Solvita Āboltiņa uzsver Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības nozīmi

(26.04.2011.)
VideoGalerija

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija strādājusi pie ciešu kontaktu veidošanas ar ASV kā stratēģisko partneri, kas būtiski atbalstījis Latviju tās lielāko ārpolitisko mērķu sasniegšanā. Šīs attiecības arī turpmāk jāveicina dažādās jomās, tai skaitā aizsardzības jautājumos, ekonomikā un enerģētikā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 20.aprīlī, Saeimā tiekoties ar ASV senatoriem.

Vizītē Latvijā šodien uzturas ASV Kongresa senatori Džons Kails (Jon Kyl), Rons Džonsons (Ron Johnson), Džefs Sešns (Jeff Sessions) un Maiks Kreipo (Mike Crapo). Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un ASV divpusējās attiecības, Saeimas sadarbība ar ASV Kongresu, drošības un aizsardzības politikas aktualitātes, tostarp situācija Afganistānā un ASV nemilitāro kravu tranzīts caur Rīgas ostu. 

„Vienmēr ASV esam vērtējuši kā nozīmīgu stratēģisko partneri, kurš Latviju atbalstījis ne tikai mūsu neatkarības atgūšanas ceļā, bet arī visus padomju okupācijas gadus, kad mūsu tautiešiem bija iespēja vērsties ASV Senātā, lai informētu par Baltijā notiekošo un saņemtu atbalstu,” preses brīfingā pēc tikšanās teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka šogad septembrī tiks atzīmēti 20 gadi kopš Latvijas un ASV diplomātisko attiecību atjaunošanas.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka abu valstu stratēģiskā sadarbība sekmīgi turpinās arī pēc neatkarības atgūšanas – ASV veicinot Latvijas demokratizācijas procesu, sniedzot atbalstu mūsu valsts ekonomiskajai izaugsmei, kā arī atbalstot Latvijas virzību uz pilntiesīgu dalību NATO.

„Esmu pārliecināta, ka šī vizīte būs labs pamats un apliecinājums tam, lai mūsu attiecības mēs varētu tālāk attīstīt kā stratēģiskie partneri un padarīt tās vēl ciešākas ne tikai drošības un aizsardzības jomā, bet arī ekonomiskajā sadarbībā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Senators Dž.Kails darīja zināmu, ka ASV parlamentārieši Latvijā ieradušies, lai apliecinātu nepārprotamu atbalstu Latvijas tautai un valstij, pateiktos par Latvijas karavīru dalību misijā Afganistānā, kā arī, lai noskaidrotu, kādu atbalstu nepieciešams sniegt Latvijas un ASV sadarbībā aizsardzības un enerģētiskās drošības jomā.

ASV un Latvijai ir daudz iespēju padziļināt savu sadarbību, uzsvēra Dž.Kails. Kā piemērus viņš minēja sadarbību Latvijas enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā, kā arī Latvijā ražoto preču plašāku izmantošanu Afganistānā dislocēto ASV karavīru apgādē. 

Senators arī atzinīgi vērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās krīzes radīto problēmu pārvarēšanā. Viņaprāt, Latvija savas finanšu deficīta problēmas risinājusi pareizi, un to apliecina tas, ka Latvijas ekonomika sāk atgūties no recesijas.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/5637475992/in/set72157626413363089/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/sBpSvgihGpU
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde