita Āboltiņa ar Zviedrijas karali pārrunā Latvijas 20 neatkarības gados sasniegto

(10.05.2011.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 10.maijā, Stokholmā tiekoties ar Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu (Carl XVI Gustaf), pārrunāja Latvijas 20 neatkarības gados sasniegto un pateicās par Zviedrijas ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā.  

„Zviedrijai deviņdesmito gadu sākumā pauda spēcīgu atbalstu baltiešu neatkarības centieniem un tai bija būtiska loma Latvijas starptautiskās atzīšanas procesā un Baltijas valstu neatkarības stiprināšanā. Skaidrs apliecinājums tam bija Jūsu Majestātes un karalienes Silvijas vizīte Latvijā jau 1992.gadā. Jūs bijā viens no pirmajiem valstu vadītājiem, kas apmeklēja Latviju, ” tikšanās laikā sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

 S.Āboltiņa uzsvēra, ka šajos divos gadu desmitos kopš neatkarības atjaunošanas Latvija un Zviedrija ir kļuvušas par labiem un uzticamiem sadarbības partneriem. Zviedrija ir turpinājusi mūs atbalstīt, stiprinot demokrātiju, tiesiskumu un ekonomikas attīstību Latvijā, kā arī piedāvājot studiju iespējas, sadarbību kultūras jomā veicinot ikdienas kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem. 

Kā veiksmes stāstu abu valstu attiecībās S.Āboltiņa minēja 1994.gadā ar Zviedrijas valdības atbalstu atvērtās Rīgas Ekonomikas augstskolas darbu, kas kļuvusi ar augstas raudzes akadēmisku iestādi un piesaista studentus arī no trešajām valstīm, piemēram, Moldovas un Baltkrievijas.

Pārrunājot ekonomisko situāciju, S.Āboltiņa ar uzsvēra, ka Latvija patlaban var saskatīt pirmos smagās budžeta konsolidācijas augļus. Ekonomiskā situācija ir stabila un makroekonomiskie rādītāji turpina uzlaboties, atzina Āboltiņa.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja Zviedrijas valsts vadītājam pasniedza dāvanu – Lielvārdes jostu, uzsverot, ka tā ir viena no skaistākajām un nozīmīgākajām latviešu tautastērpa sastāvdaļām. „Katra šāda josta ir unikāls roku darbs, tā ir simbols latviskajai identitātei. Mēdz teikt, ka Lielvārdes jostā ir ieausts mūsu tautas liktenis,” sacīja S.Āboltiņa, norādot, ka šajā jostā simboliski ieausts arī Zviedrijas vārds, jo mūsu likteņi ir savijušies cauri gadsimtiem un patlaban abas valstis saista lieliskas attiecības.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no šī gada 9. līdz 11.maijam uzturas vizītē Zviedrijas Karalistē.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 1.maijā