Caur pieredzi uz izpratni! – jaunieši aicināti piedalīties „Jauniešu Saeimā”

(27.04.2011.)
VideoGalerija

Parlamentam jābūt atvērtam ikvienai idejai un ikvienam cilvēkam, tostarp jauniešiem. Tieši viņi ar savām radošajām idejām nākotnē veidos Latviju. To otrdien, 26.aprīlī, pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kopā ar sabiedrības „Delna” un Latvijas Bērnu foruma pārstāvjiem informējot par projekta „Jauniešu Saeima” uzsākšanu.

Jauniešu Saeimas īstenošanas moto ir „Caur pieredzi uz izpratni!”, jo pašu līdzdalība un spēles moments ļaus jauniešiem labāk iepazīt parlamenta ikdienas darbu un izprast politiskos procesus parlamentārajā demokrātijā.

Ir izveidota īpaša Jauniešu Saeimas mājas lapa www.jauniesusaeima.lv, un tajā no 26.aprīļa līdz 22.maijam norisināsies improvizēta vēlēšanu kampaņa. Šajā interneta vietnē Latvijas skolu jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem ir aicināti piedalīties ar savu ideju, lai savstarpēji sacenstos un kļūtu par vienu no 100 Jauniešu Saeimas deputātiem.

Tie 100 jaunieši, kuru idejas būs guvušas vislielāko balsu skaitu, jau 3.jūnijā varēs iejusties deputātu lomās. Jauniešu Saeimas norise būs pietuvināta Saeimas darba ikdienai - plānots darbs nozaru komisijās, Saeimas sēdē ar debatēm un balsošanu. Pēc debatēm Jauniešu Saeima pieņems rezolūciju, kurā būs apkopotas jauniešiem aktuālas idejas par Latvijas izaugsmi un nākotni.

Solvita Āboltiņa akcentēja, ka jauniešu atlase dalībai Jauniešu Saeimā līdzīgi kā parlamenta vēlēšanās norisināsies piecos apgabalos. No katra vēlēšanu apgabala Jauniešu Saeimai tiks deleģēts tāds pats kandidātu skaits, kā tas bija noteikts 10.Saeimas vēlēšanās. Saeimas priekšsēdētāja bija pirmā, kura jau preses konferences laikā nobalsoja par vienu no kandidātu idejām.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka balsojums par jauniešu idejām notiks tieši interneta vidē, jo tā kļūst aizvien nozīmīgāka īpaši šai mērķauditorijai.

Nobalsot par sev tīkamāko kandidātu un atbalstīt viņa izvirzīto ideju var katrs interesents, kam ir www.draugiem.lv profils. Katram vēlētājam ir viena balss, bet to mēneša laikā var mainīt – atkarībā no kandidāta kampaņas rezultātiem. Iesniegt idejas un nobalsot par tām varēs līdz 22.maija plkst.23.59.

Sabiedrības par atklātību „Delna” direktors Kristaps Petermanis pauda cerību, ka izveidotais resurss www.jauniesusaeima.lv būs ērts un interesants ikvienam.

Jauniešu Saeimas dalībniekiem būs nodrošināta vienlīdzīga iespēja iesaistīties ar savām idejām un viedokļiem, informēja organizācijas „Latvijas Bērnu forums” valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte un pauda gandarījumu par iespēju jauniešiem publiski izteikt savu viedokli par viņiem aktuāliem jautājumiem.


Fotogrāfijas no preses konferences:

https://www.flickr.com/photos/saeima/5657278884/in/set-72157626581963756/
Video no preses konferences:
https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB?feature=mhum#p/a/AD616F1923041440/0/MbmSIVJv-Jc

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā